Idén negyedik alkalommal került megrendezésre Máriakéménd búcsújáró kegyhelyén a szeptember 12-ei Mária naphoz kapcsolódóan a Tolna Megyei Integrált Szociális Intézmény zarándoklata.

Technikai okok miatt, ez idén szeptember 11-én, szerdán valósult meg, amikor is az intézmények lakói (250 fő) a munkatársakkal, szervezőkkel és a máriakéméndi hívekkel együtt, több mint háromszázan vettek részt a Mária napi búcsún, ahová Szekszárdról, Bátaszékről, Bölcskéről, Belecskáról, Tengelicről, Pálfáról is érkeztek zarándokok.

A zarándokok a kegytemplomban zenés, gitáros programokon, majd szentmisén vettek részt, amelyet Nyúl Viktor pasztorális vezető celebrált Horváth Sándor, Pál József, Radnóti-Szakács Albert plébánosokkal. Viktor atya homíliájában említette, hogy szeptember 12-én, a Boldogságos Szűz Mária névnapját ünnepeljük a liturgikus naptárban, így őt, égi Édesanyánkat jöttünk ma köszönteni.

Az ünnepet Boldog XI. Ince pápa rendelte el annak emlékére, hogy 1683-ban a keresztény seregek megfutamították a Bécset ostromló török hadsereget. Mária névnapjának kultusza egyébként a régi Mária-ünnepeinkhez képest Kisboldogasszony napjának közelsége miatt általában csekély, de Máriakéménden évszázadokon át megtartották, sőt sokáig szeptemberben három búcsú is volt (szeptember 8-án Kisboldogasszony, szeptember 12-én Mária nevenapja és szeptember 15-én a Fájdalmas anya, vagy más néven Hétfájdalmú Szűz). A nap során gyónásra is volt lehetőség, amellyel sokan éltek.

máriakéméndi zarándoklat tolna megyei intézmények 10A szentmise után babgulyás várta a zarándokokat, amelyet az intézmények dolgozói főztek a templomkertben felállított bográcsokban. Az ebéd után kis túrára indultak a résztvevők, mégpedig a kék körjelzésű turistaúton a közeli Templom-forráshoz. Van ugyanis a kegyhely közelében a Pécsvárad felé vezető műút mentén egy rendkívül bővizű forrás, melyhez hosszú falépcsősor vezet. A forrás 2012-es kiépítése óta valóságos kis zarándokhellyé vált. Sokan járnak ide meditálni, imádkozni, de nagyon sokan megállnak itt autókkal, és a környékbeli faluk is innen hordják a tiszta és egészséges forrásvizet, mely a legnagyobb szárazságban is ugyanolyan bőven csorog, mint esős évszakokban.

Délután a kegytemplomban és a templomkertben is előadások, és különböző szereplések következtek, amelyekkel az ide érkezők készültek. A nap folyamán lehetőség volt ajándék- és kegytárgyak, valamint a máriakéméndi búcsújáró kegyhelyről szóló kiadványok megvásárlására.

Ezúton is köszönjük az intézmények dolgozóinak, hogy már előző nap eljöttek kitakarítani a plébániaépületet, közreműködésüket az asztalok, padok és a sátor felállításában, valamint, hogy a rendezvény végeztével újra kitakarították a zarándokszállás épületét.

Az intézmény vezetősége a résztvevőknek a Rózsafüzér királynőjének kegyhelyről szóló ajándék kis füzetet, és a máriakéméndi kegytemplom ábrázolású hűtő mágnest adott ajándékba.

Örömünkre szolgál, hogy a résztvevők jól érezték magukat Máriakéménd ősi kegyhelyén, ahol egykor 5 kislánynak megjelent a Boldogságos Szűz Mária, és talán, ahogy egykor a csodát látók, így most ők is lelkileg feltöltődve, új impulzusokhoz jutva térhettek haza, mely segíti őket mindennapi küzdelmeikben.

Biki Endre Gábor,
a máriakéméndi kegytemplom gondnoka

Szentmise közvetítések banner v2

 

LD honlap logó Telefon

2021 október
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Közelgő események

Magyar Katolikus Kulturális Hetek:
-
2021. 10. 28. - 2021. 10. 31.
Férfitalálkozó - Férfi mivolt:
Szekszárd, Rk. plébánia -
2021. 10. 29. -
Mindenszentek - ünnepi szentmise:
Pécsi Székesegyház -
2021. 11. 01. -
Szentségimádás és szentmise a hivatásokért:
Pécsi Székesegyház -
2021. 11. 04. -
Elváltak, egyedülálló szülők lelkigyakorlata:
Máriagyűd -
2021. 11. 05. - 2021. 11. 07.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

pem nek

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség