A Pécsi Egyházmegyei Karitász önkéntesei március 17-én érkeztek vissza a határról, ahol a Katolikus Karitász a háború kitörése óta segítségpontot működtet a menekültek megsegítésére. A bázis Barabás településen, az egyik határátkelőhelyen van, ahol a nap 24 órájában fogadják és látják el a segítségre szorulókat.

A segítségpontot az országos Karitász szervezi, az Egyházmegyei Karitászok pedig önkénteseket küld a bázisra, hogy folyamatosan tudjon működni a nap 24 órájában. Naponta 300-400 ember fordul meg itt, ahol ételt, italt, fuvarszervezést, egyéb humanitárius segítséget kapnak a menekültek. Az elmúlt napokban a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász nyolc munkatársa 48 órás szolgálatot adott, melyről az egyik önkéntes résztvevő írt beszámolót.

„Az egész nép ezt ordította: Vesszen el! Bocsásd szabadon Barabást!” (Lk 23,18) Valahogy ezek a sorok jöttek fel - a passiójátékot és az Írás szavait idézve – amikor a határátkelőhöz értünk Barabáson március 14-én, az ünnepnap előtt.

A segítés kulcsa az, hogy annak az igényeire kell fókuszáljon, akinek a segítségre van szüksége. Ez így első látásra egyértelmű gondolat, de ha a mélyére nézünk, látjuk, hogy hol vannak a buktatói. A legnagyobb segítségre mindig krízisben van szükség. Krízisben pedig az alapvető beidegződéseink, ösztönös reakcióink kerülnek előtérbe. A segített válságban van, a segítő fárad a támogatás nyújtása során. Ebből egyenes út vezet oda, hogy a legnagyobb jószándék és segíteni akarás mellett is feszültségek keletkeznek, és ezek kezelése kulcskérdés lehet a segítség hatékonyságában. Ilyenkor kell mindig felülemelkednünk a konkrét szituáció érzelmi áradatán, és arra koncentrálnunk, hogy célunk az, hogy jelen esetben a háború elől menekülőnek adjunk meg mindent, amit megadhatunk.

Eszközök ehhez az étel, ital, pihenéshez és tisztálkodáshoz szükséges dolgok, melyek jórészt adományokból gyűltek össze, és a segítő szervezetek összehangolt munkájának köszönhetően bőséggel rendelkezésre álltak Barabáson. Ezúton is köszönjük mindenkinek az eddigi adakozást és bíztatok mindenkit arra, hogy figyelemmel kísérve, mikor mire van jobban szükség, lehetőségeihez mérten az elkövetkező hetekben is vegyen részt az adakozásban. A menekültek ellátásának nagyon fontos pillére, hogy tudunk adni mindenből, amire szükségük van. Ez nem csak fizikai szükségleteik szempontjából jelentős, hanem lelki biztonságérzetüket is növeli. Akik elindulnak, mind elveszítették eddigi életük biztonságát. Vannak, akik már lerombolt otthonukból jöttek el, vannak, akik épp a határra érkezve kapnak hírt, hogy a még épen maguk mögött hagyott lakásukat bombatalálat érte. Senki sem lehet biztos abban, hogy több marad meg neki abból, mint amit abba a bőröndbe csomagolt, amivel korábban nyaralni utazott. Ha az éhségét csillapítjuk, ha lehetőség szerint pihenni tud, és ha gyermekeinek egy-egy édességgel mosolyt csalhatunk az arcára, ezzel egy cseppnyi biztonságot, erőt is adunk neki.

A másik eszközünk az emberi segítség. A tolmácsok révén akár anyanyelvükön (mi most 90 százalékban már ukrán ajkúakkal találkoztunk), akár angolul tudunk velük beszélni, és természetesen bevetjük az internet adta lehetőségeket, hogy megértsük egymást. Nagyon fontos a szervezettség, mert ez is növeli a legfontosabbat, a biztonságérzetet. Ha kell is várakozni, de mindig van, aki megmondja a menekültnek, hogy hamarosan lepihenhet, és tud vele beszélgetni arról, hogy merre megy majd tovább, és el tudja neki mondani, hogy szerveződik az útja. Ez legalább olyan fontos, mint az étel, amivel fogadni tudjuk őt a segítőponton.

Az önkéntesek és a segélyszervezetk is sokfelől érkeznek, elengedhetetlen, hogy a kialakított rendbe illeszkedve vegyenek részt a feladatokban. Nagyon fontos minden felajánlás, és nagyon sok múlik azon, hogy ezeket hogyan hasznosítjuk. Van olyan cég, aki oda tudott adni egy kisbuszt, de sofőrt nem tudott hozzá adni. De van olyan önkéntes, aki járművet nem tud hozni, de vállalja, hogy vezet. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy üzemanyag kell a járműbe, és hogy szervezetten kell gondoskodni arról, hogy megfelelő helyen és időben történjen tankolás. Ez nem csupán elmélet, ez Barabás, március idusán. Én magam is meg kellett oldjam a lelkes segítégnyújtásban az elsodródásból keletkezett helyzetet, hogy a sofőr csak vitte-vitte a következő fordulót, mikor megtelt az autója, de este 8-kor úgy adta át éjszakába az autót, hogy az alig ment már el a következő benzinkútig. Ilyenkor nem a hibást kell keresni. Az alap itt is a célunk, a menekültet kell segítenünk, a helyzetet ennek jegyében megoldani, és természetesen oda kell figyelnünk arra, hogy ez a helyzet újra ne álljon elő, mert hátráltatná segítségnyújtásunkat.

Itt utalnék vissza arra, hogy krízishelyzetben beidegződéseink könnyen uralkodnak el rajtunk. Sose feledjük el, hogy mindenki, aki most részt vesz ebben a feladatban, annak közös a célja, és segíteni akar, ebbe egyéniségét hozza. Tisztelnünk kell egymásban a szándékot, a jóakarást és ezt kell összehangolnunk a közös cél érdekében. Fáradtan ez nehezebb.

Beszámolómmal nem szerettem volna impressziókeltő lenni. Nem akartam megjeleníteni a könnyes szemeket, az összeomlott családokat. Pedig ez is része volt az ott tapasztaltaknak. Egyszerűen azt gondoltam kifejezni, hogy segíteni kell, segíteni fontos, mindenkinek azzal a készséggel és eszköztárral, amije van. Akár szakemberként, akár önkéntesként, akár támogatóként.

Caritas Christi Urget Nos!

Szücs Attila András
önkéntes

 

Fotók: Pécsi Egyházmegyei Karitász

Pécsi Egyházmegye

mariagyudi zarandoklat 2022 banner

Szabadegyetem

2024 April
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.
Férfitalálkozó:
Dombóvár -
2024. 05. 10. - 2024. 05. 10.

Köznevelési Intézmények

Hasznos információk:

 

  • az óvodák, iskolák életéről,
  • beiratkozásról,
  • előkészítő foglalkozásokról

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség