Hetente jelentkező lelki sétáink alkalmával rápillanthatunk a térségben rejlő értékekre, betekinthetünk az érintett plébánia közösségi életébe, tevékenységeibe, miközben lelki útravalóval is gazdagodhatunk.

Hatvankilencedik állomás: Pécs-Betegápoló Irgalmasrend – „Amit eggyel a legkisebbek közül tesztek, azt velem teszitek.” (Mt 25,40)

Lelki sétánkat Pécsen, a Betegápoló Irgalmasrend Szent Sebestyén templomában és rendházában folytatjuk. A közelmúltban került sor a pécsi rendház újbóli megnyitására: Horváth Damján OH és Unger Kornél OH irgalmas testvérek Pécsre helyezéséről határozott Saji Mullankuzhy OH provinciális, az osztrák rendtartomány tartományfőnöke. A generális a pécsi rendházat jelölte ki a rendi utánpótlás jelöltjeinek házává, így a testvérek mellett két fiatal jelölt is érkezett a közösségbe. A házfőnöki tisztséggel Morvay Imre Pio OH atyát bízták meg, aki 15 éve egyedül látta el a szolgálatot. Lelki sétánk során Morvay Imre Pio OH házfőnök atya, Horváth Damján OH és Unger Kornél OH irgalmas testvérek, valamint a két fiatal jelölt – Tamás és Bálint – közreműködésével emlékezhetünk meg a rend alapítójáról, miközben bepillantást nyerhetünk a rend történetébe, értékes szolgálatukba és jövőbeli terveikbe.

468 Irgalmasok 12 unnep

A Betegápoló Irgalmasrend alapítója Istenes Szent János, aki 1495. március 8-án született Montemor-o-Novoban és 1550. március 8-án halt meg Granadában. Amikor nyolcéves lett, szülei szállást adtak egy vándortanítónak, aki Madridba igyekezett és lelkesedéssel beszélt a spanyolok vallásos életéről. János megszökött otthonról, hogy Madridba mehessen. Édesanyja súlyos beteg volt ekkor, fia távozása olyan bánatba sodorta, hogy meg is halt. Apja édesanyja halálát követően belépett testvérnek a ferencesekhez. Jánost egy pásztorcsalád fogadta be egy vidéki településen, ahol juhokat őrzött és sok mindent megtanult.  Majd katonának állt és a francia–spanyol háborúban szolgált. Ott megbízták, hogy őrizze a zsákmányt, amit minden ébersége ellenére elloptak. Őt gyanúsították a tett elkövetésével, és halálra ítélték. Föl akarták akasztani, de egy magas rangú tiszt megmentette. János visszatért korábbi gazdájához, majd a törökök elleni hadjáratban való részvételt követően Granadában telepedett le, ahol könyveket, szentképeket árult. Egy napon Avilai Szent Jánosnak, a híres hitszónoknak szavai mélységesen megragadták Jánost. Ennek hatására elajándékozta minden áruját, és bezárta a boltját. Mivel igen különösen viselkedett, azt hitték, megbolondult, bezárták.  Avilai Szent János meghallotta, mi lett prédikációjának következménye. Meglátogatta az „őrültet” és megmagyarázta Jánosnak, hogy éppen elég ideig űzte különc bűnbánati gyakorlatait, kezdjen most már olyasvalamibe, ami másoknak is hasznos. Istenes Szent János megfogadta, ha kiszabadul a zárt osztályról, akkor olyan kórházat alakít ki, ahol a beteget szeretik és elfogadják.

Kemény munkába kezdett: éjszaka fát gyűjtött az erdőben, s nappal eladta. Az így szerzett pénzből élelmet és orvosságot vásárolt a vagyontalan betegeknek. János hamarosan olyan helyzetbe került, hogy házat bérelhetett. Oda hordta betegeit, és önfeláldozóan ápolta őket. Istenes Szent János volt az első, aki a betegeket kórképek szerint szétválasztotta, külön ágyakat biztosított számukra.

Egyre több adományt tudott gyűjteni, és gyakran alaposan megrakodva tért haza, nemegyszer egy szegény beteg kíséretében, akit valahol fölszedett. Nemcsak a betegeket, de utcagyerekeket, hajléktalanokat is befogadott, szociális központot alakított ki. Az általános tisztelet János iránt fokozódott, amikor egy nagy, égő kórház épületébe berohant, az ágyakat és a fölszereléseket az ablakon át kiszórta, és egy sereg beteget a vállain a szabadba cipelt.

Istenes Szent Jánostól származik az a mondás: „Ha tudnátok mekkora Isten kegyelme, amit tőle kaptatok, soha többé nem akarnátok vétkezni.”

468 75 PEM1273 bucsu

Pécs belvárosába 1796-ben telepítették le az irgalmas rendi szerzeteseket, ez volt a kezdet. Az irgalmasrend először 12 ágyas kiskórházzal indult, amely folyamatosan növekedett és szinte klinikai központtá alakult egészen 1950-ig, amikor is államosították. A városban nagyobb kórházak épültek, így sajnos visszafejlődött. A kórházat a 2000-es években kapta vissza az irgalmasrend. Az intézményben jelenleg krónikus, ápolási és hospice részlegek működnek.

Mivel napjainkban is a város közepén található az épület, így az egészségügy és a betegek szemszögéből is kedvező az elhelyezkedése és megközelíthetősége. Különleges értéke még, hogy rendalapítójuk, Istenes Szent János nyomdokait követve „lelki kombinát” alakult itt ki, hiszen megvalósult az az alapelv, hogy az egészségügyi épületelemekkel legyen a templom egybeépítve, miközben udvar is kialakításra került.

A XVIII. században épült, egyhajós Szent Sebestyén-templom oltárait kapucinus szerzetesek készítették. A templomba nagyon sokan térnek be a mai napig: többen betérnek rövidebb időre, hívők, turisták egyaránt, illetve érkeznek nagyobb zarándokcsoportok, akik énekelnek és imádkoznak. A templom légköre megfogja a látogatókat, hiszen az Isten csendjét találják benne a városi forgatagból kiszakadva. Többen jelezték már, hogy itt megnyugvásra, megbékélésre és megbocsátásra találnak, és nyugodtan térnek haza.

Az emberek megszerették a templomot és az egészségügyi intézményt is, ahol a test és lélek gyógyítására együttesen hangsúlyt fektetnek, figyelmet fordítanak a szeretetteljes, családias légkörre. A betegek jobb körülményeit igyekeznek az adománygyűjtésből származó bevételekből megteremteni.

Közösségeink is működnek (Mária Légió, Karizmatikus csoport), akik az imahátteret is biztosítják. A szentmisék, szentségimádások és rózsafüzérimádságok is felajánlásra kerülnek a betegek gyógyulásáért is. Sokszor érkeznek beszámolók ima meghallgatásokról.

468 Irgalmasok 05 unnep

Nagy lépésre került sor Saji Mullankuzhy OH provinciális úrtól, az osztrák rendtartomány tartományfőnökétől. Hivatás szempontjából fontos konvent lett Pécs. A generális javaslatára megnyílt újból a rendház, ebből az alkalomból hálaadó ünnepi szentmisét tartottak október 29-én. A választásban több tényező is szerepet játszott: Pécs egyetemi város pezsgő élettel, az intézmény központi helyen található. 2018-ban megalakításra került az Európai Noviciátus, amelynek Horváth Damján OH irgalmasrendi testvér is tagja volt. A képzés keretében 3 hónapot az előjelöltek itthon töltenek. Ez alatt olaszul tanulnak, megismerkednek a rend Konstitúciójával, Istenes Szent János életével, és a Rend regulájával. Majd 2 év kanonikus képzés következik Bresciában (olasz nyelven), aztán 5 éves skolasztikus képzésre kerül sor. A képzés során olyan tematikus (és személyre szabott) kurzusokba lehet bekapcsolódni, amelyek kapcsolódnak a kórházi tevékenységekhez (teológia, ápolás). Az egyén részéről szükséges még a nyitottság, az őszinteség és az alázat. A jelöltek az ötödik év után teszik le az örökfogadalmat, ekkor kötelezhetik el magukat a rendnek négy területen: engedelmesség, tisztaság, szegénység, vendégszeretet. Minden családban vannak kötöttségek, az irgalmasrendnél is vannak szabályok. Az elköteleződésben mindenki szabadon dönt, a lényeg: szívből végezni a szolgálatot. További érdeklődőket szeretettel hívnak és várnak!

468 Irgalmasok 09 unnep

Istenes Szent Jánosnak is voltak munkatársai, akikkel közösen dolgoztak. Ez az irgalmasrendben is fontos. Irgalmas családként működnek az önkéntesekkel, jótevőkkel, orvosokkal, ápolókkal és segítő személyzettel együttesen. A családias légkör mellett, fontos a méltó környezet, de a legfontosabb, hogy az embert egészében nézik, hogyan tudnak segíteni? Szolgálatukban 5 elemet tartanak hangsúlyosnak: hospitalitás (vendégszeretet), spiritualitás, felelősség, szaktudás, etikai dimenzió. Az irgalmasság cselekedeteit gyakorolva lényeges, hogy munkájuk során keresztény lelkülettel tudjanak az elesettre nézni, a jézusi szolgálatot szem előtt tartani: „Amit eggyel a legkisebbek közül tesztek, azt velem teszitek.” (Mt 25,40)

Ünnepüket Istenes Szent János liturgikus emléknapján, március 8-án tartják. Az ünnepi szentmisét követően közös étkezésre, mókára és a kitüntetések átadására is sor kerül.

Január 20-án templomuk védőszentjéről, Szent Sebestyénről is megemlékeznek ünnepi szentmise keretében.

Február 11-én, a Betegek világnapján pedig külön köszöntik a betegeket.

A közeljövőben érkezik a Szent Sebestyén-templomba a medjugorje-i „Béke Királynője” vándormonstrancia. A monstrancia a Szűzanya alakját formázza meg, szíve helyén a Legszentebb Oltáriszentséggel. A szentségtartó zarándokútjának célja, hogy „megtöltsék” ezt a szent edényt a hívek buzgó imáival, béke legyen szívükben, családjukban, szülőföldükön és szerte a világon. Az ember nagyságú értékes szobor Medjugorjéból indult útnak és november 12-én 17.00 órától november 15-én 17.00 óráig az irgalmasrendi templomban kerül elhelyezésre, majd a Pálos-templomba folytatja útját. Szeretettel hívják a közösségeket, imacsoportokat, híveket, mindenkit, hogy közösen imádkozzanak a vándormonstrancia előtt önmagukért, másokért, a városért, az országért, a világ békéjéért!  

Lelki sétánk zárásaként az alábbi imádságban forduljunk az irgalmasrend védőszentjéhez, Istenes Szent Jánoshoz és kérjük közbenjárását a szeretet lelkületéért, hogy mi is lángoló szívvel szolgáljuk Istent és embertársainkat:

Izzó szeretet tündöklő példája, dicsőséges atyánk, Istenes Szent János,
esedezd ki számunkra a szeretet lelkületét, mely megszabadít minket bűneinktől.
Imádkozzál érettünk Istenes Szent János atyánk,
hogy méltók lehessünk Krisztus ígéreteire.
Könyörögjünk! Istenünk, Te szereteted tüzével
árasztottad el Istenes Szent Jánost, aki ennek erejével
betegeket menekített ki a lángokból, míg ő maga
sértetlen maradt.

Az ő közbenjárására kérünk: gyújtsd föl a mi szívünkben is
szeretetedet, hogy most és mindenkor a tieid legyünk.
Ugyanazon a mi Urunk Jézus Krisztus által.
Ámen.

Fotó: Pécsi Egyházmegye

Forrás: Betegápoló Irgalmasrend-Pécs

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2