A szentek közöttünk élnek, szokták mondani. Úgy tűnik, ez a vértanúkra ugyanúgy igaz. A kegyetlen terrorcselekmények sora, amely az idei év elején kezdődött, egyelőre nem ért véget. A keresztény áldozatokról szóló hírek talán még inkább fájnak.

Kayla MuellerNem azért, mintha ők „ártatlanabbul” szenvednének, mint a megölt újságírók vagy az egyszerű bevásárlók, ahogy azt némelyek rendkívül együgyű módon hangoztatják. A keresztény áldozatokkal való nagyobb együttérzés szubjektív: a másik keresztényhez a keresztség révén „testvéri” szálak fűznek, ami sokkal erősebb, mint a bármely ember elpusztítása miatt érzett megrendülés.

S ha a szubjektív megrendültség skáláján vannak még további fokok, akkor bizonyára Kayla Mueller halála újabb fokozatot ér el. Kayla mártíromsága nem a véletlen műve. A huszonhat éves amerikai lány 2012 óta dolgozott a háború sújtotta Szíriában önkéntesként. Őt nem katonai behívó, nem egy hírügynökség megbízása vezényelte e rendkívül veszélyes övezetbe. A saját lelkiismeretében felismert küldetés bizonyossága volt az, ami arra késztette, hogy segítségére siessen a szenvedő embereknek. Előbb Észak-Indiában, Palesztinában és Izraelben, majd végül a szír–török határ közelében végzett humanitárius szolgálatot. Azt vallotta, hogy neki ezeken a helyeken van dolga, mert „amíg élek, nem engedem, hogy ez a szenvedés normális legyen, valami, amit egyszerűen tudomásul veszünk”.

Mióta a halálhíre nyilvánosságra került, többen megfogalmazták, hogy Kayla többet tett a maga huszonhat évében, mint más egy egész élet folyamán. De talán nem pusztán mennyiségileg volt gazdagabb az ő élete, mint sokaké, hanem Isten megismerése és Krisztus követése útján olyan minőségre jutott el, amelyre csak a szentek képesek. Hogy melyik felekezethez tartozott Kayla, nem tudom, de nem is érdekes. Szavaival és tetteivel egyértelműen igazolta, hogy teljesen megértette és magáévá tette az evangélium tanítását.

Kayla Mueller

Még 2011-ben, huszonhárom évesen írta egy levelében az apjának:

„Szüntelenül keresni fogom Istent. Némelyek a templomban találják meg Istent. Némelyek a természetben. Vannak, akik a szeretetben találják meg Istent. Én Istent a szenvedésben találom. Már egy ideje tudom, hogy mi az életem feladata, hogy a saját kezemmel enyhítsem a szenvedést.”

 

A családjának szóló feljegyzéseiben, amelyeket a halála után adtak közre, világos szavakkal és fájdalmas őszinteséggel beszél a rabságban szerzett tapasztalatairól. A fogságban a jézusi tanítás egyik legnagyobb kihívását, az ellenség szeretetét gyakorolta. A szüleihez eljutott hírekből derült ki, hogy az őreinek az origami fogásait tanította meg.

Látva az ő és a más áldozatok pusztulását, sokakban gyűlölet ébred a terroristákkal és általában az iszlám hitűekkel szemben. De nem így Kaylában. A levélben, amelyet a szüleinek írt, és cellatársai juttattak el később nekik, nyoma sincs vádaskodásnak vagy bosszúvágynak. Ehelyett azok miatt a szenvedések miatt aggódik, amelyeket ő okozott a családjának. „Nem kérem soha, hogy bocsássatok meg nekem”, írja, „mivel nem érdemlem meg a megbocsátást.”

„Emlékszem, hogy anyu mindig mondogatta nekem, hogy végső soron az egyetlen dolog, ami igazán a tiéd, Isten. A tapasztalás olyan helyére érkeztem el, ahol a szó valamennyi értelmében megadtam magam a Teremtőnknek, hiszen szó szerint nem volt senki más… Isten és a ti imáitok által azt éreztem, hogy zuhanásban ringatózom el gyengéden.”

Kayla halálának körülményei nem tisztázottak. Lehet, hogy a fundamentalista terroristák végeztek vele, de az is lehet, hogy a megtorló erőszak áldozatául esett. Akárhogy is, halála mindenképpen vértanúság volt. Hite indította arra, hogy vállalja azt a kockázatot, ami az elesettek szolgálatával és a szenvedők gyógyításával járt. Mélységesen vágyta, hogy világosságot vigyen a világ e sötét fertályába, de a sötétség nem fogadta be, hanem elpusztította.

Csigi Péter

2022 szeptember
M T W T F S S
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Közelgő események

Koordinátori találkozó:
Pécs, Magtár Látogatóközpont -
2022. 09. 30. -
Katolikus Kulturális Hetek:
-
2022. 10. 01. - 2022. 10. 31.
Boldogasszony Imaszövetség találkozója:
Pécs -
2022. 10. 25. -
Szent Mór püspök, az egyházmegye társvédőszentje - Ünnepi szentmise:
Pécsi Székesegyház -
2022. 10. 25. -

Forráspont 2022

Köznevelési Intézmények

Hasznos információk:

 

  • az óvodák, iskolák életéről,
  • beiratkozásról,
  • előkészítő foglalkozásokról

LD honlap logó Telefon

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség