Nagyböjt negyedik hetének keddjén, reggel 7.00 órakor Dallos Tamás püspöki szertartó, jegyző mutatott be szentmisét a Pécsi Székesegyházban, amely visszanézhető az alábbi cikkben.

„Nem vagyok vele egyedül, ha azt mondom, ezelőtt soha nem hatottak rám ilyen súlyosan ennek az evangéliumi jelenetnek a sorai (Jn5,1-16), mint ebben a rendkívüli helyzetben, amely elé a koronavírus állít minket. Mi néhány hete hordozzuk a terheket, de kérdés nélkül mondanánk, hogy igen, meg akarunk szabadulni ettől” – kezdte homíliáját Dallos Tamás atya. Ezzel szemben a mai evangéliumi szakaszból ismert beteg ember 38 éve hordozta terheit, mégsem felelt egyértelmű igennel Jézusnak, amikor megkérdezte tőle: „Meg akarsz gyógyulni?”Dallos Tamás atya

„Amikor Krisztus felteszi a kérdést a beteg számára, kizökkenti, hiszen ő megszokta, hogy elmennek mellette az emberek, nem foglalkoznak vele, nem fontos nekik. Ez az ember a társadalom és önmaga számár is elszigeteltté vált, és ebben a helyzetben megy oda hozzá Jézus a kérdéssel: »Meg akarsz gyógyulni? « Viszont az ember nem válaszol egyértelműen, hanem a körülményekről kezd beszélni. Persze Jézus válasz nélkül is tudja, mi lakik az ember szívében, mégis fontosnak tartotta, hogy feltegye a kérdést” – hangzott el nagyböjt negyedik hetének keddjén a Pécsi Bazilikában. „Amikor napjainkban átéljük, hogy nem vagyunk korlátlan urai életünknek, rászorulunk másokra, Isten gondviselésére, akkor meg kell hallanunk Jézus szavát, ami kilép az evangélium sorai közül és elhangzik a szívünkben: »Mag akarsz gyógyulni? « S bár ő tudja a választ, várja, hogy feleljünk rá.”

Homíliája végén Dallos Tamás atya újból hangsúlyozta a tanítást: Jézus várja, hogy a kérdés nyomán kinézzünk önmagunkból és rátekintsünk, aki egyedül képes célt és értelmet adni az emberi életnek, a tehetetlenségnek, minden időben, nem csak a gyógyulásban, azt követően is.

Majd az Eucharisztia ünneplése során az atya lelki áldozásra biztatta a híveket, akik otthonaikból követték a szentmisét. A lelki áldozás a szentáldozás egyik módja, amikor nem tudjuk magunkhoz venni a legméltóságosabb Oltáriszentséget, de a tevékeny szeretetben megadja a szentáldozás kegyelmeit.

Jézusom! Hiszem, hogy jelen vagy a legméltóságosabb Oltáriszentségben.
Mindennél jobban szeretlek és vágyom rá, hogy a lelkembe fogadhassalak.
Mivel most nem tudlak szentségi módon magamhoz venni, jöjj, legalább lelki módon, a szívembe!
Ne engedd, hogy elszakadjak Tőled!

A Pécsi Egyházmegye március 22-től minden hétköznap (hétfőtől-szombatig) 7.00 órától és vasárnap 10.00 órától jelentkezik a Székesegyházból. Az élő közvetítések a Pécsi Egyházmegye YouTube-csatornáján, Facebook oldalán és honlapján követhetőek élőben vagy visszanézhetőek. Kövessenek minket!

Jn5,1-16

51Nem sokkal ezután ünnepük volt a zsidóknak, s Jézus fölment Jeruzsálembe. 2Jeruzsálemben a Juh-kapunál van egy fürdő, amelynek héberül Beteszda volt a neve. Öt oszlopcsarnoka volt, 3nagyon sok beteg feküdt bennük: vakok, sánták, bénák [várva, hogy a víz megmozduljon. 4Az Úr angyala ugyanis leszállt időnként a tóra, és felkavarta a vizet. Aki felkavarása után először lépett a vízbe, az meggyógyult, bármilyen betegségben szenvedett is.] 5De volt ott egy ember, aki már harmincnyolc esztendeje szenvedett. 6Amikor Jézus meglátta, amint ott feküdt, s megtudta, hogy már régóta beteg, megkérdezte tőle: „Meg akarsz gyógyulni?” 7„Uram – válaszolta a beteg –, nincs emberem, aki bevinne a tóba, amikor felkavarodik a víz. Így mire odaérek, már más lép be előttem.” 8Erre Jézus azt mondta neki: „Kelj föl, fogd az ágyadat és menj!” 9Az ember azon nyomban meggyógyult, fölvette ágyát és elindult. Aznap épp szombat volt. 10Ezért a zsidók rászóltak a meggyógyított emberre: „Szombat van, nem szabad vinned az ágyadat.” 11Így felelt nekik: „Aki meggyógyított, az mondta: Fogd ágyadat és menj!” 12Erre megkérdezték tőle: „Ki volt az az ember, aki azt mondta neked: Fogd (ágyadat) és menj?!” 13A meggyógyított ember azonban nem tudta, hogy ki volt, mert Jézus az odasereglett népsokaság miatt elment onnét. 14Később Jézus találkozott vele a templomban, és azt mondta neki: „Nézd, meggyógyultál. Többé ne vétkezzél, nehogy még nagyobb baj érjen.” 15Erre az ember elment és elmondta a zsidóknak, hogy Jézus gyógyította meg. 16A zsidók üldözték Jézust, amiért szombaton gyógyított.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség