Urunk megkeresztelkedése ünnepén Felföldi László megyéspüspök a pécsi Szent Erzsébet templomban mutatott be szentmisét. A főpásztor látogatásával örömteli meglepetést okozott a hívek számára.

Január 10-én az ünneplő közösség előtt Pavlekovics Ferenc plébános üdvözölte Felföldi László megyéspüspököt, akinek a jelenléte igazi meglepetés volt. A főpásztor ugyanis váratlanul érkezett a Szent Erzsébet Plébániára azzal a céllal, hogy a mindennapok egyszerű valóságában találkozhasson a hívekkel. A plébános köszöntőjében hangsúlyozta, nagy öröm volt számára László püspök látogatása, majd kifejezte reményét és köszönetét a kölcsönös együttműködésért püspök atyának.

Az ünnepi szentmise kezdetén a megyéspüspök elmondta, azért csengetett be ezen a napon váratlanul a plébániára, hogy a legtermészetesebb módon is megismerje a híveket, továbbá hozzátette, a közeljövőben ugyancsak szeretné ilyen formában megörvendeztetni az egyházmegye további közösségeit.

László püspök homíliájában is hangsúlyozta a megszokottból való kilépés fontosságát: „Jézus három órát volt a kereszten, három évig tanított és harminc évig csöndesen dolgozott. Ennek a harminc évnek a lezárása, határa a mai ünnep, amikor Krisztus kilép a csöndből, a készületből. Az Ő megkeresztelkedésének cselekedetében mindenkinek meg kell találnia a saját élethelyzetének megfelelő történetet arra vonatkozóan, hogy mikor mozdult mi utoljára a megszokott állapotból. Ugyanis az ember sokszor akkor veszíti el nagyszerűségét, amikor nem tud kilépni az állandóságból. […]

Fontos, hogy legyen a szívünkben készség a szokványosból történő kilépésre! A mai ünnep egyik gyönyörű képe, hogy Jézus eljön Názáretből és megkeresztelkedik a Jordán folyóban, vagyis az elmozdulás mellett dönt. Mert a kimozdulás döntés kérdése! Amikor viszont csupán félig lépünk ki egy helyzetből, akkor nem tudunk teljesen beleállni az újba és így nem találjuk a helyünket sem.” Jézus is arra hívta az apostolokat, hogy bátran kövessék és vállalják az új életet, amely ezzel jár.

László püspök ezzel kapcsolatban elmondta, személyes életében a megszokottból való kilépés aktuális kérdéssé vált miután a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyéből megérkezett a Pécsi Egyházmegyébe, hogy megkezdje püspöki szolgálatát. Majd hozzátette, jó azt tudni, hogy az új helyzetben Isten erőt ad.  „Jézus mellénk áll, általa pedig Isten szeretete van mellettünk! […] A gyermek felnőtté válásának titka, hogy kire számíthat, ki van az oldalán. Ezért nekünk is, személyes sorsunkra tekintve hinnünk kell, hogy Isten mellénk állt ott a Jordán folyóban, és így tesz ma is – mindegy, milyen emberek vagyunk és honnan jöttünk. Ez az, ami rendezni fogja életünket. Isten segíteni fog, csak bízzunk benne! Emlékezzünk arra is, hogy fiatal korunkban mekkora erőt jelentett, amikor azt mondák: számíthatsz rám! A gyermeknek kell a szülő szeretete, amikor érzi, hogy van, aki mellette áll. Ugyanakkor jó példa erre az édesanyák titka is: tudják, hogy ott van, védi a családjukat a férjük, számíthatnak rá, mert ez adja meg a szeretet túlcsordulását, amelynek minden családi asztalon ott a helye!”

Végül, Urunk megkeresztelkedése ünnepén elhangzott prédikációban a megyéspüspök arra kérte a híveket, legyenek hálásak azokért, akik mellettük állnak: tanárokért, nevelőkért, családjukért, szülőkért, nagyszülőkért. „Legyünk hálásak azokért, akikre számíthatunk! Döntsünk, ne féljünk beállni folyójába, mert ott a békénk és Istentől kapott ajándékunk! Figyeljünk arra is, hogy kik mellé kell odaállni, mert Isten azért van mellettünk, hogy mi is mások oldalára álljunk! Kik azok, akiket erősíteni kell, akár egy telefonnal, akár azzal, hogy az időnkből adunk neki, mert szeretetünk biztonságát és erejét szánjuk nekik?

>Te vagy az én szeretett Fiam< (Mk 1,11) - nincs ennél szebb üzenet! Ha ott vagyunk életünk folyójában és Krisztus mellett döntöttünk, akkor meg fogjuk hallani Isten nekünk szóló üzenetét: Te vagy szeretett teremtményem, gyermekem, akiben kedvem teleik!”

Az ünnepi szentmise a víz megáldásával zárult.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség