A karácsonyt követő első vasárnap a Szent Családot ünneplik a keresztények világszerte. Az ünnepen a Szűz Mária, Szent József és Jézus Krisztus alkotta egység példáján keresztül kerülnek középpontba a család által képviselt értékek, az ünnepi szentmiséken áldásban részesülnek a családok.

Tavaly karácsonykor láthatták a pécsi hívek először a Székesegyház új betlehemi kompozícióját, Ágoston-Papp Mónika keramikus alkotását. A jelenet középpontjában a Szent Család áll. A művész szándéka az volt, hogy úgy ábrázolja Mária, József és Jézus egységét, mint egy hétköznapi családot:

„Mária jobbján József térdepel, ujját a szája elé téve, mintha azt mondaná: „Psszt!” Vagy csak a nagy Titok, a Misztérium felett érzett ámulatában felejtette az ujját a szája előtt? És ha csendre int, vajon kit? A kisbabát, vagy a vendégeket? Ezt a mozdulatot a déli lejóránál látható gyönyörű és érzelemben gazdag domborműtől kölcsönöztem és tiszteletadásnak szántam annak alkotója előtt. A mozdulat teológiai jelentéssel is bír, hiszen Józseftől magától nem hallunk semmit a Bibliában. Úgy érzem, hogy Józsefnek ez a gesztusa ledönti a láthatatlan falat, amit sokszor a Szent Család és magunk közé építünk. Ez a mozdulat elég arra, hogy felismerjük, Isten egy hús-vér családba született, és ugyanolyan életet élt, mint mi. Máriának és Józsefnek szülőként hasonló gondjai voltak, mint nekünk: Mit adjak holnap enni a családomnak? Lesz-e munkám a jövő hónapban is? Beteg a gyermek, jaj, mi lesz? És a hétköznapok örömei is pont ugyanazok voltak számukra, mint számunkra. Egy mókás történet, amin közösen nevettek, egy ritka, jó falat, ami ünnepnap került az asztalra. Szerettem volna a feleségét és családját feltétel nélkül elfogadó, bizalommal teli férfiként ábrázolni Józsefet.”

karacsony web 20171225 13

A betlehemi jelenet, középpontjában a Szent Családdal még látható lesz a Székesegyházban 18.00 órakor kezdődő december 31-i ünnepi szentmisén, amelynek végén Udvardy György megyéspüspök megáldja a családokat. Szekszárdon is püspöki áldásban részesülhetnek azok a családok, akik részt vesznek a december 31-én délelőtt 11.00 órakor kezdődő szentmisén, amelyet Bíró László, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferens püspöke celebrál.

Fotó: Loósz Róbert

2024 május
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

LD honlap logó

Szentmise közvetítések banner v2