kórházlelkészség

2023.11.13.

A Pécsi Egyházmegye Betegek Gyógyítója Kórházlelkészség pécsi önkéntesei lelki- és szakmai találkozóját tartották november 9-én a Magtár Rendezvényközpontban Horváth Damian OH irgalmas testvér vezetésével. A találkozók lehetőséget adnak arra, hogy a beteglátogató önkéntesek szakmai tapasztalatot cseréljenek egymással, tanúságot tegyenek örömeikről és nehézségeikről.

2023.11.02.

A Pécsi Egyházmegye Betegek Gyógyítója Kórházlelkészség beteglátogató civil önkéntesei jelenleg Pécsett és Szekszárdon keresik fel a kórházi osztályok fekvőbetegeit, valamint idősotthonok lakóit, nyújtanak számukra biztatást, lelki vigaszt. Hittel és lelkesedéssel azon dolgoznak, hogy bátorító, emberi szavakkal vagy épp megértő csenddel forduljanak beteg embertársainkhoz. Janó Attiláné szekszárdi önkéntes beteglátogató szolgálatról, hivatásról szóló tanúságtételét szerkesztve osztjuk meg.

2023.10.16.

A Pécsi Egyházmegye Betegek Gyógyítója Kórházlelkészség pécsi csoportja rekord létszámú önkéntes részvételével október 12-én tartotta a havonta esedékes találkozóját.

2023.10.08.

A Pécsi Egyházmegye Betegek Gyógyítója Kórházlelkészség szekszárdi önkéntesei Serban Valentin plébános és Priskin Zsolt diakónus vezetésével Pécsre és Kozármislenybe zarándokoltak október 3-án.

2023.09.15.

Szeptember 14-én tartották a Pécsi Egyházmegye Betegek Gyógyítója Kórházlelkészség pécsi önkénteseinek havi szakmai találkozóját a Pécsi Egyházmegyei Hivatalban. A találkozók lehetőséget adnak arra, hogy a beteglátogató önkéntesek tapasztalatot cseréljenek egymással, megoszthassák motivációikat, örömeiket és nehézségeiket.

2023.09.11.

2023. július 21-én jégeső verte el az ormánsági Marócsa lakóházait. Kitörtek az ablakok és súlyosan megrongálódott tetőszerkezetek maradtak a jégverés után. A 72 fős lélekszámú településen 54 lakóépületből 52 tetejét verte el súlyosan a jég. A Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász és a Betegek Gyógyítója Kórházlelkészség most gyűjtést szervez a károsultak megsegítésére.

2023.09.07.

A Pécsi Egyházmegye Betegek Gyógyítója Kórházlelkészség várja olyan 18. életévüket betöltött, hitüket gyakorló, a beteglátogatás iránt elhivatottságot érző önkéntesek jelentkezését, akik szívesen vállalnának rendszeres látogatásokat kórházi osztályokon, gondozóotthonokban a Pécsi Egyházmegye területén.

2023.08.22.

Nagyboldogasszony ünnepén, augusztus 15-én a Pécsi Egyházmegyei Hivatali munkatársai és a Kórházlelkészség szekszárdi önkéntesei - köztük nők is - csatlakoztak a Pécsi Egyházmegyei Karitász önkéntes segítő akciójához, melynek keretében részt vállaltak az ormánsági Marócsa egyik, jégverés sújtotta lakóházának rendbe tételében. A helyszínen tapasztalt állapotokról, a munkálatok során megélt élményekről Priskin Zsolt diakónus írt beszámolót, melyet szerkesztve közlünk. 

2023.06.19.

A Pécsi Egyházmegye Betegek Gyógyítója Kórházlelkészség várja olyan 18. életévüket betöltött, hitüket gyakorló, a beteglátogatás iránt elhivatottságot érző önkéntesek jelentkezését, akik szívesen vállalnának rendszeres látogatásokat kórházi osztályokon, gondozóotthonokban a Pécsi Egyházmegye területén.

2023.05.05.

A Pécsi Egyházmegye Betegek Gyógyítója Kórházlelkészség szekszárdi csoportja május 4-én tartotta hagyományos tavaszi találkozóját, mely alkalomból értékelték az elmúlt időszak eredményeit.

