A betegek világnapján Udvardy György megyéspüspök tartott szentmisét a Janus Pannonius Klinikai Tömb kórházkápolnájában. A főpásztor hangsúlyozta, hogy Jézus Krisztus nemcsak mellettünk van, hanem feltámadásával új értelmet ad a betegségnek, a halálnak és magának az életnek is.

Szent II. János Pál pápa kezdeményezésére 1993 óta február 11. a Betegek világnapja. 1858-ban ezen a napon jelent meg a Szűzanya egy Soubirous Bernadett nevű francia lánynak Lourdes-ban, majd néhány nappal később a jelenés helyén lévő barlangban csodatevő forrás fakadt. Az első jelenés helyén épült templomba évente több százezer zarándok érkezik, és több ezerre tehető a csodás gyógyulások száma. Az egyház ezen a napon a betegekért imádkozik, a szentmiséken sok templomban kiszolgáltatják a betegek kenetét a szenvedőknek. A lourdes-i jelenések természetfeletti jellegét XIII. Leó pápa hivatalosan is elismerte 1891-ben.

betegek vilagnapja web 20170211 2Udvardy György megyéspüspök a Janus Pannonius Klinikai Tömb kápolnájában tartott szentmisét. A főpásztor kiemelte, hogy sok kérdés fogalmazódik meg időről időre az emberekben az élettel kapcsolatban: Honnan és miért a betegség, a halál, az elmúlás? Miért van az, hogy egy élet titokzatos módon kiteljesedik, tanúi lehetünk a növekedésnek, a fejlődés csodájának, aztán a gyengeség, a korlátok, a halál szüntelenül jelen lesz az ember életében?
A főpásztor hangsúlyozta, hogy az ember válaszaiban építeni próbál az előző nemzedékek feleleteire. A választott nép a Szentírásban olyan történetet fogalmaz meg, amellyel a kérdéssort értelmezhetővé teszi maga számára: Az Isten jó, és éppen az ember helytelenül értelmezett szabadsága vezet oda, hogy megbillen a kapcsolat az életadó Isten és az életet önmagában felfedező ember között. Ez az alapvető bizalom megsérül ember és ember között, de ember és a teremtett világ között is. Ezáltal küzdelmessé válik az, ami ajándékként jelent meg az ember életében. Küzdelmessé válik a bizalmi kapcsolat fenntartása is.
„Nemcsak az egyéni gyengeség, a bűn van hatással az emberre, hanem maga az emberi lét az, ami a sérülést hordozza. Isten ígéretet tesz az embernek, hogy újjáteremti, széppé teszi mindazt, ami elromlott. Ezt látjuk Jézus Krisztusban, aki értünk emberré lett, aki szolidaritást vállal a gyengékkel, a kicsinyekkel, akikről senki sem gondoskodik. Magára veszi az emberi szenvedést, az Istentől való magánynak a tapasztalatát. Nemcsak mellettünk van, hanem a feltámadásával új értelmet ad a betegségnek, a halálnak és magának az életnek is. Jézus nem minden kérdésünkre adott választ, de azzal, hogy végigélte életünket, személye mindenre válasz számunkra. Akik beteg testvéreinket szolgálják, a megváltás művét szolgálják." – fogalmazott a főpásztor.

Október 18-án, Szent Lukács ünnepén áldotta meg Udvardy György pécsi megyéspüspök a több mint 15 milliárd forintból felújított és átalakított Janus Pannonius Klinikai Tömb új kórházkápolnáját. A január óta működő kórházlelkészség célja, hogy beszélgetéssel, imával vagy a szentségek kiszolgáltatásával segítsék azokat a betegeket, akik ezt kérik.

Fotó: Loósz Róbert

2017 augusztus
H K Sz Cs P Szo V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Közelgő események

Szent István király ünnepe – ünnepi szentmise; egyéb programok:
Pécsi Székesegyház
2017. 08. 20. -
Hitoktatói lelkigyakorlat és szakmai nap:
Pécs, Magtár Látogatóközpont; Zarándokház
2017. 08. 21. - 2017. 08. 23.
Találkozó a PEM közoktatási intézményeinek nevelőivel (óvodák):
Pécs
2017. 08. 22. - 2017. 08. 22.
A Pécsi Egyházmegye alapításának évfordulója – ünnepi szentmise:
Pécsi Székesegyház
2017. 08. 23. -
Találkozó a PEM közoktatási intézményeinek nevelőivel (iskolák):
Pécs
2017. 08. 24. - 2017. 08. 25.

pe katolikusok

pe ministransok

pe napi evangeliumok

pe mariagyudi kegyhely

pe szechenyi