Október 8-án, Kaposváron rendezték meg az Életvédő nap idei országos rendezvényét, melyen a Pécsi Egyházmegye családpasztorációs munkatársa is részt vett. Kapitányné Légrádi Éva beszámolóját közöljük.

A rendezvényt Varga László kaposvári megyéspüspök nyitotta meg. Kifejezte ki örömét, hogy ilyen nagy létszámban vettünk részt az országos rendezvényen. A főpásztor arra is felhívta a figyelmet, hogy nekünk is úgy kell szeretnünk egymást, ahogy Jézus szeretett minket: Legyetek bátor követei az élet evangéliumának – fogalmazott a püspök.

A program Csókay András tanúságtételével folytatódott, amelyben az abortusszal kapcsolatos személyes élettapasztalatáról mesélt, illetve megtérésének útjáról.

Udvardy Márton állandó diakónus és felesége, Udvardyné Tóth Lilla az Egyház életvédő arcáról beszélt, melyben fontos szempont, hogy meg kell újítanunk az élet kultúráját a halál kultúrájában. Ehhez komoly és elmélyült beszélgetéseket kell folytatnunk. Négy fő irányt jelöltek ki azzal kapcsolatban, hogy mit tehetünk az élet védelméért. Az egyik az objektív tájékoztatás, megelőzés, statisztikák ismertetése. A másik a karitatív segítségnyújtás, a harmadik a lelkigondozások, negyedik irány az ima, melyben a 40 nap az életért program keretében lelki adoptálásra van lehetőség.

Ezt követően Földi-Kovács Andrea televíziós műsorvezető videóüzenetben fordult a résztvevőkhöz, melyben hangsúlyozta, hogy a statisztikák szerint minden második gyermek váratlanul kopogtat, ezért nagyon nagy a felelőssége a társadalom minden tagjának. Említette, hogy a közelmúltban elfogadott ún. szívhang rendelettel mindenki nyer, hiszen az édesanyák nem vesztenek jogot a döntéshozatalban, de a babák esélyt kapnak az életre! Az előadó számos elgondolkoztató statisztikai adatot és érvet sorakoztatott fel, melyek a tévhitekre megfelelő választ adhatnak és meggyőzhetik az embereket.

Pontifex Sári mesélt személyes indíttatásáról, hogy azért állt az ügy mellé, mert kutatómunkája során elszomorította, hogy mit tesz az abortusz a gyermekkel. A Fiatalok az Élet Szolgálatában kezdeményezés tevékenységét mutatta be, ahol 16-30 év közti fiatalokat képeznek ki a 9 hónap egy tanév című képzés keretében.

Keresztes Ilona újságíró, a program házigazdája hangsúlyozta, hogy létezik már a Felnőttek az élet szolgálatában közösség is, ahol pedagógusként, szakemberként lehet olyan életvédelmi képzésre jelentkezni, ami segíthet csoportok, osztályok edukálásában is.

A lelki adoptálásról hallhattunk Nagy Attila és Nagyné Tóth Mónika előadásában, akik személyes történetükön keresztül vezették be a hallgatót a lelki adoptálás és az örökbefogadás rejtelmeibe. Eredics Gergő atya szeretne másokat is ösztönözni arra, hogy a reményteli elköteleződés jó, ezért kövessék és higgyenek benne a fiatalok, hogy az örökbeadás és -fogadás egy járható út, amellyel sok magzat élete menthető meg.

Frivaldszky Edit az Együtt az Életért Egyesület képviseletében szólt az egyéneknek nyújtott segítség felelősségéről és, hogy milyen fontos egy életvédő társadalom építése, mert akik fiatalon krízishelyzetbe kerülnek és segítséget kérnek, rettenetesen egyedül érzik magukat. Az előadó hangsúlyozta, hogy az emberi élet kioltásában, az abortuszban milyen felelőssége van a tágabb környezetnek. Az egyesület munkájával itt ismerkedhetünk meg részletesebben: https://egyuttazeletert.org/

A délutáni kerekasztal-beszélgetés során a lehetséges gyógyulási módokról beszélgetett Udvardy Márton, Kovácsné Treer Mária, Czvitkovicsné Szalay Rita, Udvardyné Tóth Lilla és Roska Péter atya. Bemutatásra került a Babasirató oldal is: https://babasirato.hu/, melyen bárki megoszthatja gyászát, fájdalmát.

Elsőként Treer Mária mesélt a Ne félj, nem ítéllek el lelkigyakorlatokról, melyeket sok éve tart az abortuszon, vetélésen átesett édesanyák számára. Sok olyan megrázó statisztikai adatot is ismertetett, ami segíthetne a megelőzésben. Sokan Istenre haragszanak, ezért lenne fontos a szerető istenkép kialakítása, mert e nélkül nagyon nehéz elindulni a gyógyulás útján. Czvitkovicsné Szalay Rita, a Ráhel szőlőskertje lelki hétvégéről mesélt, mely sokakat elindíthat a hit útján és segít kapcsolódni másokhoz.

A fakultációs programokon a résztvevők szabadon választhattak, hogy a megelőzés, a krízis vagy a gyógyulás témájáról szeretnének részletesebben beszélgetni szűkebb körben, majd pedig a tapasztalatokat összefoglalták. A nap zárásaként a kaposvári székesegyházban celebrált szentmisét Varga László megyéspüspök, ahol a csatlakozni szándékozó új tagok, ünnepélyesen tettek ígéretet a lelki adoptálás folyamatának elindítására.

Szöveg, fotó: Kapitányné Légrádi Éva családpasztorációs munkatárs

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

LD honlap logó