A pécsi székesegyház közelségében, a Pécsi Egyházmegyei Könyvtár szomszédságában található, a közelmúltban teljesen megújult és megszépült Rózsakertet 2022. augusztus 20-án nyitotta meg a nagyközönég számára Felföldi László pécsi megyéspüspök.

A Rózsakert területének múltja a késő római korra tekint vissza, ám a pécsi lakosok számára inkább a belvárosban 1954 és 2010 között működő, igencsak népszerű zenés-táncos nyári vendéglátó egységét, a Rózsakert Vendéglőt idézi fel. A II. világháborút követően a Pécsi Egyházmegye az ingatlant bérbe adta, és a bérlő borozót alakított ki a kert épületében. A Rózsakert Vendéglő 2010-ig működött, hogy aztán megújult formában immár a kert eredeti világát idéző angolpark formájában várhassa újra vendégeit. A felújítás során az itt elhelyezkedő cella trichora, azaz háromkaréjos temetői épület belső alaprajzát is láthatóvá tették, tanúskodva a terület a római korig visszanyúló történetéről. A kert elnevezéséhez híven, a kiültetett rózsafajtákat a történeti dokumentációra hagyatkozva választották ki: így kapott helyet a kertben a fás bazsarózsa, a mályvarózsa, a rózsalonc és a labdarózsa is.

A kert ma a kulturált pihenés és nosztalgia helyszíne, mely a Janus Pannonius utca 10. száma alatt működő ajándékbolton keresztül várja látogatóit nyitvatartási időben. A látogatással kapcsolatos praktikus információk ide kattintva olvashatóak. A Rózsa kert a béke és szépség szigete a belváros közepén, ami elcsendesedésre, imádkozásra, beszélgetésekre is lehetőséget teremt.

Az ajándékboltban kegytárgyak széles választéka elérhető minden korosztály és nem részére, minden alkalomra, legyen szó keresztelőről, elsőáldozásról, bérmálásról vagy esküvőről. A kegytárgyak nagy része kötődik szentjeinkhez, akikkel a Székesegyház vagy a Dzsámi freskóin, ablakain találkozhatunk, de megtalálható a sokak által ismert, s keresett Szent Kristóf is, az utazók védőszentje. Termékeink fő motívumai a Pécsi Püspökség arculatával készült, valamint krisztogrammos alkotások. A Pécsi Püspökség arculati mintája, a Pécsi Székesegyház Corpus Christi kápolnájának falmintája Gustav Bamberger, a bécsi akadémiai festészet egyik mestere által tervezett díszítőfestés. De természetesen nem csak kegytárgyak, hanem különböző egyedi, kézműves szuvenírek, üzleti ajándékok, gasztro kellékek, különböző könyvek és kiadványok, s gyermekek részére szóló ajándéktárgyak is vásárolhatóak. Kínálatunkban megtalálhatók többek között a Pécsi Püspökség Címeres borai, melyek a Villányi, a Pécsi, a Szekszárdi és a Tolnai borvidék legkiválóbb boraiból kerülnek ki nyertesként évről évre.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

 

Elérhetőségeink:

Vendéglátás, étkezés:

Büfé: +36 30/124-6324

+36 30/791-64-62

Rendezvény:

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

+36 30/092-4736

Nyitvatartás

 

LD honlap logó