Január végén a soknemzetiségű Mohács Park Utcai Óvódájában színes programokon keresztül ismertették meg a gyermekeket a különböző nemzetiségek hagyományaival. Az alábbiakban az óvoda beszámolóját közöljük az idei nemzetiségi hétről.

Mohács többnemzetiségű város, melyek egy részét a német nemzetiség képezi. Nemzetiségi óvodánkban arra törekszünk, hogy élménygazdag környezetben a hagyományok, szokások megismertetésével pozitív érzelmi kötődést alakítsunk ki és ezáltal megerősítsük a gyermekek nemzetiségi identitását.

Az év során az ünnepek szépítik meg a hétköznapjainkat. Így történik ez óvodai életünkben is. Bizonyos napokat évről évre hagyományszerűen tartunk, így ezek egyben ünneppé is váltak számunkra. Vannak olyan ünnepeink, amiket a német nemzetiségi hagyományokhoz visszanyúlva töltünk el.

529 Nemzetisegi het mohacs 5
A Park Utcai Óvoda egyik célja a német kisebbség kultúrájának, nyelvének, szokásainak és hagyományainak megismertetése a gyerekekkel játékos tevékenységek formájában.

Óvodánkban visszatérő hagyomány évről évre a nemzetiségi hét megrendezése, amely idén kéthetes projekt keretében került feldolgozásra. Az óvoda éves munkatervében a nemzetiségi hét mindig január közepére vagy végére esik, a farsangi időszakra. Négy csoportunk különböző témakörök mentén dolgozta fel a sváb hagyományokat, például régi mesterségek, sváb ételek, öltözködés és régi játékok területén.

Óvodánkban található egy „sváb folyosó” állandó kiállítással, ahol régi használati tárgyak, ruhák, bútorok találhatók, melyekkel a gyerekek és felnőttek is egyaránt napi szinten találkozhatnak. Az idei projekt keretében az óvoda dolgozói egy házi oltárt állítottak fel, melyet otthonról hozott tárgyak, emlékek díszítenek.

thumb 529 Nemzetisegi het mohacs 1

A két hét alatt a gyerekek ismeretei folyamatosan bővültek komplex tevékenységek által: verselés-mesélés, dramatizálás, régi dalok és körjátékok, különböző vizuális tevékenységek és technikák megismerése, régi mozgásos játékok, környezeti nevelés hagyományápolással német nyelven és nyelvjárásban egyaránt.

Óvodánk jó kapcsolatot ápol a Mohácsi Német Nemzetiségi Önkormányzattal, két csoportunk is ellátogatott a Német Nemzetiségi Házba, ahol a gyermekek régi játékokat próbálhattak ki és megtekintették az állandó kiállítást.

529 Nemzetisegi het mohacs 6

Óvodánk rendelkezik sváb és kékfestő viseletekkel, melyet a gyermekek ilyenkor ki- és felpróbálhatnak. Minden évben rendszerint a projekt zárásaként sváb bál kerül megrendezésre, ahol a mindenkori nagycsoportosok műsort adnak elő. Ilyenkor a bálban a Park Utcai Katolikus Általános Iskolából is vendégszerepel egy osztály. A rendezvényen a gyermekeket hagyományos kuglóffal látjuk vendégül.

Gyermekeink ebben a két hétben sok élménnyel és új ismerettel gazdagodtak.

Szöveg: Muck Nikolett óvodapedagógus
Fotó: Park Utcai Katolikus Általános Iskola Tagóvodája

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

2024 május
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 05. 26. - 2024. 05. 26.
Úrnapi szentmise és körmenet Pécs belvárosában:
-
2024. 06. 02. - 2024. 06. 02.
Egyházmegyei szavalóverseny döntője:
-
2024. 06. 07. - 2024. 06. 07.
PAPSZENTELÉS a pécsi székesegyházban:
-
2024. 06. 22. - 2024. 06. 22.

MIT2022

Köznevelési Intézmények

Hasznos információk:

 

  • az óvodák, iskolák életéről,
  • beiratkozásról,
  • előkészítő foglalkozásokról

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség