Lelkigyakorlatot szervez a Pécsi Egyházmegye Betegek Gyógyítója Kórházlelkészsége egészségügyi dolgozók és segítő foglalkozásúak számára Máriagyűdön február 15. és 17. között. Jelentkezni február 8-ig lehet.

Mit élhet át vagy mit élhet meg a beteg? Mit él át a gyógyító vagy a segítő? Mit tud tenni a kiégés, megkövesedés, megfásultság ellen? Mit él meg a hozzátartozó? Dohány Zoltán kórházlelkész vezetésével ilyen kérdésekre segít választ találni a Pécsi Egyházmegye februárra meghirdetett lelkigyakorlata, amely a Szentírás tanítására, a hívő tapasztalatra, valamint egy világirodalmi remekműre, Alekszandr Szolzsenyicin Rákosztály című önéletrajzi fikciójára támaszkodik.

mariagyud telen 400

Az elmélkedések során Xavier Thévenot: Van-e értelme a szenvedésnek? című lelkiségi kiskönyve is előkerül. Előbb vagy utóbb mindenkit elér a szenvedés. Többféle formában jelentkezhet: létezik fizikai, pszichikai, lelki vagy társadalmi szenvedés. Mindegyik képes kifordítani az embert önmagából. A megpróbáltatások közt vergődő ember már azt sem tudja, hogy kicsoda és miért él egyáltalán. Az alapvető igazságok kétségessé válnak. E könyv szerzője maga is hosszú betegség rabságában szenvedett. A megpróbáltatások idején ismételten hangoztatta e reménységgel teli felismerést: a szeretet tud minket megmenteni. A szenvedő Krisztus teljes mértékben megőrizte szeretetét, hitét és reménységét. Reá figyelve tudja megfogalmazni Thévenot atya a következő üzenetet: „Isten a szenvedések között is megőrzött hitet, reményt, szeretetet, alázatosságot és türelmet fogadja örömmel. Ezek az emberi személyiség építő elemei, és ezek teszik lehetővé, hogy a szenvedő ember továbbra is kapcsolatban tudjon maradni a környezetével és Istennel.”

Xavier THÉVENOT (1938-2004) szalézi szerzetes pap, erkölcsteológus, hosszú ideig a párizsi Institut Catholique tanára, ismert előadó, kivételes képességű lelki vezető. Számos tanulmányban foglalkozott a szalézi pedagógiával, lelkiségi és morális kérdésekkel.
Az elmélkedéseket és beszélgetéseket Teréz nővér által vezetett imaórák egészítik ki, illetve teszik gazdagabbá.

„Nemcsak maga a betegség – amelyre egyáltalán nem számított, nem volt rá fölkészülve, és két héttel ezelőtt úgy tört rá a gondtalan, boldog Pavel Nyikolajevicsra, mint egy hurrikán –, de legalább annyira nyomasztotta az is, hogy egyszerű közemberként kell befeküdnie ebbe a kórházba, holott nem is emlékszik rá, mikor feküdt egyáltalán közkórházban. Lázasan telefonáltak: Jevgenyij Szemjonovicsnak, aztán Sengyapinnak és Ulmaszbajevnek, és ők is telefonáltak másoknak, megpróbáltak utánajárni, mit lehetne tenni, nincsenek-e ebben a kórházban külön kórtermek, vagy nem lehetne-e legalább ideiglenesen berendezni egy kis különszobát. De az itteni zsúfoltság miatt semmit sem lehetett elérni.” (A. Szolzsenyicin: Rákosztály 8.oldal)


Részletes információk a lelkigyakorlatról:

Időpont: 2019. február 15-17.
(pénteken délutáni érkezéssel, vasárnap ebéddel zárulóan; részletes programot a jelentkezést követően küldünk).

Helyszín: Máriagyűd, Domus Mariae Zarándokház

A lelkigyakorlat vezetője: Dohány Zoltán, kórházlelkész

Ellátás: Szállás, reggeli, ebéd, vacsora.
Utazás: Egyénileg (a résztvevők költségére).
Kávé, ásványvíz: Igény szerint, a résztvevők költségére.
Támogatott részvételi díj: 6000 Ft
A szállás költségét az egyházmegye támogatja, a részvételi díj az étkezés árát fedezi.
A lelkigyakorlaton való részvétel feltétele a díj befizetése, valamint a jelentkezési lap kitöltése.

  1. A díj befizetése banki átutalással, illetve pénzbefizetéssel lehetséges a Pécsi Egyházmegye 10701214-67770896-52000001-es számlaszámára (CIB Bank).
    A közleményben feltétlenül szükséges a név és a „lelkigyakorlat” szó feltüntetése!
  2. A JELENTKEZÉSI LAP IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

A részvétel korlátozott létszámban lehetséges, a jelentkezéseket időrendi sorrendben tudjuk figyelembe venni.

A RÉSZVÉTELI DÍJ BEFIZETÉSÉNEK ÉS A JELENTKEZÉSI LAPOK BEÉRKEZÉSÉNEK HATÁRIDEJE:
2019. FEBRUÁR 8., PÉNTEK

További információk a programról, illetve felmerülő kérdések esetén tájékoztatás a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen és a 06-72-513-011-es telefonszámon kérhetők. 

Szentmise közvetítések banner v2

 

LD honlap logó Telefon
2021 szeptember
H K Sz Cs P Szo V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Közelgő események

Koordinátor találkozó:
Püspökség -
2021. 09. 24. -
Veni Sancte - PTE és PPHF:
Pécsi Székesegyház -
2021. 09. 24. -
Elmarad - Áldoztatók és igeliturgiát tartók képzése:
Magtár Látogatóközpont -
2021. 09. 25. -
Papi őszi rekollekció:
Pécs, Kőtár -
2021. 09. 28. - 2021. 09. 28.
Püspöki biztosok találkozója:
Pécs, Kőtár -
2021. 09. 28. - 2021. 09. 28.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

pem nek

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség