A heti rendszerességgel jelentkező „Örömhírre hangolva” videósorozat az adott vasárnap evangéliumi szakaszán való elmélkedést kívánja elmélyíteni, emellett arra buzdít, hogy olvassuk a Szentírást és cselekedjük meg az Igét!

 

Dicsértessék a Jézus Krisztus! Szeretettel köszöntök mindenkit!

Az évközi harmincharmadik vasárnap evangéliumi részletét Márk evangéliumának tizenharmadik fejezetéből olvassuk (Mk 13,24-32).

A világ végéről tanít Jézus bennünket. Arról, hogy Ő egyszer dicsőségesen vissza fog jönni a világ végén. Reményteli ez a hír és erőt ad nekünk, mert az a Jézus, aki mértünk meghalt a kereszten és feltámadt, egyszer dicsőségesen vissza fog térni.

Mire hív bennünket az Úr Jézus? Nem félelmet akar elültetni a szívünkben, hanem arra bátorít minket, hogy a földi életünket felelősséggel, figyelemmel éljük. Ez először is azt jelenti, hogy azt az órát és napot, amikor a világ vége lesz, amikor az Úr Jézus dicsőségesen visszatér senki sem tudja, egyedül az Atya ismeri ennek az időpontját. Valójában nem az az elsődleges kérdés, hogy mikor jön el, hanem az az örömteli bizonyosság kell, hogy átjárja az életünket, hogy az Úr Jézus egyszer vissza fog térni. Mindig készen kell állnunk, amit akkor tudunk megtenni, ha figyelünk az Úr szavára, hiszen Ő mondta: „Ég és föld elmúlnak, de az én igéim soha el nem múlnak.”

Vagyis, ha nap mint nap olvassuk és törekszünk megélni az Úr szavát, jó úton haladunk. Akkor bármikor is jön el az Úr Jézus másodszor, mindig készen fog találni bennünket. Virrasszunk az Ige olvasásában, virrasszunk Isten szavának megcselekvésében!

Jézus továbbá arra is tanít bennünket, hogy az Ő második eljövetelét jelek fogják kísérni: „a nap elsötétedik, a hold nem ad világosságot, a csillagok lehullanak az égről, és a mindenséget összetartó erők megrendülnek”. A földi élet tehát véges, ez a földi világ egyszer el fog múlni. Nem itt kell örökké berendezkednünk, a mi hazánk a mennyben van. Jézus Krisztus a világ ura, és belé vetett bizalommal kell élnünk földi életünket. Mindig úgy kell élnünk, hogy ezt a földi életet bármikor elhagyhatjuk, bármikor hazatérhetünk a Mennyei Atyához. A mi célunk az örök élet. A földi életet éljük örömmel és hálaadással szívünkben, de gondoljunk mindig arra, hogy ez az élet egyszer elmúlik, a mi hazánk a mennyben van, ahol az Úr Jézus vár minket.

A harmadik dolog, amire Jézus tanít bennünket az az, hogy másodszor úgy jön el, hogy megítéljen minden embert, élőt és holtakat. Isten ítélőszéke előtt mindenkinek meg kell jelennie. Egyszer mindannyiunknak számot kell adnunk Isten előtt a földi életünkről. Ez ne félelemmel töltsön el bennünket, hanem felelősséggel, s éljünk okosan, bölcsen, szeretettel. Az egyik szent így tanít: „Életünk alkonyán szeretetünk alapján leszünk megítélve. Jézus csak egy dolgot fog az ítélet során megkérdezni tőlünk: Szerettünk-e?”. Ha az egész életünk folyamán törekedtünk szeretni, akkor az utolsó ítélet egy boldogító, csodás találkozás lesz Jézussal, aki a mennyország örömébe fogad bennünket. Hiszen mindaz, aki hisz Jézus Krisztusban és a szeretet parancsa, az irgalmasság gesztusai szerint él, a mennyországba kerül.

Az évközi harmincharmadik vasárnap örömhíre tehát feladattá is válik. Éljünk mindig úgy, hogy virrasszunk a szeretetben, virrasszunk Isten szavának olvasásában és megcselekvésében! Ne féljünk az Úr Jézustól, hiszen az az Krisztus tér vissza, aki értünk meghalt és feltámadt, aki nagyon szeret bennünket. Bízzuk mindig rá magunkat, de ne feledjük, hogy a mi hazánk a mennyben van. A mi feladatunk szeretni, a szeretet parancsát élni. Így tehát Jézus távlatot ad az életünknek.

Tartsunk egy kis csendet és ebben a csendben adjunk hálát az Úrnak! Imádkozzunk minden embertestvérünkért, minden családért, a betegekért és az egészségügyben dolgozókért!

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek miképpen kezdetben most és mindörökké! Ámen. Szűz Mária, Béke Királynője, Szent József, könyörögjetek érettünk!

Évközi 33. vasárnap - 2021. november 14. Mk 13,24-32

EVANGÉLIUM Szent Márk könyvéből

Abban az időben Jézus ezt mondta tanítványainak: Azokban a napokban, amikor a gyötrelmek véget érnek, a nap elsötétedik, a hold nem ad világosságot, a csillagok lehullanak az égről, és a mindenséget összetartó erők megrendülnek. Akkor majd meglátjátok az Emberfiát, amint eljön a felhőkön, nagy hatalommal és dicsőséggel. Szétküldi angyalait, és összegyűjti választottait a világ négy tájáról, a föld szélétől az ég határáig. Vegyetek példát a fügefáról: Amikor már zöldellni kezd és levelet hajt, tudjátok, hogy közel van a nyár. Így ti is, amikor látjátok, hogy ezek mind bekövetkeznek, tudjátok meg, hogy közel van, már az ajtó előtt. Bizony mondom nektek, nem múlik el ez a nemzedék, míg mindezek be nem következnek. Ég és föld elmúlnak, de az én igéim soha el nem múlnak. Ám azt a napot vagy órát senki sem tudja, sem az ég angyalai, sem a Fiú, hanem egyedül az Atya.

Ezek az evangélium igéi.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

partnerek kórházlelkészség