2023.05.04.

A pandémiát követő hosszú szünet után a húsvét előtti napokban indult újra a liturgikus szolgálat a Pécsi Tudományegyetem Akác utcai klinikai tömbjének kápolnájában, ahol megtartották az első szentmisét és imaórát.

2023.05.03.

Három hársfát ültettek el civil önkéntesek, köztük a Pécsi Egyházmegye Betegek Gyógyítója Kórházlelkészségi munkatársai április 22-én, a Föld napja alkalmából a szekszárdi kórház parkjában.

2023.03.24.

Az önkéntes beteglátogatók önzetlen szolgálatát köszönte meg a Tolna Megyei Balassa János Kórház azzal az egészségügyi szűrővizsgálattal, melyen a Pécsi Egyházmegye Betegek Gyógyítója Kórházlelkészség szekszárdi önkéntesei vehettek részt március 23-án. A szekszárdi plébánia épületében elvégzett felmérésen 19 önkéntes egészségi állapotát vizsgálták meg.

2023.03.09.

A program keretében a kormány ingyenesen, alanyi jogon biztosít egy Gondosórának nevezett készüléket a 65 év felettiek számára, mely napi 24 órában összeköttetésben van egy diszpécserközponttal, melynek munkatársai baj esetén esetén azonnal segítséget küldenek. A Gondosóra programban való részvétel lehetőségeiről tartott tájékoztatót Gréczy-Félegyházi Gyöngyvér, a szekszárdi közgyűlés szociális bizottságának elnöke és Vég Beáta, a Pécsi Egyházmegye Kórházlelkészségének koordinátora civil szervezetek képviselő számára március 8-án Szekszárdon, a városháza dísztermében.

2023.01.03.

A Magyar Honvédség 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 69. Horváth József Területvédelmi Zászlóalj katonái is csatlakoztak a Pécsi Egyházmegye Betegek Gyógyítója Kórházlelkészség szekszárdi csoportjának együttműködési kezdeményezéséhez, melynek keretében a Dr. Kelemen József Idősek Otthona ereszcsatornáinak tisztításában segédkeztek még 2022 decemberében.

2022.12.23.

A Pécsi Egyházmegye Betegek Gyógyítója Kórházlelkészsége szervezésében adventi ünnepi koncertet rendeztek december 19-én a Pécsi Tudományegyetem Nőgyógyászati Klinikájának terhespatológiai osztályán.

2022.12.21.

Az adventi készület idején a Pécsi Egyházmegyében tevékenykedő beteglátogató önkéntesek saját kézzel készített, ünnepi képeslapokkal kedveskedtek a kórházi dolgozóknak, majd december 15-én Pécsett, a Magtár Látogatóközpontban tartották a pécsi és szekszárdi kórházlelkészségi csoportok, lelkipásztorok és püspökségi munkatársak találkozóját.

2022.12.14.

A Pécsi Egyházmegye Betegek Gyógyítója Kórházlelkészség szekszárdi csoportja szervezett kötetlen találkozót a szolgálat önkéntesei, valamint az önkormányzati és egészségügyi szervezetek képviselői számára advent harmadik hetében, december 7-én a szekszárdi plébánián.

2022.11.29.

Nyúl Viktor bátaszéki plébános meghívására december 27-én, advent első vasárnapján Bátára, a Szent Vér egyetlen magyarországi kegyhelyére látogattak a Pécsi Egyházmegye Betegek Gyógyítója Kórházlelkészség munkatársai. A látogatásról Jáger Eszter, a kórházlelkészség koordinátora írását adjuk közre.

2022.10.18.

Kórházlelkészségi önkéntes szolgálatra újonnan jelentkezőknek tartottak szakmai napot október 15-én Pécsen, a Püspöki Hivatalban. A szolgálathoz a közelmúltban csatlakozott tizenhat önkéntes szolgálattevő a Pécsi Egyházmegye kórházlelkészi szolgálatának működésével és lelkiségével ismerkedett meg.

LD honlap logó