Hetente jelentkező lelki sétáink alkalmával rápillanthatunk a térségben rejlő értékekre, betekinthetünk az érintett plébánia közösségi életébe, tevékenységeibe, miközben lelki útravalóval is gazdagodhatunk.

Ötvenkilencedik állomás: Tolna – „Sárgalábúakkal Nagyboldogasszonyhoz”

Ravasz Csaba 1

Lelki sétánk következő állomása a Tolnai Római Katolikus Plébánia területe, amelyhez Bogyiszló, Fácánkert, Mözs, Tolna települések tartoznak. A plébánia hitéletét Ravasz Csaba plébános mutatja be, aki a térség lelkipásztori szolgálatát 2011 óta végzi:

Elsőként egy érdekességre szeretném felhívni a figyelmet. A térségben elhelyezkedő települések lakosságát különböző jelzőkkel illetik. A Duna 3 holtága mellett elterülő Tolna város lakosságát „sárgalábúaknak” nevezik. Ennek eredete, hogy terménybeszolgáltatásokat írtak elő számukra, amelyeket a beszolgáltatás előtt megtapostak. A termények között tojás is volt, amelynek taposása miatt sárga lett a lábuk. A történethez kapcsolódóan említeném meg a plébániai farsangi mulatságot, amelyet minden évben belső munkatársakkal, testületi tagokkal, férjekkel és feleségekkel együttesen rendezünk meg. Az est során közös vacsorára, tombolára, játékra és éneklésre is sor kerül felnőtt körben. Tolnai szolgálatom első évében még nem, de rákövetkező év farsangján először az egyik lábamra, majd a következő évben a másik lábamra is felvettem a sárga zoknit. Sőt 2017-ben volt az ezüstmisém, akkor sárga zokniban miséztem. Ez nyilván egy szimbólum: az itteni emberekkel, tolnaiakkal akkor dobog együtt a szívem, ha én is sárgalábú leszek, mert így tudom megérteni az itteni emberek mélységét, gazdagságát, kincseit, értékeit.

384 tolna nagyboldogasszony bucsu hivek

A plébániánk életében az élő köveken, élő közösségeken van a hangsúly. Elsőként a Karitászt említeném meg, amely akkor alakult, amikor idekerültem. Jelenleg 45-50 elkötelezett taggal működünk. Alapvetően túl vagyunk már a ruha- és élelmiszergyűjtésen, a templomban létrehoztunk egy kiállítást az elmúlt tíz évről, hogy mi minden került megoldásra az évek alatt (pl. ortopéd cipő, kályhák, építőanyag, tűzifa, lakó konténer, stb.). Karitászunknak akciói is vannak, például karácsonykor megszervezzük a magányosok, hajléktalanok közös karácsonyát, mely együttes énekléssel, kis ünnepi ajándékkal szép alkalomként valósul meg. Árpádházi Szent Erzsébet ünnepén Erzsébet cipókat osztunk, és a helyi híres Mözsi Bartók Béla Női Énekkarral, valamint civil egyesületekkel közös éneklést tartunk. Jó kapcsolat és rendszeres együttműködés alakult ki a helyi családsegítő csoporttal és több karitatív szervezettel. A pandémia időszakában is szépen tudtunk egymásra építeni, összehangolni listáinkat. Nyár elején a város fúvós zenekarával egy közös koncert keretében ukrán menekülteknek tudtunk gyűjteni a Karitásszal. A helyi katolikus gimnázium diákjai az 50 órás önkéntes szeretetszolgálatukkal segítik a Karitász munkáját. Fontos azonban, hogy ne csak adjunk, hanem töltekezzünk is. Erre szolgálnak lelki programjaink, például havonta egyszer péntekenként közös misék, születésnapok, névnapok ünneplése. Szép kapcsolatot ápolunk a bajai, a komlói, valamint a környék más karitászcsoportjaival. Sok-sok munkát végzünk, de fontos, hogy tudjunk együtt lenni és erőt meríteni. Említésre méltó, hogy Caritas Hungarica díjazottak is vannak köreinkben.

384 karitasz rendezveny

Az élő közösségek közül szeretném hangsúlyozni a KÉSZ (Keresztény Értelmiség Szövetség) csapatát, amelynek tagjaival régi programokat kezdtünk el újraéleszteni, tartalommal megtölteni, egy-egy lépést tenni. Ennek keretében ismét felelevenítettük a húsvéthétfői Emmausz járást is. A Kálvária-kápolnától – ahol egyébként nagypénteken tartjuk a keresztutat – indulunk és imádságokkal, gyalogos prosectioval megyünk Mözsre. Útközben a Kőkereszt állomásnál (amely Tolna és Mözs közötti határ) megállunk. A mözsiek elénk jönnek és együtt megyünk Mözsre a közös ünnepre.

384 tolna emmausz

A KÉSZ szorgalmazásában került újból megrendezésre a Nepomuki Szent János májusi liturgikus emléknapjához kapcsolódó ünnepség. Mivel Tolna dunamenti város, 3 holtág mellett helyezkedik el, régebben a lakosság jó része (dunai hajósok, vizimolnárok, halászok) a folyóhoz kapcsolódó foglalkozásokból élt, így a védőszent ünnepét is egészen 1950-ig megtartották. A hagyományt 8-10 évvel ezelőtt kezdték el a KÉSZ tagjai újból szervezni. Az ünnepség keretében a Nagyboldogasszony plébániatemplomban este szentmisét tartok, és – sok civil egyesülettel, rendőrséggel, polgármesterrel, városi és német kisebbségi önkormányzattal, fakultázs diákokkal, gimnazistákkal, tanárokkal, együttműködve – prosectioval, fáklyás körmenettel vonulunk a Dunához. Útközben Nepomuki Szent János szobránál megállunk, ahol megáldom a koszorúkat (korábban egy koszorú volt, most már 10-11 koszorú van) és beszédet mondok. Megemlékezünk a Dunába fulladt áldozatokról és imádkozunk, hogy ne legyen újabb baleset.  A megáldott koszorúkat 2-3 csónakkal és 5 fáklyával eresztjük a vízre. Az 5 fáklya jelképezi az 5 fényt, amely Nepomuki Szent János holttestét jelezte a vízben. A parton német tagozatos iskolások beöltözve énekelnek, táncolnak, misztériumjátékot mutatnak be, majd ír silencióval és szerény agapéval zárul a program.

384 nepomuki unnepseg vonulas

A KÉSZ elkötelezett az értékek megőrzésében és újragondolásában. Ennek egyik példája, hogy többen részt vesznek abban az újonnan létrehozott alapítványban, amelynek célja a városban található Szentháromság-szobor megmentése és felújítása.

Mivel a településen sok sportolási lehetőség adott (van futballpálya, 2 fedett sportcsarnok, uszoda), szinte mindenki sportol. A fittness mellett fontosnak tartjuk a hitet is, ezért plébániánkon létrehoztuk az aktív korú felnőttek közösségét a Hitness-t.

A közösségben olyan felnőttek is vannak, akik régen, még gyermekkorukban tanultak hittant és szeretnének felnőtt szóval hallani a hitről. Vannak olyan résztvevők, akiknek valamely szentség felvétele hiányzik. Így szentségi felkészülést is folytatunk katekumen jelleggel, beszélgetéssel, imádsággal, az Istennel való találkozás tapasztalatairól. Találkozóink 3 hetente zajlanak.

