Bibliotheca Dioecesana Quinque-Ecclesiensis
Diözesanbibliothek Fünfkirchen
Diocesan Library of Pécs

 

Történet

szerzetesrend epuletek collage 400Az 1948-ban államosított pécsi Papnevelő Intézetet (Szeminárium) 1951 augusztusában a Pécsi Egyházmegye kiüríttette. Ekkor annak a duplumokkal együtt közel 33.000 kötetes könyvtári anyagát ideiglenesen a pécsi Székesegyház alagsori raktárhelyiségében, a Kőtárban helyezték el.

A könyvállományból 1968-ra Cserháti József megyéspüspök kezdeményezésére alapult meg a Pécsi Egyházmegyei Könyvtár. Elhatározása szerint össze kell gyűjteni „az egyházmegye területéről a volt egyházi tulajdonu könyvtárak maradékait, valamint a megszünt plébániákon talált, ill. elhunyt lelkészek hagyatékából származó könyveket.” A hajdani szeminárium tanári és diákkönyvtár állomány ekkor kiegészült a megszűnt plébániák könyvtáraival. A bibliotéka helyszíne a Pécs-Szigeti Külvárosi Plébánia Szent Ferenc templom (Sallai utca (ma Ferencesek utcája) 37.) gyóntatója feletti emeleti könyvtárhelyiség (a hajdani pécsi Ferences Rend könyvtára) lett.

A könyvtárat 1968-tól Fényi Sándor kanonok igazgatása mellett Kersák Pál segédlelkész működtette 2001-ig. 2001. július 1-jén Boda Miklósné dr. Szepes Zsuzsanna kapott könyvtárvezetői kinevezést, és hogy a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola Könyvtárával összehangolva biztosítsa a Pécsi Egyházmegyei Könyvtár működését is.

A Pécsi Egyházmegyei Könyvtár jelenlegi, mintegy 40.000 kötetes állománya a könyvek mellett, periodikákat, breviárium-gyűjteményt, valamint szentképgyűjteményt is magába foglal.

A Pécsi Egyházmegye 2020 tavaszára új helyszínen, a Janus Pannonius 8. alatti hajdani kanonoki házban kívánja meg felállítani, és a kutatók számára megnyitni megújult bibliotékáját, kiegészítve a plébániák régi könyves anyagaival.

 

Munkatársak

Dr. Schmelczer-Pohánka Éva könyvtárvezető
E-mail: Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!
Telefon: +36-72/513-030

 

Takács-Papp Csilla főkönyvtáros
E-mail: Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!
Tel: +36-72/513-030

 

Stocker Miklós könyvtári munkatárs
E-mail: Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!
Tel: +36-72/513-030

 

Kapcsolat

Pécsi Egyházmegyei Könyvtár
7621 Pécs, Janus Pannonius utca 8.
Levelezési cím: 7601 Pécs, Pf. 113.
Facebook

Nyitva tartás

A könyvtár csak előzetes bejelentkezéssel kutatható és tekinthető meg:
Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!   |   Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!

 

Szakmai szervezeti tagság

 


 

A Dél-dunántúli Történelmi és Sajtótörténeti Egyesület Helytörténeti gyűjtemények, sajtóarchívumok Pécsett címmel online előadássorozatot készített a város vonatkozó köz- és intézményi gyűjteményeiben. „Kalandozásaik” során eljutottak a nemrég megújult Pécsi Egyházmegyei Könyvtárba is, ahol Dr. Schmelczer-Pohánka Éva könyvtárvezetővel Putz Péter újságíró, az egyesület alelnöke beszélgetett a bibliotéka és felújított épülete történetéről, továbbá a könyvtár gyűjteményeiről és „kincseiről”.

Egyed Antal, a Pécsi Egyházmegye papja kora egyik ismert felvilágosult elméje volt, aki költőként, műfordítóként, valamint táj- és népkutató helytörténész-ként is beírta magát a halhatatlanok közé, továbbá személyében köszönthetjük a szociográfia első magyar előfutárát. Egyed apát azon kevés pécsi egyházmegyés papok közé tartozott, akit a Magyar Tudományos Akadémia tagjai közé választott. Hívei nagy szeretettel vették körül minden szolgálati helyén: „Őszinte külseje, tesztelen magatartása, magyar typusa, igen vonzó volt. Közép termetű, egészséges piros arczu, őszfürtű külsejét leginkább ajánlotta vidámságra, melyet késő öregségéig megtartott…” [1]

2002. július 12-én, 20 éve hunyt el Weber János, a Pécsi Egyházmegyei Könyvtár könyvtárosa, aki egy évtizeden keresztül kiemelkedő szaktudásával, még a Szent Ferenc-templom gyóntatófolyosója felett levő könyvtárhelyiségekben segítette az olvasókat és a kutatókat. Fontosnak tartjuk megemlékeznünk elődeink munkájáról, amely nélkül az újjáéledő egyházmegyei bibliotékában a jelen könyvtárosai igencsak nehezen végeznék munkájukat.[2]

2022 tavaszán különleges gyűjteménnyel gyarapodott a Pécsi Egyházmegyei Gyűjtemény Raýman János aranydiplomás vegyészmérnök, helytörténész, éremgyűjtő jóvoltából. A mintegy 50 tételből álló Szent Eligiusz kitűző- és éremgyűjtemény ezentúl az egyházi emlékérmek tematikus csoportját gazdagítja, és rendelkezésre áll a további tudományos kutatások számára.

A Pécsi Egyházmegyei Könyvtár állományrendezési munkálati során újabb aprónyomtatvány-csoport és egyéb dokumentum került elő: ezek a különböző korszakból származó, részben a Pécsi Egyházmegyéhez köthető bérmálási emlékek. Kiemelt hála könyvtáros elődeinknek, akik külön figyelmet szentelve gyűjtögették a különböző típusú és tematikájú egyházi aprónyomtatványokat. Noha feldolgozásukra már nem maradt idejük, de gyönyörű, évszázadokat átívelő (19–20. század) kollekciót hagyományoztak az utókorra. Jelen írásunkkal Pünkösd szent ünnepére reflektálva egy kis ízelítőt adunk gyűjteményünk bérmálással kapcsolatos anyagából.

LD honlap logó