Az életünk biztonságát adó határok és azok figyelmen kívül hagyása vagy éppen feszegetése, a határvonalak kitolásának eshetőségei volt a témája az egyházmegyei férfitalálkozók idei harmadik szakaszának, melynek pécsi alkalmait február 1-jén és 2-án tartották a Magtár Látogatóközpontban.

A téma előadói Felföldi László pécsi megyéspüspök, egyben a sorozat ötletgazdája és az egyes helyszínek állandó előadója, valamint ezúttal Iváncsits Tamás bólyi hitoktató, kántor volt.

2024 02 02 ferfi 18

A főpásztor bevezetőjében a gyermekkorban sokszor elhangzó, emlékezetes és jól irányzott atyai Nem-re emlékeztette a jelenlévőket. Felföldi László püspök a határok tudatos és ésszerű kijelölését a férfi életének állandó feszültségeként nevezte meg. Mint mondta, ezeknek a szabályoknak a megtartása és másokkal, vagy épp a családtagokkal történő betartatása, bizonyos területeken pedig a határvonalak kitolása sokszor fájdalmas és nehéz feladatként jelenik meg az életünkben. Ugyanakkor a nem körültekintően kijelölt vagy pedig a meglévő határok átlépése vagy éppen át nem lépése életben maradásunk feltétele – figyelmeztetett a szónok.

2024 02 02 ferfi 06

A főpásztori köszöntőt követően a találkozó első előadója, Iváncsits Tamás a józan ész fényénél megfogalmazott célokhoz igazított korlátokat nevezte meg határainknak. Az előadó a való életből merített példákkal szemléltette a személyes határok ismeretének fontosságát, karizmánk és képességeink megfelelő módon történő használatát. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy saját teherbírásunk védelme érdekében ne váljunk lustává és önzővé, fizikai nehézségek ne képezzenek kifogást vagy akadályt céljaink megvalósításában.

2024 02 02 ferfi 11

Mint fogalmazott, Jézus is kiterjesztette határait, a szeretet határait pedig a végtelenségig kitágította azzal, hogy magára vette bűneinket: „Isten Fia eljött és magára vette testünket, a bűntől azonban mentes maradt” (vö. Róm 8,3).

2024 02 02 ferfi 19

Felföldi László előadásában a teremtés rendjében az Isten által az embernek adott szabadságot, szabad akaratot emelte ki, melyben az embernek lehetősége van saját határainak tágítására.

2024 02 02 ferfi 17

Ez az akarat a mai társadalom fiatal felnőttjeinek életéből hiányzik – mutatott rá a püspök, aki mint mondta, a fiatalok jelentős hányada nem hoz önálló döntéseket, nem mernek kilépni a kényelmes életterükből, nem feszegetik határaikat, hogy elinduljanak a családalapítás, a saját életük útján.

A főpásztor Jézus és a tanítványok három éven át tartó kapcsolatára utalva kiemelte, Jézus három évig feszegette hitük határait. A legnagyobb határátlépések egyike az utolsó vacsorán történt, amikor Jézus megtörte a kenyeret: „Vegyétek és egyétek, ez az én testem!” (vö. Mt 26). Ezzel a cselekedetével átléptette a tanítványokat annak a határán, hogy nem az a lényeges, amit látnak (a kenyér), hanem az, ami mögötte van (Krisztus teste). Ebben az értelemben a szentmise az ember egyik legnagyobb határfeszegetése - mutatott rá beszédében a püspök, majd hozzátette, a tanítványok másik nagy határfeszegetése Jézus mennybemenetele volt, melyben Jézus átment egy másik létbe, melyet követően persze mindenhol jelen van, a láthatóságának határaiból lett láthatatlanság a tanítványok és immár a mi számunkra is.

2024 02 02 ferfi 14

Ezek a határfeszegetések segítették a tanítványokat és segítenek minket is korlátaink és határaink leküzdésében, melyek közepette is Jézus itt van, mellettünk, ezért öröm és remény töltse el szívünket, minként a tanítványok szívét is, akik Jézus Krisztus mennybemenetele után megértették, hogy nem kell látni és hallani Jézust ahhoz, hogy érezzék, velük van, hogy emberi korlátaink között is velünk van – zárta a férfi lét határairól szóló előadását Felföldi László püspök.

2024 02 02 ferfi 28

A találkozóra érkezett férfiak közül többen az Exodus címet viselő, 90 napon át tartó, világszerte alkalmazott lelkigyakorlat részesei, akiket Felföldi László püspök rögtönzött tanúságtételre invitált. A férfiak megosztották, hogy a lelkigyakorlat a Kivonulás könyve nyomán abban segíti őket, hogy megtapasztalják, az életüket befolyásoló korlátok feszegetésével a korlátok nélküli lelki szabadság irányába mozdulhatnak el. 

2024 02 02 ferfi 21

A férfitalálkozó harmadik évada az alábbi időpontokban és helyszíneken folytatódik:
Mohács (február 9., 18.00 óra), Szekszárd (február 16., 18.00 óra), Paks (február 23., 18.00 óra), Tamási (március 1., 18.00 óra), Dombóvár (március 8., 18.00 óra), Szigetvár (március 22., 18.00 óra).

A korábbi férfitalálkozókról készült összefoglalók ITT találhatók.

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.