Sajnos a pandémia időszakában a nagyobb volumenű ünnepeink redukálódtak. Az 1769 és 1773 között barokk stílusban épült plébániatemplomunkat Nagyboldogasszony tiszteletére szentelték fel.  Nagyboldogasszony búcsú alkalmából az ünnepi szentmise mellett kiállításokat is tartottunk a helyi vagy környékbeli festők, fényképészek, tűzzománcos köreiből. Voltak amatőrök és képzett művészek is, a lényeg az volt, hogy a helyi művészek szakrális alkotásokat jelenítsenek meg. Ezek a kiállítások arra hivatottak, hogy bemutassák: Isten nemcsak mindenható, igaz és jó, hanem szép is. A búcsúk alkalmával előadásokat, koncerteket is szerveztünk tanúságtételekkel együttesen. A búcsúra mindig meghívtunk egy vendég atyát. Az idei esztendőben Bíró László nyugalmazott püspök urat várjuk az ünnepi szentmisére, amelyet augusztus 13-án (szombaton) 11.00 órakor tartunk a 10.00 órai előadást követően a tolnai Nagyboldogasszony templomban. Mindenkit szeretettel várunk!

384 tolna plebania ikonkep ravasz csaba atyatol

Városunkban egyházi fenntartású középiskola működik. A Tolnai Szent István Gimnázium 6 éve került egyházmegyei fenntartásba. Havonta tartunk megbeszéléseket a hitoktatóval, az igazgatónővel és tanárokkal a különböző lelki programok kapcsán. A közös munka során mindig egy „ásónyommal” lentebb próbálunk lépni. Tavalyi évben lelki napot tartottunk, amelyben a téma a hálaadás volt. A bevezetőket követően az előzetesen animált érettségiző negyedikesek vezették a kiscsoportos feldolgozásokat. Nagyon szépen megoldották, szeretnénk a következő években is ezt a mintát követni.

384 ereklye szent janos pal

Templomunkban őrzünk egy Szent II. János Pál pápa ereklyét, amely a tolnai származású Rózsa László diakónus szervezésében került ide és a certifikációját a lembergi érsek adta ki. Fontos számunkra az ereklye, mert így élő kultusza van a szent pápának. Korunk szentjére sokan emlékezünk, személyes találkozásunk is lehetett vele. II. János Pál pápa úgy élte végig mindennapjait, szolgálatát a maga betegségeivel, szenvedéseivel, hogy élete tanúságtétel számunkra.

Lelki sétánk zárásaként Nagyboldogasszony ünnephez kapcsolódóan kérjük Égi Édesanyánk oltalmát az alábbi imarészlettel, hogy kegyelmezzen, védelmezzen bennünket és segítsen minden szükségünkben:

„Anyám, benned bízom és remélek, Anyám, teutánad epedek. Anyám, te jóságos, kegyelmezz, Anyám, te hatalmas védelmezz. Anyám, ó jöjj, segíts küzdeni! Anyám, ó jöjj segíts szenvedni! Anyám, ó jöjj, ne hagyj elveszni!”

Továbbá kérjük Szent II. János Pál közbenjárását azzal az imádsággal, amelyet a tolnai hívek közösen imádkoznak a vasárnapi szentmiséken:

Szentháromság Egy Isten,
hálát adunk Neked,
amiért az Egyházat megajándékoztad
II. János Pál pápával,
és benne felragyogtattad
atyai mivoltad gyöngédségét,
Krisztus keresztjének dicsőségét
és a Szeret Lelkének ragyogását.

Ő teljesen a Te végtelen irgalmadra
és Mária anyai közbenjárására hagyatkozva
Jézusnak, a Jó Pásztornak
élő képét mutatta nekünk,
és a mindennapi keresztény élet
magas mércéjéül az életszentséget
állította elénk,
amely által a veled való
örök közösségre juthatunk.

Az Ő közbenjárására add meg nekünk
akaratod szerint a kért kegyelmeket…
Szent II. János Pál – könyörögj érettünk!

Forrás:
Tolnai Római Katolikus Plébánia

Fotó:
Tolnai Római Katolikus Plébánia
Pécsi Egyházmegye

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2