A heti rendszerességgel jelentkező „Örömhírre hangolva” videósorozat a megjelenését követő vasárnapi evangéliumi szakaszon való elmélkedést kívánja elmélyíteni Nyúl Viktor biblikus teológiai tanár gondolataival, emellett arra buzdít, hogy olvassuk a Szentírást és cselekedjük meg az Igét! (Advent  IV. vasárnap, 2022. december 18.)

Dicsértessék a Jézus Krisztus! Szeretettel köszöntök Mindenkit!

Advent negyedik vasárnapján az evangéliumi részletet Máté evangéliumának 1. fejezetéből olvassuk.

Közeledik karácsony ünnepe, Jézus születésének ünnepe. Advent negyedik vasárnapjának evangéliumi szakasza tehát Jézus születésének megünneplésére készít fel bennünket. Az Úr angyala megjelenik Józsefnek álmában. Az Úr angyala azt mondja Józsefnek: „Ne félj!”, vagyis az angyal tudja, hogy ott van József szívében a félelem, ott van a bizonytalanság. Nem tudja, hogy mit tegyen, de az angyal bátorítja: „Ne félj!”. Az angyal jelképesen nekünk is mondja minden nap ezt a kifejezést: „Ne félj!”. Isten tudja, hogy a mi szívünkben is ott van gyakran a félelem a bizonytalantól.

Mi a gyógyír a félelemre? Ferenc pápa azt mondja, hogy fontos, hogy tudjuk a félelemeinket megnevezni, tudjuk kimondani. A félelemre a gyógyszer a bizalom. Józsefről azt mondja az evangélista, hogy igaz ember volt. Az igaz ember azt jelenti a zsidó kultúrában, az az ember, aki Isten parancsa szerint él. Az az ember, aki Isten szava szerint éli az életét. József félt, de a félelme nem bénította őt meg, hanem rábízta magát az Úrra. József a félelmét úgy küzdi le, hogy engedelmeskedik az Úr szavának. Azt, amit az álmában hallott, azt megteszi, miután felébredt. József megvalósítja az álmait. Ferenc pápa arra bátorít bennünket, hogy merjünk nagyokat álmodni, s az álmaink megvalósításáért küzdjünk és cselekedjünk. Örömhír azt tudnunk, hogy nem szabad félnünk a félelmeinktől. A félelmeinkre van gyógyír: az Istenbe vetett bizalom, az Isten szavára való ráhagyatkozás. Merjünk nagyokat álmodni, és merjük megvalósítani álmainkat Isten dicsőségére és embertársaink javára.
Ugyanakkor arról is beszél az evangélista, hogy Józsefnek azt mondja az Úr angyala: Mária a Szentlélektől van áldott állapotban, Mária fiút fog szülni, és a Jézus nevet adják neki. Vagyis a Jézus név beszédes név: annyit jelent, hogy Isten szabaddá tesz. Isten felszabadít. A név mindig a küldetést fejezi ki. Jézus neve mutatja az ő messiási küldetését. Isten Fia azért lett emberré, a Szűzanya azért foganta meg a Szentlélektől Isten Fiát, és azért szülte meg az Isten Fiát, hogy az Úr felszabadítson bennünket. Felszabadítson bennünket a bűn alól, és megnyissa nekünk az örök élet távlatát. Jézus szabaddá tesz bennünket. Jézus az, aki felszabadít bennünket, Ő az, aki a szabadságra elvezet bennünket. Jézus neve erővel teljes név. Fontos, hogy az Ő nevét mindig szeretettel, tisztelettel mondjuk ki. „Jézus nevére hajoljon meg minden térd a mennyben, a földön és az alvilágban” (Fil 2,10) - írja Pál apostol a filippieknek. Mondjuk ki mindig tisztelettel, nagy-nagy szeretettel Jézus nevét, mert Jézus nevében erő van. Jézus győz. Jézus nevében tudjuk legyőzni a gonoszt, Jézus nevében tudunk mindent jól megtenni követve a szeretet parancsolatát. Jézus velünk van. Ez a második örömüzenete advent negyedik vasárnapjának: Isten Fiának van neve, Ő néven szólítható: Jézus. Jézus szabaddá tesz bennünket. Jézus felszabadít bennünket. Mindig bízzuk rá magunkat az Úrra! Az Ő nevét mindig tisztelettel, bizalommal ejtsük ki!

Végül arról beszél az evangélista idézve Izajás prófétát: „Íme, a Szűz gyermeket fogan és fiút szül, és az Emmánuel nevet adják neki, ami azt jelenti: »Velünk az Isten«”. Az ószövetségi próféta jövendölése – mutat rá Máté evangélista – beteljesült Szűz Máriában, beteljesült Jézus Krisztusban. Vagyis Isten Fiának a másik neve: Immánu-él. Immánu-él zsidó nyelven azt jelenti: Velünk az Isten. Ez a keresztény örömhírünk: Isten velünk van. Isten belép a történelembe a legmélyebb módon azáltal, hogy a Fia emberré lesz, hogy velünk legyen. A Máté evangélium elején elhangzik ez a kifejezés: Immánu-él, velünk az Isten. S a Máté evangélium végén a feltámadt Jézus megígéri az apostoloknak: „S én veletek vagyok mindennap, a világ végéig” (Mt 28,20). Ez a harmadik örömüzenete advent negyedik vasárnapjának: Velünk az Isten. Isten nem hagy el bennünket, ő mindig hűséges barát, őrá mindig számíthatunk.

Tartsunk egy kis csendet, és ünnepeljük együtt, hogy jézus szabaddá tesz bennünket, Isten velünk van, és az Úr arra hív József példáját követve, hogy ne féljünk, hanem bízzuk rá magunkat az Úr szavára. Imádkozzunk minden családért, imádkozzunk Ferenc pápáért, Felföldi László püspök atyánkért, és imádkozzunk a betegekért, a fiatalokért, az egészségügyben dolgozókért és a béke ajándékáért.

Nyúl Viktor – plébános, teológiatanár

2022. december 18. – Advent 4. vasárnap (Mt 1,18-24)

Jézus Krisztus születése így történt:
Édesanyja, Mária, jegyese volt Józsefnek. Mielőtt azonban egybekeltek volna, kitűnt, hogy Mária gyermeket fogant méhében a Szentlélektől. A férje, József igaz ember volt, nem akarta őt megszégyeníteni, ezért úgy határozott, hogy titokban bocsátja el. Míg ezen töprengett, megjelent neki álmában az Úr angyala, és így szólt: „József, Dávid fia, ne félj attól, hogy feleségül vedd Máriát, mert a benne fogant élet a Szentlélektől van. Fia születik majd, akit Jézusnak nevezel, mert ő váltja meg népét bűneitől.”
Mindez pedig azért történt, hogy beteljesedjék, amit az Úr a próféta által mondott:
Íme, a Szűz gyermeket fogan és fiút szül,
és az Emmánuel nevet adják neki,
ami azt jelenti: „Velünk az Isten”.
Amikor József felébredt álmából, úgy cselekedett, amint az Úr angyala megparancsolta neki. Magához vette feleségét.

Ezek az evangélium igéi.


Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

partnerek kórházlelkészség