A Szent Kereszt felmagasztalására mutatott be szentmisét Mátyás Imre plébános Tamásiban, a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztjének tiszteletére.

Szeptember 2-4. között a tamási Nagyboldogasszony-templomban tekinthető meg a kereszt.

Mátyás atya homíliájában Pál apostoltól idézett: „Az Úr Jézus engedelmes lett mindhalálig, mégpedig a kereszthalálig.” Az apostol kijelentése kapcsán a plébános elmondta, hogy az ókorban rengeteget vitatkoztak arról, hogy mi volt ennek a lehetősége, feltétele. „Sok-sok vitán, zsinatokon keresztül végül is eljutottunk oda, hogy ennek egyetlenegy alapja van: az, hogy Ő emberré lett. Ha Jézus nem lett volna ember, akkor bizony az engedelmesség, de a szenvedés sem vonatkozott volna rá. Azzal, hogy Jézus vállalta az emberi mivoltunkat, az emberi életet, ezzel vállalta a szenvedést és a halált is. Ennek a végiggondolása nagyon nehéz volt az ókorban, mert mindig féltünk attól, hogy valamit elveszítünk, ha kimondunk egy alaptételt. Például, hogy Jézus valóságos ember volt. Ez volt az előfeltétele annak, hogy Ő megalázta önmagát, engedelmes lett a halálig, mégpedig a kereszthalálig.” –magyarázta az atya.

A mi életünkre vonatkozóan ugyanez a kérdés - mondta. „A szenvedés a mi életünkben is valóságos dolog. De ahhoz, hogy ez a szenvedés az üdvösségünkre váljék, nagyon fontos az Úr Jézusban bízni. Nem öncélúan szenvedek. A szenvedés a mi számunkra Krisztus életébe való bekacsolódás. A Vele való mélyebb találkozásnak a jele, bizonyítéka.”

Pál apostol a következőképpen fogalmaz az első Korinthusi levél második fejezetének második versében: „Semmiről nem akarok tudni köztetek, csak Jézus Krisztusról, a megfeszítettről.” Ez az igerész nagyon jól kifejezi Pálnak az életét, lelkületét. „Önmagát átadja Krisztusnak. Ez legyen számunkra is egy követendő példa, egy bizonyíték arra vonatkozóan, hogy Isten szeretete termékeny a mi szívünkben, ami életünkben is.” –bátorít Tamási plébánosa, aki arra bíztatta a híveket, hogy minden nap elmélkedjenek azon, hogy milyen nagy ára van annak, hogy üdvözülhetünk.  „Ahhoz, hogy mi üdvözülhessünk az Úr Jézusnak meg kellett halnia a kereszten. Ez hittitok. Isten szeretete a végsőkig elment azért, hogy engem, a bűnöst, az elesett embert megmentse. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus keresztje is erre hívja fel a figyelmünket. Így tekintsünk a Szent Kereszt Tamásiba való érkezésére.”

Tamásiban a NEK kereszt 7

NEK kereszt a magyar történelem optikáján

Mátyás Imre plébános arra hívta fel a hívek figyelmét, hogy szeptember 2-án a missziós kereszt Tamásiba való érkezésének napján 333 éve annak, hogy boldog XI. Ince pápa megszervezte a Szent Ligát, amelynek hadai 1686. szeptember 2-án felszabadították Buda várát a másfél százados iszlám hódoltság alól. Ugyanez a sereg még az ősszel a Dunántúlt is visszafoglalták. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje boldog XI. Ince pápa ereklyéjét is tartalmazza, akinek Buda vári ércszobrán a következő felirat szerepel: „Magyarország megmentője.” Az alábbi fotón a boldog pápánk ereklyéjét nagyítottuk ki.

ince pápa ereklyéje

Fotók: Harasztovics Arnold
További fotók a Facebook oldalon.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 május
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 05. 26. - 2024. 05. 26.
Úrnapi szentmise és körmenet Pécs belvárosában:
-
2024. 06. 02. - 2024. 06. 02.
Egyházmegyei szavalóverseny döntője:
-
2024. 06. 07. - 2024. 06. 07.
PAPSZENTELÉS a pécsi székesegyházban:
-
2024. 06. 22. - 2024. 06. 22.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség