A pécsi székesegyház közelségében, a Pécsi Egyházmegyei Könyvtár szomszédságában található, a közelmúltban teljesen megújult és megszépült Rózsakertet 2022. augusztus 20-án nyitotta meg a nagyközönég számára Felföldi László pécsi megyéspüspök.

A Rózsakert területének múltja a késő római korra tekint vissza, ám a pécsi lakosok számára inkább a belvárosban 1954 és 2010 között működő, igencsak népszerű zenés-táncos nyári vendéglátó egységét, a Rózsakert Vendéglőt idézi fel. A II. világháborút követően a Pécsi Egyházmegye az ingatlant bérbe adta, és a bérlő borozót alakított ki a kert épületében. A Rózsakert Vendéglő 2010-ig működött, hogy aztán megújult formában immár a kert eredeti világát idéző angolpark formájában várhassa újra vendégeit. A felújítás során az itt elhelyezkedő cella trichora, azaz háromkaréjos temetői épület belső alaprajzát is láthatóvá tették, tanúskodva a terület a római korig visszanyúló történetéről. A kert elnevezéséhez híven, a kiültetett rózsafajtákat a történeti dokumentációra hagyatkozva választották ki: így kapott helyet a kertben a fás bazsarózsa, a mályvarózsa, a rózsalonc és a labdarózsa is.

A kert ma a kulturált pihenés és nosztalgia helyszíne, mely a Janus Pannonius utca 10. száma alatt működő ajándékbolton keresztül várja látogatóit nyitvatartási időben. A látogatással kapcsolatos praktikus információk ide kattintva olvashatóak.

 

Elérhetőségeink:
Telefon: +36-30/373-89-00 E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

LD honlap logó Telefon