Hetente jelentkező lelki sétáink alkalmával rápillanthatunk a térségben rejlő értékekre, betekinthetünk az érintett plébánia közösségi életébe, tevékenységeibe, miközben lelki útravalóval is gazdagodhatunk.

Hosszúheténytől - Püspökszentlászlóig

Lelki séta a Hosszúhetényi Római Katolikus Plébánia területén

Nyolcadik állomás: Hosszúhetény – „Tekintetem a hegyek felé emelem…” (vö. Zsolt 121,1-2)

Lelki sétánk következő állomása a Hosszúhetényi Római Katolikus Plébánia, amely jelenleg a Pécsváradi Római Katolikus Plébánia társplébániájaként működik. Antal Géza apát úr munkáját helyben Asztalos Gábor lelkipásztori munkatárs segíti, illetve meghatározott időközönként a szentmisék bemutatásában Berecz Tibor ifjúsági referens, kisegítő lelkész működik közre.

A térség értékeiről, valamint a Hosszúhetényi Plébánia működéséről, közösségeiről, a falu vallási életének tapasztalatairól Asztalos Gábor lelkipásztori munkatárs tájékoztat bennünket:   

A mintegy 3400 lelket számláló faluban az utolsó népszámlálás során a lakosság 50%-a vallotta magát katolikusnak. A település falusias jellegét fokozatosan elővárosi funkció váltja fel. Az elmúlt időszakban jellemző tendencia, hogy egyre több fiatal család költözik Hosszúheténybe, ennek köszönhető a plébánia dinamikusan fejlődő közösségének alakulása. Fiatal családok, középkorú szülők sok gyermekkel, valamint a helyben lakó tősgyökeres idősek is közreműködnek a közösségi életben:

  • A Vácz Jenő jezsuita szerzetes nevét viselő önálló cserkészcsapat tagjaira mindenben és minden időben lehet számítani.
  • Az óvodai és iskolai hittan a gyermekek számára ugyanúgy működik, mint más plébániákon. A gyermekek összefogásában a cserkészek is segédkeznek.
  • Több felnőtt családos közösség is alakult, például a Vinculum Caritatis, amelynek jezsuita lelkiséghez való kapcsolódása meghatározó.
  • A szentmisék zenei szolgálatában a pécsváradi plébániával közösen a Szent László kórus működik közre, illetve létrejött egy önszerveződő hangszeres csoport, akik a diákmiséken tevékenykednek.
  • Az oltárszolgálatban 8 - 15 fős ministránscsoport segédkezik, melynek tagjai főként gyermekek, néhány felnőttel.
  • Alakulóban van egy férfikör, amelynek pénteki alkalmain a mindennapi élethez kapcsolódó kérdések is megbeszélésre kerülnek.
  • A Hosszúhetényi Plébánia működésében meghatározó szerepet töltenek be a Plébániai Tanácsosok Testületének tagjai, akik sokat segítenek a templom és környezetének rendbetételében, pályázati munkákhoz kapcsolódó feladatokban, az ünnepek megszervezésében. Minden körülmények között lehet rájuk számítani.

Antal Géza beszel Hosszúhetényben 243 PEM Egyedi

A helyi önkormányzat fenntartásában működő nyugdíjas klubban résztvevő idősek meglátogatása, lelki beszélgetések mellett a betegek ellátása is folyamatos a plébánián.

Hosszúhetényben a liturgiák helyszíne az 1700-as években épült, Szent Miklós tiszteletére felszentelt templom. Az épület teljes külső felújítása 2019-ben készült el, az egyre sürgetőbb belső renoválás a forráskeresés fázisában van. A templom kertjében található egy kis fogadalmi kápolna, ami eredetileg a falu központjában állt, de az út szélesítése miatt áttelepítésre került.  

Templom BT EgyediSzent Miklós naphoz kapcsolódó búcsú alkalmával a gyermekek kerülnek a középpontba. A templom felszentelésének évfordulójához kapcsolódó „kisbúcsút” október végén tartják. A vasárnapokon és főünnepeken 11 órakor kezdődő szentmise régre nyúló helyi hagyománya, hogy a közösség a szertartás után még együtt marad az „Úrangyala” imádságot elmondani.

Említésre méltó a plébánia nemrég indult hírújsága, amely „Szent Miklós ablaka” címen jelenik meg. Ebben szerzőként a közösség több tagja is részt vesz: lelki táplálékként szolgáló gondolatok, történetek, közérdekű írások, egyházi hírek összeállításával. A lap 500 – 600 példányban kerül terjesztésre a lakosság körében.

A térség kiemelkedő gyöngyszeme a közigazgatásilag Hosszúhetényhez tartozó Püspökszentlászló természeti adottságaival és a lelki feltöltődés színhelyeivel, amelyekre a következő lelki sétánkon látogatunk el.

Mai állomásunk végén tekintetünket emeljük a magasba, Hosszúhetény hátterében magasodó Zengő felé a 121-es zsoltár szavaival:

„Tekintetem a hegyek felé emelem:
honnan jön segítség számomra?
A segítség az Úrtól jön,
aki az eget és a földet teremtette.”
(Zsolt 121,1-2)

Fotók: Asztalos Gábor, Pécsi Egyházmegye, Szolnoki György

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2