Ötven évvel ezelőtt, 1969 januárjában lett a Pécsi Egyházmegye püspöke Cserháti József. Jelentős teológiai-irodalmi hagyatékának részét képezi Mindennap együtt az Úrral című háromkötetes műve, amelynek célja a liturgikus év felépítése és tartalma alapján átláthatóvá tenni az evangélium üzenetét úgy, hogy a benne rejlő üdvösségtörténeti közlések értelmét több oldalról megvilágítja.

Az idei nagyböjtben vasárnaponként az egykori pécsi püspök által javasolt teológiai gondolkodók elmélkedéseit tesszük közzé.

Az Atya már messziről megismerte. Szívét eltöltötte az irgalom. Eléje sietett. Átölelte és megcsókolta. A fiú pedig így szólt: Atyám! Vétkeztem az ég ellen és te ellened! (vö. Lk 15,20-21)

tekozlo fiu 

A Biblia szinte minden oldalán beszél arról a valóságról, amit mi általában bűnnek szoktunk nevezni. Az ember tudatosan szembeszáll Istennel. Önmaga dönt jóról és rosszról. Saját magát veszi mértékül. Sorsa egyedüli ura kíván lenni. Elutasítja, hogy a teremtőtől függjön. Így megrontja az Istent és embert egyesítő köteléket. Márpedig ezzel nemcsak a függésnek, de a barátságnak is kapcsolata volna. A kezdeményezés az emberből indul itt ki, ezért bűnének felelőssége is őrá hárul. Igaz viszont, hogy ez teszi lehetővé Isten irgalmának is gyakorlását. Az üdvösség története nem más, mint a Teremtőnek fáradhatatlanul megismételt kísérlete, hogy az embert kiragadja a bűnből.

A gondolatok Stanislas Lyonnet francia jezsuita szerzetestől származnak. A szentírástudomány jeles, XX. századi képviselője kezdetben a lyoni katolikus egyetem, majd 1943-tól a római Pápai Biblikus Intézet professzora volt. Érdeklődésének középpontjában a páli levelek egzegézise áll, legfontosabb tudományos műveinek témája Pál apostol rómaiaknak és galatáknak írt levele.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 június
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség