Május 19-én, Szigetváron tartották az egyházmegyei férfitalálkozók első évadának záró rendezvényét. A Pécsen alkalmanként 250-300 fős, az egyházmegye további hat városában alkalmanként 100-150 fős látogatottságú találkozók iránti nagy érdeklődésre való tekintettel a sorozat szervezői úgy döntöttek, hogy 2022 őszétől újabb témák mentén tovább folytatódik a rendezvénysorozat.

A Felföldi László pécsi megyéspüspök kezdeményezésére 2021 őszén életre hívott, a férfiakat, édesapákat és nagyapákat megszólító férfitalálkozók koncepciója egy 30 fős, férfiakból álló csoport együtt gondolkodásában forrta ki magát. Akkor kristályosodtak ki a találkozók témái, konkrét kérdései, melyekről az egyházmegye hét településén: Pécsen, Mohácson, Szekszárdon, Pakson, Tamásiban, Dombóváron és Szigetváron négy sorozatban hallhattak előadásokat az érdeklődők. Ez 2021 szeptembere és 2022 májusa között - sorozatonként két pécsi alkalommal számolva - összesen 32 férfitalálkozót jelentett.

Férfitalálkozó22 4

Az egyházmegye főpásztora minden egyes találkozón személyesen vett részt, találkozott a férfiakkal és tartott előadást. Az első évad további előadói voltak Dr. Görföl Tibor teológus, egyetemi tanár, Dr. Heidl György egyetemi tanár, Dr. Herbert Tamás patológus, Dr. Kajtár Edvárd egyetemi tanár, Dr. Koósz Roland diakónus, intézményvezető, Dr. Kovács László háziorvos, Dr. Kovács Tibor diakónus, egyetemi tanár, Nagy Péter, az egyházmegye közoktatási munkatársa, Szép Attila hivatalvezető püspöki helynök, plébános, Varga Szabolcs történész, egyetemi tanár, Várda Ferenc teológus, kórházi lelkigondozó, akik személyes hangvételű előadásaikban osztották meg a témához kötődő gondolataikat a keresztény értékek mentén. Mindig napjaink aktuális élethelyzeteiből indultak ki és a Szentírás mellett más forrásokat is bevontak a téma feldolgozásába. A kötetlen hangvételű összejöveteleken teret kapott a humor, de sosem maradt el a közös imádság és ének.

Férfitalálkozó22 6

A találkozókon a férfiakat, a férfiak nagy sorskérdéseit állították előtérbe. Az első évadban a férfi mivolt, a férfisors, a férfi és a munka, a férfi és a jellem témája volt a tematika vezérfonala. A négy nagy témában érintették a test és lélek, a fiúk nevelése, a családfői szerep, a szenvedély és erő, a magány és barátság, egészség és betegség, valamint a lelkiségi élet kérdéseit.

Férfitalálkozó22 2

A nagy érdeklődésre való tekintettel a férfitalálkozók 2022 őszétől újabb témák mentén tovább folytatódnak. A második évad új témaköreiben az ember- és istenszeretet, a férfi félelmei és reményei, kudarcai és sikerei, valamint az egyház és a világ viszonyának nagy kérdéseire keresik majd a választ.

A férfitalálkozók első évadának rendezvényeiről honlapunkon találhatók írások.

A férfitalálkozók 2022 szeptemberében induló második évadának tematikája, időpontjai és helyszínei a lenti galériában megtekinthetők.

Pécsi Egyházmegye