Időszaki kiállításon mutatják be a Cella Trichora régészeti feltárásának legújabb eredményeit a Csontváry Múzeumban.

psz 01Korszakokon átívelő történelem a címe annak a kiállításnak, amely augusztus 10. és október 31. között várja a Pécs történelme iránt érdeklődő látogatókat. A város legrégibb és legértékesebb kulturális öröksége Sopianae késő római kori ókeresztény temetője, amely 2000 óta az UNESCO világörökség részét képezi. A kultúrtörténeti kincs minősítést azzal az indokkal érdemelte ki, hogy a feltárt leletegyüttes építészetében és falfestészetében rendkívül sokoldalúan és összetetten szemlélteti a Római Birodalom északi és nyugati provinciáinak korai keresztény temetkezési építészetét és művészetét. A harminc ismert kisebb-nagyobb temetői építmény, épület között a legnagyobb a Cella Septichora. A hétkaréjos, turisztikai céllal látogatható épület mellett az elmúlt években megtörtént a Pécsi Egyházmegye tulajdonában lévő területen található két Cella Trichora (háromapszisos temetői épület) régészeti feltárása is. A kutatások eredményeinek köszönhetően egyértelműen bizonyíthatóvá vált, hogy a székesegyház nyugati oldala előtt található épületnek van Karoling kori (9. századi) története is, így új elmélet születhetett a város ókori és középkori történetének folytonosságát illetően.

psz 05

A kiállítás célja, hogy bemutassa a két, nagyközönség számára nem látogatható épületet. A kereszténység gondolatkörére épülő kiállításon tablók szemléltetik majd a kutatás eredményeit, de láthatók lesznek a feltárás válogatott leletei, valamint a Magyar Nemzeti Múzeumból kölcsönzött késő római kor ókeresztény vonatkozású tárgyai. A pécsi világörökség jelképe, a bronzból készült krisztogram is megtekinthető lesz. A modern technika adta lehetőségeket kihasználva megjelenik a Rózsakerben feltárt Cella Trichora II. háromdimenziós rekonstrukciója és az ásatási fotókból létrehozott háromdimenziós rom modell is, egymás mellé állítva a romokat és a rekonstruált egykori valóságot. A szervezők a legfiatalabb látogatókra is gondoltak, múzeumpedagógiai foglalkozás keretében a 8–18 éves résztvevők felfedező régésszé válhatnak, és a cella trichora kicsinyített másának falait tárhatják fel egy földdel fedett szelvényben, majd az előkerült darabokból megépíthetik az épületet.

A kiállítást augusztus 10-én 11.00 órakor nyitja meg Csizi Péter országgyűlési képviselő, köszöntőt mond Csornay Boldizsár a JPM igazgatója, Pécs ókeresztény emlékeinek különlegességéről pedig Heidl György vallástörténész, a Pécsi Egyházmegye kulturális és tudományos igazgatója beszél.

Melléklet
Download this file (trichora-meghivo.jpg)Meghívó[ ]

Szentmise közvetítések banner v2

 

2022 július
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Közelgő események

Máriagyűdi Ifjúsági Találkozó:
Máriagyűd -
2022. 07. 01. - 2022. 07. 03.

LD honlap logó Telefon

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség