A mohácsi Park Utcai Katolikus Általános Iskola Tagóvodájának 2022 őszi programjairól szóló beszámolóját adjuk közre szerkesztett formában.

Óvodánkban a tervező munka során a gyermekek tevékenységeit az évszakok és a hozzá tartozó ünnepkörök, jeles napok köré szervezzük. Ősszel megismerkedünk az óvoda szűkebb, tágabb környezetével. Gyönyörködünk az őszi táj szépségében, megfigyeljük a természet változásait, terményeket, faleveleket gyűjtünk, őszi gyümölcsöket, zöldségeket kóstolunk, kukoricát morzsolunk, diót verünk. Ezekben a hetekben minden az őszről szól. Az óvoda udvara, környéke, a séták, a kirándulások, jó lehetőséget adnak a természet, a környezet megszerettetésére.

A hagyományápolás fő feladata a szellemi örökség feltárása és továbbadása. A jeles napok és a hozzá kapcsolódó népszokások megismertetése a gyermekek korának megfelelően az óvodai életbe is beépíthető. Sok lehetőség van arra, hogy a népi kultúra gazdagságából válogassunk és azokat az óvodai nevelésbe beillesszük. A mindennapi élet hagyományőrző tevékenységeit a jeles napok megünneplése egészíti ki, teszi a gyerekek számára élménydússá.

Az ősz folyamán három jeles napot kiemelten fontosnak tartunk nevelő, oktató munkánk során: a dió ünnepet, a Márton napot és Szent Erzsébet napját.

517 park5

Évről-évre visszatérő hagyományőrző az óvodában a dióünnep, ami idén különleges nap volt óvodánk életében. Nyugdíjas óvodapedagógusunk, Somos Erzsi néni ezen napon vehette át vasdiplomáját Fledrich Gabriella óvodavezetőnktől és Cserdi Áron alpolgármester úrtól. Ezúton is szívből gratulálunk hozzá!

A dióünnep apropóját az udvarunkban álló két öreg diófa adta. A dióverés hagyományának felidézése, átélése komplex tevékenységek során történik, melyek ünnepnapokká válnak a csoportok életében. Az évek során kialakult szokások rendszere színesíti ilyenkor hétköznapjainkat. Még a dióprojekt előtt megfigyeljük a diófákat az udvarban, összeszedjük, gyűjtjük a lepottyant diókat. A két hétből álló projektünk mindig a dióveréssel veszi kezdetét. Ilyenkor az egész óvoda tevékenyen kiveszi részét a munkából. Hosszú botokkal leverjük a diót az ágakról, a csoportok pedig összeszedik a lehullott diókat. Az összegyűjtött diókat ezután feltörjük, majd megpucoljuk a gyerekekkel. Pucolás közben, mint régen is tették munka közben, meséket mesélünk. Ezután a dió egy részét ledaráljuk, másik részéből mézes diót készítünk. A dióhéjból különböző kézműves dolgok, hangkeltő eszközök készülnek. A darált dióból mindegyik csoport süteményt készít. A projekt tetőpontja a közös ünneplés. Ezen a napon az intézmény nyugdíjas kollégái is ellátogatnak az óvodába. A nagycsoportos gyermekek minden évben műsorral készülnek, illetve egy kicsi ’diós’ ajándékot készítenek a kiscsoportosoknak. A közös ünneplést a diós sütik elfogyasztása zárja. A két hét alatt a gyermekek sok élménnyel gazdagodtak, tevékenységekbe ágyazva, játékos tapasztalatszerzések során készségeket, jártasságokat szereztek, melyek által fejlődött értelmi és érzelmi világuk.

Hagyományunkhoz híven, idén is megrendezésre került óvodánkban, november 11-én a Márton nap. Csoportjaink egész héten készülődtek a pénteki Márton napra. Mind a négy csoportunk projekt hét keretein belül dolgozta fel a jeles napot. A legenda feldolgozása során a gyermekek megismerhetik Szent Márton személyét, életét, jó tetteit, jószívűségét, embertársai és Isten iránti szeretetét. A szentek cselekedetei nevelő hatással bírnak a gyermekekre, példaértékűek lehetnek mindenki számára. A projekt zárásaként, péntek délután a jeles napot egy ünnepléssel fejeztük be. Nagycsoportos óvodásaink műsorral készültek, majd Zoli atya megáldotta a gyerekek által készített lámpásokat. Ezután közösen, énekelve felvonultunk a világító lámpásokkal. Az ünneplést egy agapéval zártuk, ahol vendégül láttuk a családokat.

517 park6
Közvetlenül Szent Márton napja után, november 19-én Szent Erzsébetre emlékeztünk az óvodában. A gyerekek tevékenységekbe ágyazva ismerték meg Erzsébet legendáját, jó cselekedeteit. Verseltünk, énekeltünk, rajzoltunk, kenyeret sütöttünk a jeles napot megelőző napokban. Szent Erzsébet napján az óvoda együtt ünnepelt az udvarban. Zoli atya megáldotta kenyérkéinket. Ezután következett a rózsaültetés. Évek óta egy rózsát ültetünk közösen az óvoda udvarában. Majd a nagyobb gyerekek átadták szeretetajándékaikat a kisebb csoportosoknak.

Az ősz még sok színes programot tartogatott óvodánk számára. A gyermekek sok élménnyel gazdagodtak, tevékenységekbe ágyazva, játékos tapasztalatszerzések során készségeket, jártasságokat szereztek, melyek által fejlődött értelmi és érzelmi világuk.

Szöveg és fotó: Park Utcai Katolikus Óvoda

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

mariagyudi zarandoklat 2022 banner

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.

Köznevelési Intézmények

Hasznos információk:

 

  • az óvodák, iskolák életéről,
  • beiratkozásról,
  • előkészítő foglalkozásokról

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség