A heti rendszerességgel jelentkező „Örömhírre hangolva” videósorozat a megjelenését követő vasárnap evangéliumi szakaszán való elmélkedést kívánja elmélyíteni, emellett arra buzdít, hogy olvassuk a Szentírást és cselekedjük meg az Igét! (Húsvét VI. vasárnapja, 2022. május 22.)

Dicsértessék a Jézus Krisztus! Szeretettel köszöntök mindenkit!

Húsvét hatodik vasárnapjának evangéliumi részletét János evangéliumának tizennegyedik fejezetéből olvassuk (Jn 14,23-29).

Jézus a búcsúvacsorán mondja mindezeket a tanítványoknak. Olyan szép, amikor Jézus azt mondja nekik: "Aki szeret engem, megtartja tanításomat, Atyám is szeretni fogja őt, hozzá megyünk, és lakóhelyet veszünk nála" (Jn 14,23). Jézus azt kéri tanítványaitól, hogy őrizzék meg az ő szavát. A tanítvány a Mester iránti szeretetét azzal fejezi ki, hogy figyel annak szavára, hogy megőrzi annak szavát. A Mennyei Atya a színeváltozás hegyén azt kéri az apostoloktól: "Ez az én szeretett fiam, őt hallgassátok" (Mk 9,7). Vagyis a tanítvány feladata hallgatni a Fiút, hallgatni Jézus Krisztust. Jézus azt kéri az apostoloktól, hogy őrizzék meg az ő szavát. A tanítvány egyik alapmagatartása tehát az, hogy figyel Jézus szavára, hogy megőrzi Jézus szavát, s annak a szónak a fényében cselekszik. Ez konkrétan abban mutatkozhat meg, hogy minden reggel elolvassuk a napi evangéliumot, s abból a napi evangéliumi szakaszból kiválasztunk egy szót vagy egy mondatot, amely megérintett bennünket. S azt a szót, azt mondatot, csendben, napközben, amikor tudjuk, ismételgetjük magunkban. Őrizni Isten szavát nemcsak azt jelenti, hogy visszaemlékezünk arra, amit olvastunk az evangéliumból, hanem azt is jelenti, hogy emlékeztetjük magunkat arra, hogy az evangélium fényében szeretnénk élni. Ezért mondja Jézus azt, hogy a Vigasztaló Szentlélek eszetekbe juttat mindent, amit mondtam nektek. A tanítvány számíthat a Szentlélekre, s a Szentlélek eszünkbe juttatja azt, amit Jézus mondott nekünk. Őrizni Isten szavát tehát azt jelenti, hogy visszaemlékszem arra, amit Jézus mondott nekem aznap reggel, s annak a szónak a fényében törekszem dönteni, cselekedni, Isten szava szerint alakítani életemet. Ha így teszek, kifejezem Isten iránti szeretetemet: aki szeret engem, megőrzi szavamat – mondta Jézus. Ennek az a gyümölcse, hogy az Atya szeretni fog bennünket, hozzánk jön, és lakóhelyet vesz nálunk.

Az Atya mindig szeret bennünket, de hogyha látja, hogy nyitottak vagyunk az ő Fiának a szavára, akkor az ő szeretete, az Atyának a szeretete még inkább be tud tölteni bennünket, lakóhelyet vesz nálunk, vagyis bennünk marad az Atya, a szentháromságos egy Isten: az Atya, a Fiú és a Szentlélek. Ez már a keresztény misztika. A keresztény misztika nem csak egyesek kiváltsága, a keresztény misztika mindannyiunk számára lehetőség. Azt jelenti, hogy személyes kapcsolatban vagyunk a szentháromságos egy Istennel. Bensőséges kapcsolatot jelent ez olyannyira, hogy a szentháromságos egy Isten bennünk marad, bennünk lakik, mi pedig a Szentháromságban.

Jézus továbbá azt mondja: "Békességet hagyok rátok. Az én békémet adom nektek. Nem úgy adom, ahogy a világ adja nektek" (Jn 14,27). Ha körülnézünk, látjuk, hogy sokan úgy gondolkodnak, hogy a békét fegyverekkel lehet megteremteni. Mi keresztények hisszük és valljuk, hogy a békét nem lehet fegyverekkel létrehozni. A béke elsősorban Isten ajándéka, Jézus Krisztus ajándéka, amiért nap mint nap kitartóan imádkozni kell. Tovább a béka a mi cselekedeteinknek is a gyümölcse. Ha merjük az igazságosságot helyreállítani, ha merünk egymásra testvérként tekinteni, ha merünk megbocsátani, ha merünk irgalmasnak lenni, akkor tudjuk a környezetünkben a békét erősíteni. A béke ott kezdődik, hogy a másik emberre testvérként tekintek. Ferenc pápa arra bátorít bennünket, hogy mint szorgalmas kézművesek, építsük a békét a környezetünkben a párbeszéd, a találkozás, a megbocsátás, a testvériség gesztusai által.

Örömhírünk az, hogy Jézus békét ad nekünk, s ezt a békét tovább kell adnunk. Örömhírünk az, hogy ha őrizzük Jézus Krisztus szavát, akkor Isten szava megőriz bennünket, és bensőséges szeretetkapcsolatba tudunk lépni egyre inkább a Szentháromsággal.

Tartsunk egy kis csendet és ebben a csendben imádkozzunk a békéért, imádkozzunk a családokért, a betegekért, az egészségügyben dolgozókért és minden emberért!

2022. május 22. – Húsvét 6. vasárnapja (Jn 14,23-29)

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből

Abban az időben Jézus ezt mondta tanítványainak:
„Aki szeret engem, megtartja tanításomat, Atyám is szeretni fogja őt, hozzá megyünk, és lakóhelyet veszünk nála.
Aki nem szeret, az nem tartja meg tanításomat. A tanítás pedig, amelyet hallotok, nem az enyém, hanem az Atyáé, aki engem küldött. Ezeket akartam nektek elmondani, amíg veletek vagyok. S a Vigasztaló, a Szentlélek, akit majd a nevemben küld az Atya, megtanít titeket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit mondtam nektek.
Békességet hagyok rátok. Az én békémet adom nektek. Nem úgy adom, ahogy a világ adja nektek.
Ne nyugtalankodjék szívetek, és ne csüggedjen. Hiszen hallottátok, hogy azt mondtam: Elmegyek, de visszajövök hozzátok. Ha szeretnétek, örülnétek annak, hogy az Atyához megyek, mert az Atya nagyobb nálam.
Előre megmondtam nektek, mielőtt megtörténnék, hogy ha majd bekövetkezik, higgyetek.”

Ezek az evangélium igéi.

Pécsi Egyházmegye

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

partnerek kórházlelkészség