Bíró László tábori püspök a kórházból, videóüzenetben köszöntötte a házasság világnapját ünneplő házaspárokat. Beszédében többszörösen hangsúlyozta: a boldog család alapja a stabil házasság, amelynek megújítására időt kell szánni.

László püspök atya huszonöt éven keresztül töltött be elnöki posztot az MKPK Családügyi Bizottságának élén, amelynek során számos olyan házaspárral beszélt, akik felismerve a nehézségeket, bátran mertek cselekedni a jó érdekében és megerősítették köteléküket. Ennek egyik formája, mint püspök atya is említi, az ünneplés. „A házasság világnapja 1981-ben indult Amerikából, nem sokkal később már Pécsett is ismertté vált, mert a hívek igényt tartottak rá, ezért immár harmincharmadik éve minden februárban megtartjuk. Emellett a kétezres évek elején Angliában megjelent a Házasság hete, amelyet szintén megtartunk Magyarországon is. Ez a két esemény pedig ma egymást erősíti, ugyanis mindkettő alkalmával a házasságot ünnepeljük, és ennek megújító ereje van” – mondta, és hozzátette, évtizedekkel korábban nem gondolta, hogy mostanra ilyen nagy hagyománya lesz ennek az eseménynek. Továbbá hangsúlyozta, örül, hogy a két ünnepnek köszönhetően ilyenkor egy héten keresztül a sajtó pozitívan nyilatkozik a házasságokról és a családokról, amire nagy szükség van, mivel az emberek hajalmosak pesszimistán beszélni erről a témakörről, mintsem boldogan.

„Az idei házasság világnapját és a Házasság hetét jellemzi, hogy ezt az esztendőt Ferenc pápa Szent József évének, valamint a család évének nyilvánította” – emelte ki Bíró László püspök, majd bibliai vonatkozásban említést tett arról, hogy bár Lukács evangélista Mária szempontjából közelít a gyerekvállalásra, és Máté evangélista József nézőpontját hangsúlyozza, a kettőben közös, hogy igent mondanak a családra. „Jézus Szűz Mária méhében formálódik életté, de később, amikor tovább növekszik, József neveli munkáskezű emberré, sokszorosan ott áll mellette. Amikor Heródes Jézus életére akar törni, akkor József nem tétlenkedik, hanem dönt és cselekszik, így indul útra a Szent Család. Vajon a mai édesapák is tudnak ennyit tenni gyermekeikért? Vagy csak sodródnak ideológiáról ideológiára anélkül, hogy szilárd értékek mentén nevelnék gyerekeiket?” – hangzott el a kérdés, majd László püspök megjegyezte, érdekes, hogy a házasság világnapját ünnepeljük és nem a család világnapját, amelynek legfőbb oka, hogy a család kiindulópontja a házasság.

„Amikor a házasság stabil, akkor a család boldog!

Ezért a pároknak meg kell keresniük azt az időt, amikor megerősítik házasságukat, és a mai alkalom erre kiváló. Mert a házasságot nem temetni kell, az nem a múlthoz tartozik, hanem a jövőhöz. A társadalom is felismeri ennek a fontosságát: a házasság jövő! Ugyanis a társadalomnak is annyi jövője van, amennyi boldog házasság van” – mondta, végül megjegyezte, minden házaspárnak azt kívánja, hogy ezen a héten megújuljanak.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 május
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 05. 19. - 2024. 05. 19.
Úrnapi szentmise és körmenet Pécs belvárosában:
-
2024. 06. 02. - 2024. 06. 02.
Egyházmegyei szavalóverseny döntője:
-
2024. 06. 07. - 2024. 06. 07.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség