Advent első vasárnapján 10.00 órakor Keresztes Andor plébános a Máriagyűdi Bazilika felszentelésének 73. évfordulóján ünnepi szentmisét mutatott be a Mária-kegyhelynél.

A felszentelési búcsú alkalmával a szentmisét celebráló atya köszöntötte a jelenlévőket és az internetes közvetítés által csatlakozó híveket. „Meggyújtottuk az adventi koszorú első gyertyáját. Vigyázzunk, virrasszunk, imádkozzunk! – üzeni nekünk. Jeles nap a mai, ugyanis 1947. november 29-én Zadravecz István ferences tábori püspök szentelte fel a templomot, erre emlékezünk ma, amikor megköszönjük a Jó Isten házát, hogy velünk lakik!”

Máriagyűdi ünnep2

Az ünnepi szentbeszéd során Keresztes Andor plébános megjegyezte, tudtuk, hogy 2020-ban más adventi időszak vár ránk, mint korábban; nem lesznek agapék a roráté szentmisék után, nem lesznek adventi vásárok, nem tudunk találkozni a szokott módon és ezek valahol megnehezítik a lelki készülődést is, mégis el kell indulnunk a bűnbánat útján. Ezt követően Lukátsi Vilma Ha szembe jön című költeményét olvasta fel, ezzel kifejezve a várakozás mibenlétét.

Ádvent idején szembe jön velünk
földi vándornak öltözötten
ünnep-várásunk országútján,
lélek-terhelő nagy ködökben…

Gyertya kell! – Égő, tiszta lángú,
szív-didergető éjszakába,
hogy meg ne csalja virrasztásunk
neon-reklámok tarkasága.

Gyertya kell! – Égő, szelíd lángú,
és kéz, amely magasra tartja,
és… egy másik aki segítsen,
ha annak elfárad a karja!

Gyertya kell! – Sok kis égő gyertya,
És lángokat hordozó kezek,
hogy amikor szembe jön velünk,
el ne kerüljük Őt, emberek!

„Ez az advent más, mint a többi és ebben is megmutatkozik, hogy a Jó Isten milyen pedagógus, hiszen ezáltal megfordította a tükröt, hogy vegyük Őt észre, lássuk meg a nélkülözőben, a megfáradtban, a betegekben Jézus Krisztust! Mert az Atyai házban mi maradtunk itthon, ránk bízta az Úr, hogy virrasszunk és imádkozzunk! (vö. Mk 13,33-37)

A Jó Isten ránk bízta a fényesség továbbadását, hogy a sötétségből elinduljunk Betlehem felé, közben világosságunkkal emeljük mások lángját” – hangzott el a homíliában, akárcsak a felszólítás, miszerint győzzük le az előítéleteket. Hiszen advent lelki feladata, hogy észrevegyük a közöttünk járó Krisztusokat, miközben nem hagyjuk, hogy a reklámok világossága nyomja el a mi fényünket. „Kezünkben Krisztus világossága, osszuk meg másokkal is!”

Máriagyűdi ünnep

Mert bár nem tudjuk, hogy mikor jön el az Úr, várjuk Őt, kiváltképp ebben a négy hétben, amikor mindannyian elcsendesedünk, különösen ez alkalommal, amikor a Pécsi Egyházmegye hívei együtt ünneplik a Máriagyűdi Bazilika felszentelésének évfordulóját. „A templom iskola, kórház, oltár, otthon! (…) Segítsen bennünket ez a megemlékezés, hogy elinduljunk az adventi úton és meglássuk a körünkben járó Krisztust, miközben emeljük mások fényességét” – hangzott el a homíliában, végül az atya arra hívott, hogy virrasszunk és imádkozzunk, mert nem tudjuk, hogy mikor jön el az Emberfia, de őrök vagyunk, akikkel együtt akar ünnepelni.

„Legyen ez az üzenet számunkra erőforrás a szent időben! Kérjük az Urat, hogy gyújtson szeretetmécsesek a szívünkben!”

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Nagyboldogasszony főünnepe:
-
2024. 08. 15. - 2024. 08. 15.
A Pécsi Egyházmegye főbúcsúja - Szentmise Máriagyűdön:
-
2024. 08. 17. - 2024. 08. 17.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség