A Pécsi Egyházmegyei Könyvtár állományának rendezése során újabb és újabb „kincsek” kerülnek napvilágra: külön öröm, amikor közelgő évfordulóhoz vagy rendezvényhez tudunk csatlakozni ezek bemutatása által.

Ekképpen most a Házasság Hete (2021. február 7–14.) eseménysorozathoz csatlakozva egy csaknem 75 éves, nyomtatott, kitöltetlen házassági esküoklevelet és a magyarországi keresztény egyházak házassági esküit mutatunk be.

Az egyházi házasságkötések egyik központi eleme a házasulandó felek eskütétele. Az eskü, mint egy szent fogadás társul a házasulandók nyilatkozatához, és teszi a házasságot Isten törvénye szerinti házassággá, továbbá megerősíti a felek szabadon kinyilvánított házasságkötési szándékát. Magyarországon a házassági eskü a római, a görögkatolikus, valamint a protestáns házasságkötések fontos része. Érdekes tény azonban, hogy ez „az európai egyházmegyék túlnyomó többségében ebben a formában hiányzik a szertartásrendből.”[1]

hhtk

„Isten engem úgy segéljen, Nagyasszonyunk, a Szeplőtelen Szűz Mária és Istennek minden szentjei, hogy a jelenlévő ……….. szeretem, szeretetvén magamhoz veszem/hozzá megyek feleségül, Istennek rendelése szerint, a keresztény Anyaszentegyháznak szokása szerint, és hogy őt el nem hagyom holtomiglan, holtáiglan semminemű viszontagságban, Isten engem úgy segéljen.

……….., 19……………

 ………………….eskető pap

…………….tanu   ……………….tanu”

A házaspár tagjai 1948 előtt az eskü szövegét ehhez hasonló, díszes dokumentumban, az eskető pap és két tanú aláírásával, valamint pecséttel hitelesítve is megkapták a szertartás végén. Ez a dokumentum került elő a pécsi egyházmegye könyvtárának állományvédelmi tisztítása során.

hhtk2

Házassági esküoklevél 1948-ból

***

Házassági eskük ma

Katolikus házassági eskü

A katolikus egyházi szertartás keretében az esküt az új házastársak ujjaikat a keresztre téve ismétlik el a pap után: először a férj, majd az újdonsült ara:

Isten engem úgy segéljen, és Nagyasszonyunk, a Boldogságos Szűz Mária, hogy a jelenlévő N.N.-t szeretem, szeretetből veszem feleségül/szeretetből megyek hozzá feleségül, Isten rendelése szerint, az Anyaszentegyház törvénye szerint, és hogy őt el nem hagyom holtomiglan, holtáiglan semmiféle bajában, Isten engem úgy segéljen.[2]

Református házassági eskü

Az új házastársak a református egyházi esküvőn egymás kezét fogva mondják el az esküt – először a férj, majd a feleség – a református lelkész után, miközben a gyülekezett állva hallgatja őket:

Én, N.N. esküszöm az élő Istenre, aki Atya, Fiú, Szentlélek, teljes Szentháromság egy, örök Isten, hogy N.N.--t, akinek most Isten színe előtt kezén vagyok, szeretem. Szeretetből megyek hozzá,/ Isten törvénye szerint, Hozzá hű leszek, vele megelégszem, vele szentül élek, vele tűrök, vele szenvedek, és őt sem egészségében, sem betegségében, sem boldog, sem boldogtalan állapotában, holtomiglan, vagy holtáiglan, hűtlenül el nem hagyom, hanem egész életemben hűséges segítőtársa leszek. Isten engem úgy segítsen (segéljen). Ámen.[3]

Evangélikus házassági eskü

Az evangélikus felekezetnél az új házastársak letérdelve az Úr oltárához, egymás jobb kezét fogva ismétlik el az esküt az evangélikus lelkész után. A gyülekezet felállva hallgatja az eskütételt:

Én, N.N. esküszöm az élő Istenre, aki Atya, Fiú, Szentlélek, Szentháromság egy, igaz Isten, hogy N.N.-t igazán szeretem, hűséges házastársa leszek Isten rendje és igéje szerint, holtomig, holtáig el nem hagyom sem egészségében, sem betegségében, sem örömében, sem bánatában. Isten engem úgy segéljen. Ámen.[4]

hhtk3

Görögkatolikus házassági eskü és a megkoronázás[5]

A görögkatolikus liturgiában a „megkoronázásnak” nevezett szentséget a pap vagy a püspök szolgáltatja ki, de nyugati hatásra szerepel benne az eskü is. A jegyesek a letérdelés után jobb kezüket a tetrapodon[6] levő Evangéliumos könyvre teszik, majd az áldozópap betakarja a kezüket epitrakeionnal, végül ráhelyezi a keresztet. Ez jelzi a házasság szentségében létre jövő egységet. Elsőként a vőlegény, majd a menyasszony mondja el az esküt, amelyben hűséget, szeretetet és megbecsülést ígérnek egymásnak.

Én N. feleségül /férjül veszlek téged N. és ígérek neked házassági hűséget, szeretetet és megbecsülést és fogadom, hogy el nem hagylak mindhalálig, sem magamtól el nem bocsátlak. Úgy segéljen engem a Szentháromságban egy Isten, a boldogságos Szűz Mária és minden szentek.

A házasságkötés csúcspontja a megkoronázás: a pap először a férj koronáját veszi fel az asztalról, azzal keresztet vet rá, megcsókoltatja vele, majd a fejére teszi e szavakkal: – Megkoronáztatik Isten szolgája N., az Atya és Fiú és Szentlélek nevében. Ámen. A másik koronát hasonló módon és szavak kíséretében helyezi a menyasszony fejére.[7]

Felhasznált irodalom:
Bárth Dániel: Az egyházi irányítás és a népi kultúra kapcsolata a házasodási szokások körében. In: Egyháztörténet, egyházfegyelem, történeti források. Felekezetek együttélése. Konferencia Pápán, 2002. június (Veszprém, 2004.) 255–278. (Népi vallásosság a Kárpát-medencében 6/I.)

Dr. Horváth Barna: Taníts minket, Urunk! Ökumenikus esketési szertartások rendje. Ajánlás = Theologiai Szemle, 2002/1. 33–49.

Ivancsó István: Görög katolikus szertartástan. Nyíregyháza, 2000. 199.

A fényképek forrása:
Fortepan, Nyíregyházi Görögkatolikus Egyház, terjekkrisztian.com

Az összeállítást készítette: Dr. Schmelczer-Pohánka Éva könyvtárvezető

 

[1] Barth 2004. 262.

[2] ’házasságkötés szertartása’. In: Katolikus Lexikon

= http://lexikon.katolikus.hu/H/h%C3%A1zass%C3%A1gk%C3%B6t%C3%A9s%20szertart%C3%A1sa.html

[3] http://gyulekezet.hu/eskuszoveg/ ; Házasságkötés megáldása =  https://regi.reformatus.hu/data/attachments/2012/03/13/MRE-hazassagkotes-rendje.pdf

[4] https://liturgia.lutheran.hu/idegen-nyelvu-evangelikus-istentiszteleti-rendek/Eskete301s%20rendje%20angol-magyar.doc/view  ; IX. Esketés rendje =

 https://liturgia.lutheran.hu/prohle-fele-agenda/esketes/view

[5] Köszönöm Zajácz Gábor görögkatolikus pap, valamint Zajácz Andrea és Bodnár Boglárka kolléganőim segítségét.

[6] Négylábú asztalka.

[7] ’házasságkötés szertartása’ In: Katolikus Lexikon.

= http://lexikon.katolikus.hu/H/h%C3%A1zass%C3%A1gk%C3%B6t%C3%A9s%20szertart%C3%A1sa.html

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség