Zsúfolásig megtelt a Pécsi Székesegyház december 24-én az éjféli szentmisén. A hívek ünnepelni jöttek a Megváltó Jézus Krisztus születését.

A szentmise hangulatát ez alkalommal a MTVA közvetítő csapatának jelenléte is fokozta, hiszen a tévés közvetítés miatt a templom világítása hatványozottabban erősebb volt, (a teljes szentmise ide kattintva nézhető vissza.) melynek köszönhetően különleges módon lehetett megcsodálni a székesegyház művészeti látnivalóit.

ejfeli web 20181225 1

„Ne féljetek. Íme, jó hírt hozok nektek. Ma született Megváltótok, az Úr Krisztus. Ez lesz a jel: kis gyermeket találtok, pólyába takarva, jászolba fektetve.” – ezzel az örömhírrel kezdte ünnepi prédikációját Udvardy György megyéspüspök, aki Jézus születésének üzenetéről beszélt, majd így folytatta: „Betöltötte Isten az Ő ígéretét, amit hajdan mondott az Ő népének, a teremtés kezdetén, a kiválasztásban. Betöltötte az Ő ígéretét! Mert az Istenünk hűséges Isten. A reményünk beteljesedését látjuk a gyermek születésében.”

ejfeli web 20181225 4

A főpásztor Jézus születését reménytelinek, örömtelinek és bátorítónak nevezte, majd kiemelte: „A gyermek születése kinyilatkoztatás. Isten az igazi, önmagáról beszél végérvényesen. Igaz, amit mond: bizonyossá válik számunkra, hogy az Isten közel van az emberhez és végérvényessé válik mindaz, amit az Isten rólunk, mindannyiunkról gondolt.”

Jézus születése tanító értékkel és üzenettel bír az emberiség számára, hiszen az Istenről, az emberről és a szeretetről tanít, illetve hűségéről tesz tanúbizonyságot. „Isten hűséges, Isten nem vonja vissza a hűségét. Isten nem fogja megelégelni a mi csetlésünket, botlásunkat. Az Isten nem fogja elfordítani rólunk, tőlünk a tekintetét, akkor sem, ha gyengék vagy erőtlenek vagyunk. Isten hűséges!” – tette hozzá a főpásztor.

Jézus születése az Isten gondoskodását, irgalmát, szeretetét tükrözi. „Jézus arról az Istenről tanít, aki szereti az embert. Ő nem csak szenvedélyesen szereti az embert, hanem szenvedéssel szereti. A mi utunkat, küzdelmeinket, szenvedéseinket látva nem távolodik el tőlünk.”

ejfeli web 20181225 6

A jászolnál megállva, vagy a betlehemi cselekményt szemlélve, amikor rátekintünk a gyermek Jézusra, akkor megerősödik bennünk az a tapasztalat, hogy Isten képmásai vagyunk mi emberek. Szabad, önálló akarattal rendelkező, de felelősséggel bíró teremtmények. Ez jó az embernek –mondta a megyéspüspök, majd hozzátette: „Nem az emberi megfontolásból döntöttünk így. Nem az ember határozza meg, hogy az Isten képmása legyen, hanem Isten az, aki ajándékul adja és küzd értünk, hogy ne mondjunk le soha se erről a méltóságról.”

A ma született gyermek az ember méltóságáról tanít. Nem azért, mert valamit tesz, valamit produkálni tud, vagy valamilyen evilági értéket fel tud mutatni –összegezte a megyéspüspök–, hanem a léte miatt, azért mert Isten akaratából létezünk. Ezt a méltóságot a megváltottságunkkal erősíti, a saját döntéseinkkel, tevékenységeinkkel tudjuk életben tartani. Isten számára fontosak vagyunk, a sikereink, a küzdelmeink, a kudarcaink fontosak.

„A gyermek azt jelzi számunkra, hogy az Isten beletestesül mindannyiunk életébe, velünk éli az életünket. Nincs távolság Isten és ember között, mert Ő magához teremtett bennünket és akkor boldog, ha mi ezt örömmel elfogadjuk.” – fogalmaz a püspök.

ejfeli web 20181225 8

A ma szültetett gyermek a szeretetről is tanít. „Azt üzeni, hogy Isten ajándéka a szeretet. Isten a forrása ennek, Isten hűségének a jele.” A szeretet önmagát feltáró szeretet, sebezhetővé teszi Önmagát. Nem tart magától vissza semmit, nem hordoz állarcot, hanem kiszolgáltatottá teszi Önmagát. Tanít minket Istenről, emberről, szeretetről.

„Jézus tanít bennünket, erőt őnt reménységünkbe, bátorít a szeretetre, újjáteremti a reménységünket, hogy higgyünk az Istenben, aki üdvösségünket akarja. Az embernek jövője van. Ezt üzeni az Úr Krisztus, aki örömet hozott a szívünkbe.” – zárta prédikációját a pécsi megyéspüspök.

Fotó: Loósz Róbert
További képek az eseményről itt.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség