A heti rendszerességgel jelentkező „Örömhírre hangolva” videósorozat az adott vasárnapi evangéliumi szakaszon való elmélkedést kívánja elmélyíteni, emellett arra buzdít, hogy olvassuk a Szentírást és cselekedjük meg az Igét!

Az évközi huszonharmadik vasárnap evangéliumi szakaszán Nyúl Viktor pasztorális helynök atya elmélkedik, és arra hív, hogy embertársainkat építsük felelősséggel a szeretet logikája szerint.

„Szeretettel köszöntök mindenkit!

Az évközi huszonharmadik vasárnap evangéliumi részletét Szent Máté evangéliumának tizennyolcadik fejezetéből olvassuk. Jézus tanítja az apostolokat és rajtuk keresztül bennünket is. Először is Jézus azt mondja:

Ha testvéred megbántott, menj, és figyelmeztesd négyszemközt. (Mt 18,15)

Jézus hangsúlyozza, hogy a szeretet az, amikor egymásra odafigyelünk, felelősséget vállalunk egymásért. Ez abban is megmutatkozik, hogyha látjuk, amikor valaki rossz útra tér vagy rosszat tesz, akkor figyelmeztetjük. Ez a testvéri feddés, amit fontos, hogy szeretettel tegyünk. Fontos, hogy először négyszemközt figyelmeztessünk, vagyis mondjunk nemet a megszólásra, a pletykára! Ferenc pápa gyakran hangsúlyozza, hogy a pletyka nagyon sok rosszat okoz, ahogy humorosan megjegyzi: a pletyka ellen a legjobb orvosság, ha ráharapunk a nyelvünkre, mert akkor nem tudunk pletykálkodni. Fontos, hogy közösségeinkben mondjuk nemet egymás megszólására! Amikor látom azt, hogy testvérem rossz útra tér, rosszat tesz, akkor négyszemközt, szeretettel figyelmeztessem, esetleg néhány tanút megkérve közösen, de mindig a szeretet logikája szerint azzal a szándékkal, hogy ezzel segítsük a jó úton – alázattal, gyengédséggel, az igazságot szeretettel kimondva. Vagyis a keresztény közösségekben fontos, hogy meg legyen a testvéri feddés, és fontos, hogy nemet mondjunk a pletykára!

Továbbá Jézus arra is tanít bennünket, hogy az, amit teszünk, hatással van a környezetünkre, sőt egész életünkre.

Amit megköttök a földön, a mennyben is meg lesz kötve, s amit feloldotok a földön, a mennyben is fel lesz oldva. (Mt 18,18)

Amit ma teszünk, az hatással van a környezetünkre, de az örök életünkre is. Hiszen egyszer majd Jézus előtt számot kell adnunk arról, hogy mit tettünk. Jézus meg fogja kérdezni, hogy szerettünk-e. Mindaz, amit szeretettel teszünk, az a környezetünket pozitívan formálja és alakítja. Felelősek vagyunk egymásért! Fontos, hogy a beszédünk, a cselekedetünk legyen építő! Tanúságtétellel sokat tudunk segíteni embertársainknak. Ne feledjük tehát, hogy amit teszünk, azt egyszer Jézus számon fogja kérni. De ez ne félelmet ültessen a szívünkben, hanem bizalmat és felelősséget, hogy az Úr bízik bennünk, az Úr szabadságot ad mindannyiunknak és arra hív, hogy ezt jól használjuk fel, jól éljünk ezzel a szabadsággal, mindig a szeretet és az irgalmasság cselekedeteit gyakorolva, egymást építve a tanúságtételünkkel.

Végül Jézus azt mondja:

Ahol ugyanis ketten vagy hárman összegyűlnek a nevemben, ott vagyok közöttük. (Mt 18,19)

Csodálatos örömhír ez! Amikor együtt vagyunk imádságban, Jézus nevében jövünk össze, akkor tudjuk, hogy Jézus velünk van, együtt imádkozik velünk. XVI. Benedek pápa mondta egyszer: a keresztény ember boldog ember, mert nem magányos, tudja, hogy közösségben van testvéreivel, számíthat testvéreire! Imádságban legyünk együtt, támogassuk egymást, imádkozzunk egymásért és legyünk bizonyosak abban, hogy az Úr velünk van! A keresztény ember hétköznapi életében fontos, hogy meglegyen az egymás iránti felelősségvállalás, az egymás iránti szeretetteljes odafigyelés és legyen meg az egység, mert tudjuk, ha ketten vagy hármam összejövünk Jézus nevében, Ő ott van közöttünk. (vö. Mt 18,19) Egy családot, egy közösséget alkotunk, fontos, hogy ezt építsük felelősséggel, szeretettel, erre hív bennünket az Úr!

Tartsunk egy kis csendet és imádkozzunk mindenkiért, illetve azért, hogy közösségeinknek építő tagjai lehessünk!"

Mt 18,15-20

15Ha testvéred megbántott, menj, és figyelmeztesd négyszemközt. Ha hallgat rád, megnyered testvéredet. 16Ha nem hallgat rád, vigyél magaddal egy vagy két másik embert, hogy két vagy három tanú bizonyítsa a dolgot. 17Ha ezekre sem hallgat, jelentsd az egyháznak. Ha az egyházra sem hallgat, vedd úgy, mintha pogány volna vagy vámos. 18Bizony mondom nektek: amit megköttök a földön, a mennyben is meg lesz kötve, s amit feloldotok a földön, a mennyben is fel lesz oldva.

19Azt is mondom nektek: Ha ketten közületek valamiben egyetértenek a földön, és úgy kérik, megkapják mennyei Atyámtól. 20Ahol ugyanis ketten vagy hárman összegyűlnek a nevemben, ott vagyok közöttük.”

mariagyudi zarandoklat 2022 banner

Szabadegyetem

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.

Köznevelési Intézmények

Hasznos információk:

 

  • az óvodák, iskolák életéről,
  • beiratkozásról,
  • előkészítő foglalkozásokról

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség