Krisztus születésének ünnepén Lápossy Péter iskolalelkész, a Székesegyház kisegítő lelkésze mutatott be ünnepi szentmisét a Pécsi Bazilikában.

Az ünnepi szentmise homíliáját teljes egészében közöljük:

„Kedves Testvérek!

>Az igazi világosság, aki minden embert megvilágosít, a világba jött. A világban volt, a világ őáltala lett, de a világ nem ismerte fel őt.< (Jn 1,9-10)

Valahol karácsony üzenete erről szól: a világosság a világba jön, és fényt akar hozni a sötétségbe. Sokszor sokféle sötétség vesz körül bennünket, lehet akár bennünk is. A mostani helyzetben a sötétség lehet az aggodalom, a bezártság tapasztalata, találkozások hiánya, betegség. Emellett sokféle sötétség van az életünkben, amelyek a járványtól függetlenül jelen vannak: küzdelmek, nehézségek, konfliktusok egymás közt, a családban, munkahelyen, a bennünk lévő félelmek. Tehát itt van a sötétség, és Isten ebbe a sötétségbe akar a világosságot hozni, a kérdés csak az, hogy be tudjuk-e fogadni Istent.

Amikor az első karácsonyra gondolunk, Krisztus születésére, akkor egy szép, mesés történet jut eszünkbe, de valójában ez egy nehéz emlék! Máriának és Józsefnek vándorolniuk kellett, majd amikor megérkeztek, nem kaptak tisztességes szállást. Máriának egy istállóban kellett megszülnie gyermekét. Továbbá szimbolikus, hogy éjszaka történt, vagyis sötétségben. Az Egyház két éjszakát ünnepel: karácsony éjszakáját, amikor Isten világossága jön a sötétségbe, illetve húsvét éjszakáját, amikor szintén a bűn sötétségéből vezet ki Isten, az Ő szabadításának világosságára. Az első karácsony története tehát ott van a sötétségben, ahol megjelenik Isten, aki pont ebbe akar megszületni, nem a tökéletességbe, a világosságba.

Nagyon jó példa a Fiú című film, amely próbálja bemutatni, hogy mit is jelentett a karácsonyi történet. Ebben Mária és József ott sétáltak az út mellett, majd egy kamionos vette fel őket és Jézusnak végül az autópálya melletti mosdóban kellett megszületnie. Mindez modernizált képe mindannak, ami Jézussal történt abban az időben, amikor kitaszított volt. Isten maiis ilyen sötétségbe akar megszületni! Nem a világosságba, nem a mi tökéletes életünkbe, hanem abba, amiben éppen vagyunk, annak minden sebzettségével. A mi életünkbe pont oda akar jönni, ahol a legsötétebb, ahol hiányzik valami, ahol a leginkább fáj.

Elgondolkodhatunk azon karácsony ünnepén, hogy hol van a sötétség a mi életünkben, ahol a legjobban rászorulunk Isten világosságára, elveszettek, tanácstalanok vagyunk, ahol sebzettségek vannak bennünk. A kérdés az, hogy engedjük-e, hogy Isten közel jöjjön ezekhez a sebekhez. Be merjük engedni Őt a sötétségünkbe?

Izajás próféta jövendölt a Messiásról. Különböző neveket, címeket használ, hogy mi is lesz, amikor Isten a világra jön. A kicsi gyermekben pedig, aki a világra születik, ott van Isten, Izajás pedig azt mondja róla: >így fogják hívni: Csodálatos Tanácsadó, Erős Isten, Örök Atya, Béke Fejedelme<. (Iz 9,5) Ez mind megvan a pici gyermekben; az Isten, a mi csodálatos tanácsadónk, akire ha figyelünk, vezet minket és utat mutat, ha tanácstalannak, elveszettnek érezzük magunkat. Csodálatos módon ad irányt életünknek. Isten egy Erős Isten, kezében tartja a világot, az életünket, biztos alapot ad. Isten az örök Atya!

Földi életünkben sok sötétség, törékeny dolog van, de van egy Örök Atya, aki tökéletesen megjeleníti a Mennyei Atyát, akire mindig támaszkodhatunk, akibe mindig kapaszkodhatunk, aki minta lehet a földi szülők számára! Mert Ő egészen biztosan ott van, biztos alapot ad életünknek és biztos identitást, hogy Isten gyermekei vagyunk. Ahogy Szent Jánostól is hallottuk az evangéliumban: >akik befogadták, azoknak hatalmat adott, hogy Isten gyermekei legyenek.< (Jn 1,12)

Isten gyermekének lenni hatalom, ugyanakkor biztos alap, mert bármi történik, bárhogy érezzük magunkat, Ő ott van, és tudjuk, hogy gyermekei vagyunk az Örök Atyának. Így mint Isten gyermekei, értékes és szeretett emberek vagyunk! Továbbá, Isten a Béke fejedelme, akiben ott van békességünk forrása, akire támaszkodhatunk, ha békétlenség van bennünk. Tehát, amikor ezt tapasztaljuk, akkor odafordulhatunk a Csodálatos Tanácsadóhoz, Erős Istenhez, Örök Atyához és újra békét találunk Őbenne!

Engedjük be Istent a sötétségbe, hogy oda világosságot, gyógyulást hozhasson, megszülethessen bennünk Isten, hogy Ő valóban Csodálatos Tanácsadónk, Erős Istenünk, Örök Atyánk és a Béke Fejedelme lehessen."

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség