A heti rendszerességgel jelentkező „Örömhírre hangolva” videósorozat a megjelenését követő vasárnapi evangéliumi szakaszon való elmélkedést kívánja elmélyíteni Nyúl Viktor biblikus teológiai tanár gondolataival, emellett arra buzdít, hogy olvassuk a Szentírást és cselekedjük meg az Igét! (Évközi XXXIV. vasárnap, Krisztus Király ünnepe, 2022. november 20.)

Dicsértessék a Jézus Krisztus! Szeretettel köszöntök Mindenkit!

Krisztus király ünnepén az evangéliumi részletet Lukács evangéliumának 23. fejezetéből olvassuk.

Jézus keresztjén egy felirat áll: „Ez a zsidók királya” (Lk 23,38) – olvashatjuk Lukács evangéliumában. Gyakran látjuk így a feliratot: INRI, Iesus Nazarenus Rex Iudeorum, Názáreti Jézus, a zsidók királya. Jézust királyként imádjuk.

Mit jelent az, hogy Jézus Krisztus a király? A zsidók olyan Messiást vártak, aki felszabadítja majd őket a római nép elnyomása alól. Egy politikai Messiásra várakoztak, egy olyan királyra, aki szabadságharcot vezetve felszabadítja őket az elnyomás alól. Jézus nem ilyen Messiás. Jézus nem így király. Az Ő trónusa nem Rómában van, az Ő trónusa nem Jeruzsálemben van, az Ő trónusa a kereszten van. Krisztus király trónusa a kereszt, ami szimbolikusan azt fejezi ki, hogy Jézus a szeretetben király. Jézus a szeretet királya. Jézus hatalma is szeretetében mutatkozik meg a legteljesebb módon.

Jézus királyra három dolog jellemző, az Ő királyi stílusa három pontban mutatkozik meg – ahogy Ferenc pápa tanítja: Isten gyengédség, Isten közelség, Isten irgalom. Ha szemléljük a keresztre feszített Krisztust, akkor látjuk az Ő gyengédségét, az Ő szelídségét. Ahogy szól például a jobb latorhoz, amikor azt mondja neki: „Bizony mondom neked, még ma velem leszel a paradicsomban” (Lk 23,43). Ezek a szavak Jézus szelídségét fejezik ki, Jézus gyengédségét mutatják. Jézus közel van hozzánk. Közel van a bajba jutottakhoz, közel van bűnösökhöz, közel van minden emberhez. Az Ő keresztje közel áll minden ember életéhez. Jézus gyengédség, Jézus közelség és Jézus irgalom. Ő mindig megbocsát.

Amikor a jobb lator azt mondja neki: „Jézus, emlékezzél meg rólam, amikor országodba érkezel” (Lk 23,42).  Ezzel ez a bűnös lator kifejezi a bűnbánatát, kifejezi, hogy remél az Úr Jézusban. Kifejezi azt a hitét a lator, hogy Jézus Krisztusnak van hatalma a lator bűne felett. Jézus megbocsát neki, irgalmas hozzá, azt mondja neki: „Bizony mondom neked, még ma velem leszel a paradicsomban” (Lk 23,43). Jézus királysága az Ő gyengédségében, az Ő közelségében, az Ő irgalmában mutatkozik meg, vagyis az Ő szeretetében.

Jézus Krisztus legyen a mi életünk királya is. Mi is azzal a hódolattal, azzal a bizalommal forduljunk hozzá, ahogy a jobb lator fordult Jézushoz azt mondva: „Jézus, emlékezzél meg rólam, amikor országodba érkezel” (Lk 23,42). A jobb lator bizalmával és szeretetével forduljunk Jézus Krisztushoz. Jó azt tudnunk, hogy Jézus emlékezik ránk. Jézus meg fog emlékezni rólunk a mennyországban is. Isten nem felejt el bennünket, de fontos, hogy mi se felejtsük el Istent.

Azt mondja Ferenc pápa, hogy Isten mindig megbocsát, de az a baj, hogy mi sokszor elfelejtünk bocsánatot kérni. Ne felejtsünk el bocsánatot kérni az Úrtól. A bocsánatkérést ezzel a mondattal is kifejezhetjük: Jézus, emlékezzél meg rólam, midőn eljössz a te országodba. Jézus, emlékezzél meg rólam, bűnös emberről. Jézus emlékezik ránk. Jézus emlékezni fog ránk, de mi is emlékezzünk az ő szavára. Mi is őrizzük az Úr szavát. Aki szeret engem – mondja Jézus –, megőrzi az én szavamat. Őrizzük meg a szívünkben az Úr szavát. Törekedjünk az Úr szava szerint élni. Emlékezzünk mindig az Úr szavára.

Jézus király. Ő Úr az egész világ felett, legyen Úr a mi életünkben is. Mondhatnánk jelképesen: szívünk trónusán legyen Jézus Krisztus a király. Nekünk is mondja: "Még ma velem leszel a paradicsomban". Jézus bennünket is meghív a mennyország örömére. Jézus bennünket is ma, a „mostban" szeretne szabaddá tenni újból és újból megbocsátva nekünk. 

Krisztus király ünnepén szemléljük Jézus Krisztust, aki a kereszten értünk is meghalt. Azzal a hódolattal, azzal a szeretettel forduljunk hozzá, ahogy a jobb lator tette. Ne felejtsük el: Jézus királysága elsősorban az Ő szeretetében mutatkozik meg. Ő közel van hozzánk, Ő gyengéd hozzánk, Ő mindig megbocsát. Emlékezik ránk. Emlékezzünk mi is az Úr szavára. Bízzuk rá magunkat és gyakran mondjuk ezt a fohászt a jobb latorral együtt: „Jézus, emlékezzél meg rólam, amikor országodba érkezel" (Lk 23,43).

Tartsunk egy kis csendet, és ebben a csendben bízzuk rá magunkat az Úr Jézusra. Imádkozzunk Ferenc pápáért, imádkozzunk a családokért, a fiatalokért, az idősekért, a szenvedőkért, az egészségügyben dolgozókért, és a béke ajándékáért!

Nyúl Viktor – plébános, teológiatanár

2022. november 13. – Évközi 33. vasárnap (Lk 23,35-43)

Abban az időben, amikor Jézust keresztre feszítették, a nép bámészkodott, a főtanács tagjai pedig gúnyolódtak: „Másokat megszabadított – mondták –, most szabadítsa meg önmagát, ha ő a Messiás, az Isten választottja.”
Gúnyt űztek belőle a katonák is, odamentek és ecettel kínálták: „Ha te vagy a zsidók királya, szabadítsd meg magadat!” – mondták.
Felirat is volt a feje fölött: Ez a zsidók királya.
Az egyik fölfeszített gonosztevő káromolta: „Nem te vagy a Messiás? Szabadítsd meg hát magadat és minket is.” A másik rászólt: „Nem félsz az Istentől? Hisz te is ugyanazt a büntetést szenveded. Mi legalább tetteink méltó büntetését kapjuk. De ez semmi rosszat sem tett.”
Aztán hozzá fordult: „Jézus, emlékezzél meg rólam, amikor országodba érkezel.”
Ő ezt válaszolta neki: „Bizony mondom neked, még ma velem leszel a paradicsomban.”

Ezek az evangélium igéi.

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

partnerek kórházlelkészség