A heti rendszerességgel jelentkező „Örömhírre hangolva” videósorozat a megjelenését követő vasárnapi evangéliumi szakaszon való elmélkedést kívánja elmélyíteni Nyúl Viktor pasztorális helynök gondolataival, emellett arra buzdít, hogy olvassuk a Szentírást és cselekedjük meg az Igét! (Évközi XVI. vasárnap, 2022. július 17.)

Dicsértessék a Jézus Krisztus! Szeretettel köszöntök Mindenkit!

Az évközi 16. vasárnap evangéliumi részletét Lukács evangéliumának tizedik fejezetéből olvassuk.

Milyen szép ez az epizód: Jézus betér tanítványaival együtt egy házba pihenni, Mária és Márta egy testvérpár, találkoznak vele. Mária hallgatja Jézus szavát oda ülve mellé, Márta pedig sürög-forog, sok-sok teendővel van elfoglalva. Márta sok-sok teendő között elveszíti a lényeget, nem a találkozásra, nem az Úr Jézusra koncentrál, hanem a sok-sok cselekedetre. Jézus ezért mondja neki: „Márta, Márta, te sok mindennel törődöl, és téged sok minden nyugtalanít, pedig csak egy a szükséges.” Márta tevékenysége meghív bennünket arra, hogy mi is gondolkodjunk el azon, hogy minket mi nyugtalanít, mi az, amiben sürgünk-forgunk, mi az, amiben tevékenykedünk. Sőt, ki az, akiért tevékenykedünk? Márta meghív bennünket arra, hogy fontos a cselekvés, fontos az aktivitás, de vigyázzunk arra, hogy ez ne billenjen át aktivizmusba. Amikor a cselekedetek, a tevékenységek elveszítik a lényeget, elveszítik azt, hogy kiért teszem, miért teszem azt, amit teszek. Sokszor abban áll a nehézség, hogy elveszünk a részletekben, és elmulasztjuk a lényeget, a lényegtelen dolgok miatt.

Az első örömüzenete a mai evangéliumi szakasznak, hogy Márta tanítson meg bennünket arra, hogy mi a fontos és mi a kevésbé fontos, és gondolkodjunk el azon, hogy ki az, akiért tevékenykedünk, mi az, amiért cselekszünk! Fontos a cselekvés, fontosak a tettek, de mindig jusson eszünkbe, hogy kiért tesszük azt. „Mária a jobbik részt választotta, nem is veszíti el soha.” - mondja Jézus Mártának. Mi ez a jobbik rész? Az, hogy Mária megáll, leül Jézus mellé, és hallgatja Jézus szavát. Figyel Jézusra, találkozik vele. A vele való barátságot ápolja azáltal, hogy hallgatja Mesterének a szavát. Figyel Mesterének szavára.

Mária, Márta testvére, tanítson meg bennünket arra, hogy mi is tudjunk egymásra figyelni. Ahogy Ferenc pápa kéri: hallgassuk meg egymást, hallgassuk végig egymást, ne vágjunk bele egymás szavába, figyeljünk egymásra. Mária arra bátorít bennünket, hogy tudjunk megállni, tudjunk egy kis csendet tartani nap mint nap, és figyelni egymásra, hallgatni egymást, hallgatni Isten szavát, hallgatni egymást. Ha hallgatom a másik embert, ha hallgatom Istent, azzal a szeretetemet fejezem ki, azzal azt a vágyamat fejezem ki, hogy ő fontos számomra, hogy be akarom fogadni a szavát, az ő személyét az életembe.

Mária és Márta, ez a kedves testvérpár, akik befogadták Jézust az otthonukba, arra tanítanak bennünket, hogy fontos a tett, fontos a cselekedet, de sose felejtsük el, hogy kiért, miért cselekszünk, illetve tudjunk elcsendesedni, tudjunk megállni, tudjuk meghallgatni egymást, tudjuk a csendben meghallgatni Isten szavát.

Rómában, amikor egy plébánián szolgáltam, ott ismertem meg Szent Márta nővéreit, akiknek az volt a küldetésük, hogy a plébánián szolgálnak a konyhában, a sekrestyében és egyéb más feladatokat végezve. A konyhájuk mellett ott volt egy kis kápolna és a kápolnában az oltárszekrény mellett egy felirat: „Csak egy a szükséges!”, erre az evangéliumi szakaszra emlékeztetve a nővéreket és az ott élőket. Jó volt látni, amint ezek a szerzetesnővérek sürögtek-forogtak a tevékenységükben, de néha-néha megálltak, elcsendesedtek, visszavonultak a kápolnába, hogy sose felejtsék el a célt, akiért teszik azt, amit tesznek.

Ünnepeljük azt, hogy Jézus meghív arra bennünket, hogy cselekedjünk, hogy tevékenykedjünk, és ünnepeljük azt, hogy nap mint nap megállhatunk, elcsendesedhetünk, és hallgathatjuk Mesterünk szavát. A cselekedet és az imádság nincs ellentétben egymással. A cselekedet és a szemlélődés összetartoznak. Szemlélve Jézust, a barátságot ápolom vele, és amikor cselekszem, vele és érte tevékenykedem.

Tartsunk egy kis csendet, és ebben a csendben adjunk hálát az Úrnak, imádkozzunk a fiatalokért, a családokért, az idősekért, a betegekért, az egészségügyben dolgozókért és a békéért!

2022. július 17. - Évközi 16. vasárnap (Lk 10,38-42)

Abban az időben: Jézus és tanítványai betértek az egyik faluba. Egy Márta nevű asszony befogadta őt házába. Ennek nővére, Mária odaült az Úr lábához és hallgatta szavait.
Márta meg sürgött-forgott a sok házi dologban. Egyszer csak megállt: „Uram – méltatlankodott –, nem törődöl vele, hogy nővérem egyedül hagy szolgálni? Szólj neki, hogy segítsen nekem.”
Az Úr azonban így válaszolt: „Márta, Márta, te sok mindennel törődöl, és téged sok minden nyugtalanít, pedig csak egy a szükséges. Mária a jobbik részt választotta. Nem is veszíti el soha.”

Ezek az evangélium igéi.

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

partnerek kórházlelkészség