Kovács József diakónus gondolatai a szolgálatról.

Udvardy György pécsi megyéspüspök főpásztori felelősségétől indíttatva 2017. Húsvétvasárnapjával megalakította a Boldogasszony Imaszövetséget, melynek elsődleges célja a Pécsi Egyházmegye evangéliumi küldetésének támogatása, hogy a Gyűdi Boldogságos Szűz Mária közbenjárásával megerősítve egyre többen hordozzák közös ügyeinket imádságaikban.

A főpásztor minden hónap első szombatján szentmisét mutat be az Imaszövetség tagjaiért. Az imaszövetség tagja lehet bármely krisztushívő, aki egyéves időtartamra (húsvéttól húsvétig) vállalja a következőket: naponta imádkozik az egyházmegyéért és a főpásztor, valamint a tagok szándékára; hetente legalább negyedórányi szentségimádást vagy szentírásolvasást végez; havonta legalább egy alkalommal önkéntes lemondást vagy böjtöt vállal; lehetősége szerint részt vesz az egyházmegye egyik gyalogos zarándoklatán (Máriagyűd, Báta), vagy az ekkor bemutatott ünnepi szentmisén; keresi a rendszeres szolgálat lehetőségét saját plébániáján. 

Az imaszövetség általános, ifjúsági, és papi tagozattal rendelkezik. Jelentkezni online felületen, illetve a plébániákra eljuttatott jelentkezési lap postán történő beküldésével lehetséges.


kispapok betlehemes web 20181222 1

A szolgálat az Istenszerető ember alapvető tulajdonsága, amely által felismerhetővé, tapasztalhatóvá válhat Isten csodálatos terve a világban. Az ószövetség embere többféle szolgálatot különböztetett meg, az emberi élet különböző területein elvégezhető munkák sokaságától a szolgálatokon át az Istennel való kapcsolatot is beleértve, sőt a templomi kultusszal összefüggő kapcsolatot is a szolgálat szóval fejezte ki. Az emberi szolgálatot, amely másik emberre irányul az ószövetség legtöbbször negatívan értelmezi, itt felidézhetjük a királyok szolgálatáról szóló ószövetségi részeket, valamint mikor egyik nép a másiknak szolgája lesz, de Jézussal teljesen ésszerű értelmet nyer a szolgálat. Szolgálatunk történhet az oltárnál, az oltár körül, a munkahelyünkön, családunkban a helyes szolgálatot Jézus alázata által tapasztalhatjuk meg . Ő mondja „mert példát adtam nektek, hogy amint én tettem veletek, ti is úgy tegyetek. Bizony, bizony, mondom néktek: a szolga nem nagyobb az uránál, sem a küldött nem nagyobb annál, aki elküldte. Ha tudjátok ezeket, boldogok lesztek, ha így cselekesztek.” (Jn 13, 15-17) Így szolgálatunkat nem önzés és a felszínesség jellemzi majd, hanem a lehajoló, lábat megmosó, Krisztust meglátó szeretet. Az ilyen ember ismeri, sőt tudja Isten reá vonatkozó tervét, ismeri a rábízott talentumokat, használja őket, amely mások megszentelését szolgálja, valamint a szolgálót is gazdagítja, mint egy pohár víz a szomjazót. Erre az önzetlen magatartásra, jó cselekedetre épül a szolgálat, amellyel az ember az Isten iránti háláját fejezi ki, valamint az Istenismeretnek azt a tényét, hogy Isten nem önmagáért él. A szolgálat által tudjuk teljesíteni és megérteni Jézus azon kérését, amely így szól: “Ti azért legyetek tökéletesek, mint ahogy mennyei Atyátok tökéletes.” (Mt 5,48)

Kovács József

2019 augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Közelgő események

Szent István király ünnepe – ünnepi szentmise:
Pécs, Gyertyaszentelő Boldogasszony-templom (Széchenyi tér)
2019. 08. 20. -
Katekéták képzése Veni Sancte:
Magtár Látogatóközpont, Dóm Zarándokház, Pécsi Székesegyház
2019. 08. 21. - 2019. 08. 23.
Pedagógus képzés – óvodák:
Szent Mór Iskolaközpont
2019. 08. 23. - 2019. 08. 23.
A Pécsi Egyházmegye alapításának 1010. évfordulója– ünnepi szentmise, NEK kereszt fogadása :
Pécsi Székesegyház
2019. 08. 23. -
Pedagógus képzés – iskolák, gimnáziumok:
Magtár Látogatóközpont
2019. 08. 26. - 2019. 08. 26.

Szent Vér Báta

pem nek logo wide

pe napi evangeliumok

pe mariagyudi kegyhely

pe szechenyi