Mintegy 150-en csatlakoztak a férfitalálkozók két pécsi estéjén az évad második nagy témakörének előadásaihoz a Magtár Rendezvényközpontban november 2-án és 3-án. Peck Tibor János informatikus, főiskolai tanár az online tér emberi életünket leszabályozó hatásairól beszélt, majd Felföldi László pécsi megyéspüspök arra hívta fel a figyelmet, hogy az okoseszközök elterelik figyelmünket emberi hivatásunkról, amire az Isten meghívott minket.

A téma sajátos és sajnálatos aktualitását jelzi, hogy idén februárban – ugyan más felvetés mentén – egyszer már terítékre kerültek Peck Tibor János gondolatiságában az informatika alkalmazásának sikerei és kudarcai, hiszen az online tér az emberi élet privát szférájába is beáramlott és korlátok nélkül vette át az irányítást.

2023 11 ferfi 11

Ezt megerősítendő, az előadó utalt Ferenc pápa áprilisi budapesti látogatása alkalmából a Papp László Sportarénában elhangzott, a fiataloknak szóló üzenetére: „A csend nem arra való, hogy a mobiltelefonokra és a közösségi médiára tapadjunk; nem, kérlek titeket: az élet valódi, nem virtuális, nem egy képernyőn folyik, hanem a világban! Az élet a világban zajlik! Kérlek, ne virtualizáljátok az életet! Ismétlem: ne virtualizáljátok az életet, amely konkrét.” 

2023 11 ferfi 12

Márpedig a jelenlegi helyzet komoly aggodalomra ad okot, hiszen statisztikai adatok igazolják, hogy 2018-ban több internet előfizetést tartottak nyilván hazánkban, mint a népesség száma, az azóta eltelt 5 évben pedig ez az olló tovább nyílt. Ma a 16-64 évesek átlagosan napi 6,5 órát töltenek a számítógép és az okoseszközök társaságában, tulajdonképpen valaminek a rovására.

2023 11 ferfi 17

A mesterséges intelligencia korunk jelen levő valósága. Ahogy a 19. században az ipari forradalom, úgy napjainkban a mesterséges intelligenciai teljességgel átalakítja életünket. Ha ellenállunk, kimaradunk, de ha helyén kezeljük, nem lesz probléma, ezért a cél, hogy okosan együtt tudjunk vele haladni. Ha nem sikerül a mesterséges intelligenciát és az okoseszközöket okosan alkalmazni életünkben, vagy nem tudjuk felvenni az általuk diktált iramot, akkor korunk technikai fejlődése civilizációs visszafejlődést indukál - figyelmeztetett a szakember.

2023 11 ferfi 19

Az emberi élet bizonyos területein, pl. adatbázisokban vagy információs tárházakban nagyon jól teljesít a mesterséges intelligencia, ugyanakkor használatának szabályozása szükséges, különösen a gyermekek mindennapjaiban, akik az okoseszközök folyamatos használata miatt gyakorlatilag észrevétlenül elhaladnak az élet csodái mellett. Nem élik meg azokat, helyette képeket mutogatnak egymásnak, amiket nem megéltek, hanem megörökítettek, átalakítva ezzel embertársaikhoz és Istenhez fűződő kapcsolataikat.

2023 11 ferfi 23

A helyes út megtalálása a szülők óriási felelőssége, ettől függ ugyanis, hogy milyen felnőttek lesznek a gyermekeink. A helyes út pedig nem az okoseszközöktől való elrekesztés, hanem helyette szabályrendszert kell felállítani a gyermekek életében, ahol például azt is ki kell jelölni, hogy a családi asztal nem a telefon pihenőhelye – hangsúlyozta az X generációs informatikai szakember.

2023 11 ferfi 25

Ebben a túlpörgő világban görcsösen ragaszkodunk okoseszközeinkhez, melyekért nagyobb áldozatokat is hozunk, elfeledve közben, hogy mi az Isten akarata az életünkben? A kérdésre egy helyes válasz adható, ez pedig a család, melynek tagjait Istentől kaptuk, akiknél semmi sem lehet fontosabb számunkra – zárta gondolatait Peck Tibor János.

Mi az Isten akarata életünkben? Felismerhető és teljesíthető-e abban a korban, amikor nincs valódi csend körülöttünk, amikor mindenki telefonozik, miközben nincs valódi társas kapcsolata – kapcsolódott Felföldi László püspök előadásában az online térben való lét előbb vázolt kihívásaihoz.

2023 11 ferfi 08

A család élet és a családi asztal szószólójaként is ismert püspök szerint a család vagy védettebbé teszi a gyermekeket vagy pedig veszélyeztetettebbé. A családban az apa vagy megtanítja a kőkemény nem jelentését a gyermekkel, ami később védetté teszi őt az élet kihívásaival szemben, hogy amikor kell, ő maga is tudjon majd nemet mondani arra, ami időt rabol el az élet értékes valóságából, vagy pedig menthetetlenül alulmarad a kihívásokkal szemben.

2023 11 ferfi 30

Napjaink társas kapcsolatainak a hiánya az istenkapcsolatban is megmutatkozik, márpedig mindnyájunk életfeladata megtalálni Isten tervét az életünkkel, az életünkben. Isten akarta a létünket, mellyel célja és mely által üzenete van, ez pedig a szeretet. Személyes szeretetünk üzenetét Isten velünk indította el, melyben meg kell élni, meg kell hallani az Isten szavát. Korunk bábeli zűrzavarában, amikor folyamatosan elbeszélünk egymás mellett, meg kell hallani és érteni egymást és az Istent.

Ahogy tette ezt Éli pap Sámuellel az ószövetségi Szentírás tanúsága szerint (vö. 1Sám 3,1-21), aki megtanította számára meghallani és megérteni Istent azzal, hogy addig feszegette a szívét és lelkét, ameddig különbséget tudott tenni az emberi szó és az Isten szava között. „Meg kell hallanunk Isten szavát, ha szól, ha pedig nem értjük, kérdezzünk vissza. Csakis a saját belső hangunk és Isten szavának hallgatásával élhetjük meg a másik megértésének a csodáját” – mutatott rá előadásában a főpásztor.

2023 11 ferfi 24

Senki sem tökéletes. Az Isten ezt a világot nem a tökéletességre, hanem a szeretetre, az életre teremtette, melynek végső célja, hogy a mindent átható és elárasztó isteni szeretet és irgalom megszülessen bennünk.

2023 11 ferfi 35

Márpedig, ha az életünket az okostelefon határozza meg, melyhez az időt a családtól vesszük el, már tisztán látható, hogy ez az élet hova vezet minket. Látható, hogy az okoseszköz túlzott használata általa a családi asztalt veszítjük el, mellyel együtt mindent elveszítünk. Hiszen ott, ahol az első szentmise elindult, ott ismerjük meg, mi a másik ember szíve vágya. Emberi kapcsolat és szeretet nélkül nem lehet ezt az életet megélni. Egymásért vagyunk, egymást segítve kell egymásért élnünk – emelte ki mintegy zárszóként Felföldi László püspök, majd a találkozó a hagyományokhoz híven közös énekes imádsággal zárult.

2023 11 ferfi 39

A férfitalálkozó harmadik évada az alábbi időpontokban és helyszíneken folytatódik:

Mohács (november 10.), Szekszárd (november 17.), Paks (november 24.), Tamási (december 1.), Dombóvár (december 8.) Szigetvár (december 15.). A regisztrációs link ITT TALÁLHATÓ.

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.