A 145 éves múltra visszatekintő Néri Szent Fülöp Általános Iskola és Óvoda tíz évvel ezelőtt került egyházi fenntartásba. A névadó ünnepéhez kötődően, 2022. május 27-én Felföldi László pécsi megyéspüspök az iskola felújított tornatermében ünnepi szentmisét mutatott be.

Ember, ünnep és szentmise - ennek a három fogalomnak az összefüggését járta körül beszédében a főpásztor. Az embernek, az Isten legkülönlegesebb teremtményének a hivatása az, hogy közösségben éljen, egymagában nem működik jól - fejtette ki Felföldi László. Annál szebb az ember élete, minél inkább támaszkodhat a többiekre, egyúttal minél inkább maga is támasza a többieknek, kezdve a család tagjain. Ha az ünnepek kimaradnak az ember életéből, akkor hangsúlytalanná, szürkévé, egyformává válik az egész, íztelen, színtelen lesz. A hétköznapok egyhangúan ismétlődő feladatai lecsupaszítják az életet. Az ember közösségi létének egy különleges ünnepét hagyta ránk Jézus, melyben ő maga, az Isten maradt itt velünk. Ezt elevenítjük fel minden szentmisében. Közösségi életünk alapja a szeretet. A szeretetet mindenki felismerheti saját önzetlen tetteiben, illetve egymásra irányuló figyelmességünkben, diákok tanáraikban, tanárok diákjaikban egyaránt.

A szentmise után a gyerekek és tanárok közös zenés, táncos műsorával folytatódott az ünnepség, mely alkalmat kínált a meghívott vendégeknek arra, hogy megcsodálják az iskola helyi és országos versenyeken szép eredményeket elért diákjainak előadásait. A cigány hagyományok mellett nemzetiségek szokásai is helyet kaptak a vidám műsorban.

Az ünnepség zárásaként Király Péter iskolaigazgató a jubileumi évfordulóhoz kapcsolódóan emlékplaktetteket adományozott az arra érdemes egykori és jelenlegi kollégáinak. Zombainé Kutas Éva korábbi iskolaigazgató-helyettes összefoglalta az iskola történetének 145 évét, ami alatt a kezdetben Pécs-Szabolcs német kisebbségi iskolájaként működő itézmény végül 2012-ben a Pécsi Egyházmegye által működtetett iskolává vált. Elhangzott, hogy az egyházi fenntartás tervezhetőbbé, megbízhatóbbá tette az iskola korábban olykor bizonytalan működését. A tanári kar jó munkájának, valamint az egyházmegyei támogatásból végrehajtott felújításnak gyümölcse az évről évre növekvő tanulólétszám is.

Fotó: Hegyi László

Pécsi Egyházmegye

 

 

 

2024 April
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

No events

Szent Vér Báta

pp mariagyudi kegyhely