A heti rendszerességgel jelentkező „Örömhírre hangolva” videósorozat az adott vasárnap evangéliumi szakaszán való elmélkedést kívánja elmélyíteni, emellett arra buzdít, hogy olvassuk a Szentírást és cselekedjük meg az Igét!

 

 

Dicsértessék a Jézus Krisztus! Szeretettel köszöntök mindenkit!

Az évközi harminckettedik vasárnap evangéliumi részletét Márk evangéliumának tizenkettedik fejezetéből olvassuk (Mk 12,38-44).

Ebben az evangéliumi részletben Jézus példának állít elénk egy szegény özvegyasszonyt, aki két fillért dobott a perselybe. Kis összeg, de ez volt egész megélhetése, egész vagyona. Ezzel Jézus arra akar bátorítani bennünket, hogy amint ez a szegény özvegyasszony rábízta magát arra, hogy Isten gondoskodik róla, úgy mi is minden nap bízzuk rá magunkat a Jóistenre. Isten a mi mennyei Atyánk, aki gondunkat viseli. Fontos, hogy nap mint nap bízzuk rá magunkat. A legjobb gyógyszer a félelemre a bizalom, amellyel nap mint nap ráhagyatkozunk az Úrra, rábízzuk magunkat mennyei Atyánkra, aki gondoskodik rólunk. Minden nap újítsuk meg Jézus Krisztusba vetett bizalmunkat! Jézus Krisztussal együtt éljük az életünket minden nap, ráhagyatkozva a mennyei Atyára!

A szegény özvegyasszony példáját látva észrevesszük azt is, hogy ő nagyon keveset adott, mégis mindenét, az egész vagyonát, megélhetését odaadta. Vagyis Isten nem a mennyiséget nézi, hogy mennyit adunk, hanem azt, hogy hogyan adjuk oda. Ez a szegény özvegyasszony mindenét odaadta, ami a gazdagok szemében picinek tűnik – csupán két fillér –, de a szegény asszony szemszögéből minden.

Isten nem óriási nagy dolgokat kér tőlünk, hanem azt kéri, hogy a kisebb feladatainkat, az apró dolgokat tegyük nagy-nagy szeretettel. Szent Teréz anya is erre bátorít bennünket: a kis dolgokat is nagy szeretettel tegyük, mert ha nagy szeretettel teszünk mindent, akkor az bearanyozza tetteinket.

Isten tehát elsősorban nem nagy dolgokat kér tőlünk, hanem azt, hogy amit teszünk azt teljes szívvel, szeretettel tegyük. Mindenünket adjuk oda az Úrnak!

És végül a szegény özvegyasszony példája arra is rávilágít, hogy ő nem akarta csupán magának megőrizni ezt a két fillért, hanem megosztotta a Jóistennel, a templom perselyébe tette, hogy a templomi szertartásokat el tudják végezni. Ez az adomány ezt is szolgálta.

Nem azáltal vagyunk nagyok, amik vagyunk, hanem azáltal vagyunk nagyok, hogy amink van azzal mit teszünk – tanít Ferenc pápa. Az a tiéd, amit megosztasz másokkal. Amink van, azt ajándékba kaptuk a Jóistentől. Fontos, hogy merjük megosztani másokkal, a szegényekkel, a környezetünkben élőkkel! Merjünk önmagunkból adni, merjük önmagunkat teljesen odaadni mások szolgálatára!

A szegény özvegyasszony arra bátorít tehát bennünket, hogy nap mint nap bízzuk rá magunkat mennyei Atyánkra, aki gondoskodik rólunk. A szegény özvegyasszony arra buzdít bennünket, hogy azokat a kis dolgokat, amiket nap mint nap teszünk, tegyük hűséges szeretettel! Isten nem a mennyiséget nézi, hanem azt, hogy hogyan cselekszünk: szeretettel, önmagunkat odaajándékozva tesszük-e azt, amit teszünk. Ez a szegény özvegyasszony arra is hív bennünket, hogy legyünk nagylelkű, szerény, egyszerű, adakozó emberek! Ne feledjük el: az a mienk, amit megosztunk másokkal!

Tartsunk egy kis csendet és ebben a csendben imádkozzunk mindenkiért, különösen a családokért, a nélkülözőkért, a betegekért és az egészségügyben dolgozókért!

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek miképpen kezdetben most és mindörökké! Ámen. Szűz Mária, Béke Királynője, Szent József, könyörögjetek érettünk!

Évközi 32. vasárnap - 2021. november 7. Mk 12,38-44

EVANGÉLIUM Szent Márk könyvéből

Egy alkalommal, amikor Jézus tanított, ezt mondta a tömegnek: „Óvakodjatok az írástudóktól, akik szívesen járnak hosszú köntösben, és szeretik, ha nyilvános tereken köszöntik őket. Örömest elfoglalják a zsinagógában és a lakomákon a főhelyeket. Felélik az özvegyek házát, és közben színleg nagyokat imádkoznak. Ezért keményebb ítélet vár rájuk.”
Ezután leült szemben a templompersellyel, és figyelte, hogy a nép hogyan dobja a pénzt a perselybe. Sok gazdag sokat dobott be. De egy szegény özvegyasszony is odajött, és csak két fillért dobott be. Erre magához hívta tanítványait, és így szólt hozzájuk: „Bizony mondom nektek, ez a szegény özvegy többet adott mindenkinél, aki csak dobott a perselybe. Mert ők a feleslegükből adakoztak, ez pedig mindent odaadott, amije csak volt, egész vagyonát.”

Ezek az evangélium igéi.

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

partnerek kórházlelkészség