Augusztus 30-a és szeptember 2-a között a komlói hívek találkozhattak a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztjével.

A Szent Borbála templomban rózsafüzér imádságokat, litániákat, szentmiséket mutattak be a kereszt jelenlétében, de a helyi tanévnyitó szentmisére is itt került sor.

Augusztus 31-én az előesti szentmisét Kovács József komlói káplán mutatta be. Homíliájában a vasárnapi evangélium kapcsán az alázatról beszélt.

„Onnan tudjuk, hogy Isten alázatos, hogy elküldte az Ő Szent Fiát a mi megváltásunkért. Tudta jól már ott a kezdetek kezdetén, a teremtésnél, a bűnbe esésnél, hogy az ember elbukott. És mégis, ennek ellenére alázatos lett, és elküldte Fiát az emberek megmentésére. Az alázat akkor miből is fakad? A szeretetből. Az isteni szeretet az, ami az alázatot élteti bennünk, mert Isten előbb szeret minket.” –magyarázta Kovács atya.

Miért legyek alázatos? – tette fel a kérdést. „Azért, mert Isten is alázatos. Engedte, hogy egyszülött Fiát keresztre feszítsék. Ez a kereszt az alázatnak a fája. Nem a megszégyenülés, nem az elbukás fája, hanem a felemelkedés fája. Ozsvári Csaba ötvösművész nagyon jól kigondolta ezeknek az ereklyetartóknak a helyét, mert itt a magyar népünk 1000 éve is megjelenik. 1000 évnek a hite, az alázata. Voltak a történelemben olyan helyzeteink, amikor elbuktunk és nagyon nehéz volt felemelkedni. De itt vannak a szentek és a boldogok, akik bizonyítják, hogy érdemes Krisztus keresztjéhez tartozni. Szent István király mondta fiának, Imrének, hogy az alázat felemel és a gőg pedig letaszít. Egy keresztre mindig felnézünk.” –fejtette ki válaszában.

komlón a NEK kereszt 8 Egyedi

Az alázatossá válás folyamatát is megosztotta. „Jézus keresztje az alázat fája. Ha felnézünk a keresztre, akkor bennünk is el kell induljon az alázatossá válás folyamata. Jogos a kérdés, hogy mégis hogyan lehetünk alázatosak. Nem kell mást tennünk, csak megismernünk Jézus tanítását, Önmagát. Hogyan tudjuk megismerni Őt? Az imádság által, a ráhangolódással.”

„Nézzünk újra a keresztre, mert rengeteg szent és boldog van benne. Nem csak azok, akiknek az ereklyéi itt vannak, hanem minden olyan szent, aki a keresztre tekintett és Jézus Krisztust tekintette Urának. A magyar szentek és boldogok közül az első Szent István. Kedves testvérek! A magyar szentek és boldogok életében az alázat példáját láthatjuk. Mit is kívánhatnék itt mindnyájatoknak? Csak azt, hogy tapasztalja meg az isteni szeretet által az alázatnak a példáját. Hozzuk el ide a komlóiak közé az isteni szeretetet. Mutassuk meg nekik életünkkel, példánkkal, hogy milyen krisztusinak lenni és milyen az igazi alázat a keresztény ember életében.”

A szentmisét követően a hívek a szent kereszt litániájának elimádkozásával fejezték ki hódolatukat a kereszt előtt.

Fotók: Harasztovics Arnold
További fotók a Facebook oldalon.

Szentmise közvetítések banner v2

 

LD honlap logó Telefon

2021 október
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Közelgő események

Magyar Katolikus Kulturális Hetek:
-
2021. 10. 19. - 2021. 10. 31.
Elmarad - Pedagógusképzés - óvodák (szakmódszertan):
Pécs, Szent Mór Óvoda -
2021. 10. 20. -
Lectio Divina:
Dóm Kőtár -
2021. 10. 21. -
Katekéták képzése:
Magtár Látogatóközpont -
2021. 10. 25. -
Boldogasszony Imaszövetség találkozója:
Pécs -
2021. 10. 25. -

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

pem nek

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség