A heti rendszerességgel jelentkező „Örömhírre hangolva” videósorozat az adott vasárnapi evangéliumi szakaszon való elmélkedést kívánja elmélyíteni, emellett arra buzdít, hogy olvassuk a Szentírást és cselekedjük meg az Igét!

Az evangéliumi szakaszon való elmélkedést Nyúl Viktor pasztorális helynök vezeti, aki ezennel arra hív, hogy legyünk alázatosak és kicsinyek. Az ítélethozatalt hagyjuk Istenre és saját, hiteles életünkkel tegyünk tanúságot.  

Dicsértessék a Jézus Krisztus!

Szeretettel köszöntök mindenkit!

Az évközi tizenhatodik vasárnap evangéliumi részletét Máté evangéliumának tizenharmadik fejezetéből (Mt 13,24-43) olvassuk. Jézus a Mennyek országáról, vagyis Isten országáról tanít bennünket. A búzáról és a konkolyról szóló példabeszédben (vö. Mt 13,24-30) arra hívja fel a figyelmünket, hogy a Mennyek országának itt a földön harci karaktere van. Szellemi harc van a világban – tanít Ferenc pápa.

Istentől mindig csak a jót kapjuk. A példabeszédben Ő az az ember, aki jó magot ültet, a jó mag pedig Isten szava. Az ellenséges ember viszont az ördögöt szimbolizálja, aki félre akar vezetni. Fontos, hogy ebben a küzdelemben tartsunk ki Jézus Krisztus mellett, maradjunk hűségesek Isten szavához, keresztény hitünkhöz! Tanúságtételünkkel és hiteles életünkkel tudunk hűségesek maradni hozzá!

Jézus arra tanít, hogy az ítélethozatalt bízzuk Istenre! A mi feladatunk az, hogy a szeretet parancsa és az irgalmasság gesztusai szerint éljünk, így legyünk tanúságtévő emberek, és így mutassunk példát mások számára. Bízzuk az Úrra! Ő az, aki a növekedést adja, Ő az, aki mindenkit a saját tettei és szeretete alapján ítél majd meg.

Jézus a Mennyek országa kapcsán egy másik példabeszédet is elmond a piciny mustármagról (vö. Mt13,31-32), amely bár magként a legkisebb, ám hatalmas fává terebélyesedik. Isten arra hív bennünket, hogy legyünk kicsinyek és alázatosak, mert Isten az alázatos embereket tudja felmagasztalni, őket tudja igazán megáldani, velük tud nagy-nagy dolgokat megtenni.

Ferenc pápa így fogalmaz: a megtérés az, amikor meglátom kicsinységemet, felismerem azt, hogy nem a saját erőmre kell építenem, nem vagyok elegendő önmagam számára. A megtérés ott kezdődik, ha megnyitjuk szívünket és rábízzuk magunkat Isten szavára, aki bennünket, kicsiny, törékeny embereket igazán naggyá tud tenni. Legyünk alázatos emberek! Járjuk a kicsiny, alázatos utat! Tegyünk kis dolgokat, de nagy-nagy szeretettel, ahogy Kalkuttai Szent Teréz is tanít bennünket! A kicsiny dolgokat, ha nagy szeretettel tesszük, igazán nagy és jelentős dolgok lesznek, ezáltal tanúságtevők mások számára is.

Végül Jézus a kovászról szóló példabeszéddel (vö. Mt 13,33) is Isten országáról tanít. A kovász megkeleszti az ételt. Fontos, hogy mi is legyünk olyanok, mint a kovász, amely életet, lendületet ad. A keresztény ember, aki a társadalomban él, a környezete számára kovász kell, hogy legyen, aki a derűjével, a reményével másokat is erősít, bátorít. Ahogy Ferenc pápa fogalmaz - kovásznak lenni ezt jelenti: tanúságot teszünk Jézus Krisztusról a hiteles életünkkel, az imádsággal és a szolgálattal. Legyünk olyan emberek, akik másokért is imádkozunk, szolgálunk, másokért élünk és hiteles életünkkel tanúságot teszünk Jézus Krisztusról!

Jézus Krisztus tehát a Mennyek országáról, vagyis Isten országáról tanít. Arra hív minket, hogy vállaljuk a szellemi harcot, ne az emberek, hanem a sátán ellen küzdjünk! Maradjunk hűségesek Jézus Krisztushoz! Mondjunk nemet a bűnre, de az ítélethozatalt hagyjuk Istenre, aki irgalmas, aki minden embert ismer. Jézus arra is bátorít minket, hogy vállaljuk az alázatosság, a kicsinység útját. Bízzuk rá magunkat az Úrra és a kis dolgokat is nagy-nagy szeretettel tegyük!

Legyünk kovász mások számára, elvíve az örömhírt, a megújulást, a vigasztalást oda, ahol embertársaink megfogyatkoztak a reményben, esetleg szomorúak. Legyünk mindenki számára kovász!

Tartsunk egy kis csendet, és ebben a csendben határozzuk el, hogy mi is építeni kívánjuk a Mennyek országát!

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség