Évközi idő tizenkettedik hetének hétfőjén, a Szent Péter- és Szent Pál-székesegyház újraszentelésének ünnepén, reggel 7.00 órakor Dr. Kajtár Edvárd plébános mutatott be szentmisét egyházmegyénk főtemplomában.

„1891. június 22-én nyolcévnyi felújítást követően Dulánszky Nándor püspök a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és Ferenc József magyar király jelentétében újraszentelte a Székesegyházat, amely akkor nyerte el mai formáját, ennek kapcsán ünnepeljük most azt az igazságot, amelyet a templom jelent számunkra” –mondta a szentmise elején Kajtár Edvárd atya. A plébános homíliájában a szent hely jelentőségéről beszélt. „A templom egy összetett jelkép, egy ikonja Jézus Krisztusnak, az Egyháznak és az ember szívének. Szemléljük ezt az ikont! (…) Keressük benne Krisztust, aki szeret minket és beszél hozzánk, és akinek a Szíve feltárul ezen a helyen, mert valójában miden templom Jézus Szívének alkotása” – hangsúlyozta, majd hozzátette, ha megfigyeljük, látjuk, hogy a templomok fő szimbólumrendszerei mindig Jézusról beszélnek. Belépve az ajtón, eltölt annak a valósága, hogy Jézus elvezet minket az Atyához.

„Szimbólum a szószék, az ambó és az oltár is. Az ambókat például mindig úgy alakítják ki, hogy fel kelljen rá menni, ezáltal fentről mondani a jó hírt. (…) Míg az oltár sajátossága, hogy annak felszentelésekor öt keresztet vésnek bele, amelyek Jézus öt sebét jelképezik. Az oltár köré épül a templom!” – mondta. Ezt követően rávilágított arra, hogy miden alkalommal, amikor belépünk egy templomba, hitünk mély igazsága tárul fel, amelynek  szerzője Krisztus maga, aki kinyitja az ajtót, ami becsukódott Ádám és Éva bűnével, így elvezet minket az Atyához. „Belépve a templomba, látjuk, hogy Isten erősebb a halálnál. Szemléljük a templomot! Ez a közösség háza, ahol oltalmat élvezünk. Otthon, ahol az ember megpihen, és ajtó a mennyországba, mert itt látjuk a célt, amelyre haladni kell, és ez lelkesedéssel, erővel tölt el! Érdekesség, hogy amikor 1891. június 22-én újraszentelték a Székesegyházat, egy országos hírű esemény lett. Másnap, 1891. június 23-án pedig Budapesten a napilapok címoldalán szerepelt a felszentelés és a szalagcímekben olvasni lehetett: aki a mennyországot szeretné látni, jöjjön el Pécsre. Mi, pécsiek, erre a mondatra nyilván büszkék vagyunk, de valójában ez egy olyan alapigazság, amely minden templomra igaz, a legkisebb falusi templomtól egy szerzetesi kápolnáig, ahol látjuk a mennyországot, mert ha azt nem látnánk időnként, nem tudnánk, hogy merre kell menni.”

Végül a plébános atya megemlítette, a templom magának az embernek is az ikonja, hiszen, ahogy egy templom elszenvedi, amit a társadalom (például ilyen háború idején egy bombázás), ahogy egy templomon nyomot hagy a történelem, úgy Isten is jön velünk és nyomot hagy bennünk.

Mt 7,1-5

1Ne ítélkezzetek, hogy fölöttetek se ítélkezzenek! 2Amilyen ítélettel ti ítélkeztek, olyannal fognak majd fölöttetek is ítélkezni. Amilyen mértékkel mértek, olyannal fognak majd nektek is visszamérni. 3Miért látod meg a szálkát embertársad szemében, amikor a magadéban a gerendát sem veszed észre? 4Hogy mondhatod embertársadnak, hogy hadd vegyem ki a szemedből a szálkát, amikor a magad szemében gerenda van? 5Képmutató! Előbb vedd ki a gerendát a saját szemedből, s akkor hozzáláthatsz ahhoz, hogy kivedd a szálkát embertársad szeméből!

2022 szeptember
M T W T F S S
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Közelgő események

Koordinátori találkozó:
Pécs, Magtár Látogatóközpont -
2022. 09. 30. -
Katolikus Kulturális Hetek:
-
2022. 10. 01. - 2022. 10. 31.
Boldogasszony Imaszövetség találkozója:
Pécs -
2022. 10. 25. -
Szent Mór püspök, az egyházmegye társvédőszentje - Ünnepi szentmise:
Pécsi Székesegyház -
2022. 10. 25. -

Havas Boldogasszony búcsú 2022

Havas Boldogasszony búcsú 2022

Népszámlálás

Forráspont 2022

Havas Boldogasszony búcsú 2022

Köznevelési Intézmények

Hasznos információk:

 

  • az óvodák, iskolák életéről,
  • beiratkozásról,
  • előkészítő foglalkozásokról

LD honlap logó Telefon

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség