A heti rendszerességgel jelentkező „Örömhírre hangolva” videósorozat az adott vasárnapi evangéliumi szakaszon való elmélkedést kívánja elmélyíteni, emellett arra buzdít, hogy olvassuk a Szentírást és cselekedjük meg az Igét!

Az évközi huszonhatodik vasárnap evangéliumi szakaszán Nyúl Viktor pasztorális helynök atya elmélkedik, és arra hív, hogy tartsunk bűnbánatot, fogadjuk be a szívünkbe Isten szavát és bízzuk rá magunkat.

„Szeretettel köszöntök mindenkit!

Az évközi huszonhatodik vasárnap evangéliumi szakaszát Máté evangéliumának huszonegyedik fejezetéből olvassuk. Jézus egy példabeszédet mond el, amelyben két gyermekről tanít, akiket az édesapjuk megkér arra, hogy menjenek ki a szőlőbe dolgozni. Az első először elutasítja az apa kérését, de utána megbánva ezt, kimegy dolgozni. (vö. Mt 21,29) Míg a második azt mondja, igen, elmegyek, de végül nem megy el a szőlőbe dolgozni. (vö. Mt 21,30) Mit akar tanítani nekünk Jézus ezzel a példabeszéddel? Először is azt, hogy mindannyian Isten gyermekei vagyunk, a Fiúban, Jézus Krisztusban Isten gyermekei lettünk. Istent Atyánknak szólíthatjuk és Isten gyermekeként tekint ránk. Olyan szép, hogy a példabeszédben az apa azt mondja gyermekének: >Fiam<, mert nekünk is ezt mondja az Atya. Az imádság nem más, mint belépünk abba a szeretetkapcsolatba, ami az Atya és a Fiú között van. György érsek atya tanít bennünket arra, hogy az imádságban az Atya és a Fiú kapcsolatába lépünk be. Istent mindig Atyának szólíthatjuk, rábízhatjuk magunkat. Ünnepeljük azt a jó hírt, hogy Isten gyermekei vagyunk! Ünnepeljük azt az örömhírt, hogy Istenre mindig rábízhatjuk magunkat!

Továbbá Jézus arra tanít minket, hogy nagyon fontos a megtérés, a bűnbánat, hiszen az első gyermek, aki azt mondja, nem megy ki a szőlőbe dolgozni, megbánja ezt a tettét és kimegy dolgozni. (vö. Mt 21,29) Jézus azt mondja:

Bizony, mondom nektek: a vámszedők és az utcanők előbb mennek be Isten országába, mint ti. Eljött ugyanis hozzátok János az igazság útján – és nem hittetek neki. A vámszedők és az utcanők azonban hittek neki. (Mt 21,31-32)

Vagyis Jézus a megtérés fontosságára tanít, a bűnbánat fontosságára. A megtérés az – fogalmaz Ferenc pápa –, hogy elismerem törékenységemet, hogy a saját erőmre nem hagyatkozhatom. A megtérés azt jelenti, hogy megnyitom szívemet Isten szava előtt, engedem, hogy az Úr szava beköltözzön a szívembe és rábízom magamat. A megtérés a gondolkodásmódunk megváltoztatását jelenti, hogy az Úr szava szerint, annak fényében cselekszünk. Jézus tehát arra tanít bennünket, hogy térjünk meg, tartsunk bűnbánatot, a gondolkodásmódunkat formáljuk Jézus tanítása szerint.

Végül Jézus ezzel a példabeszéddel arra tanít, hogy fontos megcselekednünk a Mennyei Atya akaratát és megtenni. Máté evangéliumnak hetedik fejezetében Jézus azt mondja: >Nem mindenki, aki azt mondja nekem: Uram, Uram!, megy be a mennyek országába, csak az, aki megteszi Atyám akaratát, aki a mennyben van.< (vö. Mt 7,21) Honnan tudom, hogy mi a Mennyei Atya akarata? Onnan, hogy hallgatom Jézus tanítását, hogy befogadom az Ő szavát és eszerint cselekszem. A Miatyánk imádságban imádkozunk azért, hogy >legyen meg a Te akaratod<, hogy legyen meg a Mennyei Atya akarata. Imádkozzunk azért, hogy mindig fel tudjuk ismerni, hogy mi a Mennyei Atya akarata az életünkben és legyünk bátrak, hogy megcselekedjük az Atya akaratát, mert akkor lesz boldog és tartalmas az életünk, és akkor jutunk el a mennyországba, ha megtesszük a Mennyei Atya akaratát.

Összefoglalva, az évközi huszonhatodik vasárnap evangéliumi szakasza arra bátorít bennünket és azt az örömhírt ajándékozza nekünk, hogy Isten mindannyiunknak azt mondja: gyermekem. Ez bizalmat, bátorítást ad nekünk, hogy bízzuk magunkat a Mennyei Atyára, hogy bátran, az Ő akarata szerint cselekedjünk, Istenben Atyánkat látva, egymásban pedig a testvért. Ezzel a példabeszéddel Jézus arra is bátorít, hogy térjünk meg, tartsunk bűnbánatot, vagy hagyjuk, hogy a szívünket betöltse Isten szava és eszerint rendezzük életünket, alakítsuk gondolkodásmódunkat. Végül Jézus arra bátorít bennünket, hogy nap mint nap keressük és tegyük meg a Mennyei Atya akaratát. Ha így teszünk, boldog keresztény emberek leszünk.

Tartsunk egy kis csendet és adjunk hálát az Úrnak!”

Mt 21,28-32

28»Vajon erről mit gondoltok? Egy embernek két fia volt. Odament az elsőhöz és így szólt: ‘Fiam! Menj ki ma, dolgozz a szőlőben!’ 29Az így válaszolt: ‘Nem akarok’, de később meggondolta magát és kiment. 30Akkor odament a másikhoz is, és ugyanúgy szólt neki. Az ezt felelte: ‘Igenis, Uram!’ De nem ment ki. 31A kettő közül melyik tette meg az apa akaratát?« Azt felelték: »Az első.« Erre Jézus azt mondta nekik: »Bizony, mondomnektek: a vámszedők és az utcanők előbb mennek be Isten országába, mint ti. 32Eljött ugyanis hozzátok János az igazság útján – és nem hittetek neki. A vámszedők és az utcanők azonban hittek neki. Ti még ennek láttán sem gondoltátok meg magatokat később, hogy higgyetek neki.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 május
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szigetvár -
2024. 05. 17. - 2024. 05. 17.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 05. 19. - 2024. 05. 19.
Úrnapi szentmise és körmenet Pécs belvárosában:
-
2024. 06. 02. - 2024. 06. 02.
Egyházmegyei szavalóverseny döntője:
-
2024. 06. 07. - 2024. 06. 07.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség