Február 14-én, vasárnap ért véget a Házasság hete országos programsorozat, mely a Pécsi Egyházmegyében szentmisével és a házaspárok megáldásával zárult.

Február második vasárnapján, az évközi idő hatodik vasárnapján, este a Székesegyházban celebrált szentmisére sorra érkeztek a házaspárok, akik a Házasság hete záró alkalmával együtt ünnepelték kapcsolatukat. dr. Kajtár Edvárd, a Székesegyház plébánosa a szertartás kezdetén hangsúlyozta, egy különleges vasárnap estét ünnepelhetnek a hívek, hiszen ezzel zárul a Házasság hete országos programsorozat. „A házasság az a közösség, amiből az emberiség legerősebb fészke, létegysége születik, a család. Ebben a létegységben mindent megkapunk, ami éltet bennünket, mégis sokszor ebben a fészekben bántjuk egymást legtöbbet, nem fogadjuk el a másikat, éppen ezért kérjünk bocsánatot a Jó Istentől, mert a család Isten akarata!” – emelte ki a plébános, aki később a homíliában kapcsolódva az evangéliumi szakaszhoz (vö. Mk 1,40-45), elgondolkodtató kérdéseket szegezett a párokhoz.

Házasság hete 2021 6

„Ameddig Istenkapcsolatunk nem jut el addig a pontig, hogy olyan legyen számunkra, mint egy lélegzetvétel, mint a víz, addig nehéz dolgunk van, ha arra keressük a választ, hogy mit ad ez nekünk. Egyszerű példával kérdezhetnénk azt is, hogy mire jó nekünk a házasság? Elgondolkodtató, hogy mit ad egy házasság: reményeink szerint boldogságot, ezért házasodik össze a férfi és a nő. De, ha még egyszerűbb módon tesszük fel a kérdést, abból a szempontból, hogy mire jó nekem a férjem vagy a feleségem, a gyerekem, akkor már nem tudunk választ adni. Mire jó nekem Jézus? Ő az életem, olyan, mint a levegő, mint a víz!”

Házasság hete 2021 20

Edvárd atya továbbá hangsúlyozta az intimitás átalakulását, amely hatással van belső privát terünk szűkülésére. „Ma a kiposztolás kultúrájában élük, amikor nem tudunk titkot tartani. Benedek pápa ezzel kapcsolatban megfogalmazta, hogy sérül a diszkréciónk, holott kell, hogy legyenek takargatnivalóink, és itt nem a rossz tulajdonságok elrejtésére gondolt a Szentatya, hanem arra a világunkra, ami a felszín alatt van. A jelen korban egyre kisebb a felületi intimitás. Lassan mindenki mindent lát, így egyre szűkebbé válik az az intim szféra, ami nélkül nem tudunk egyes szám első személyben beszélni” – hangzott el, majd a plébános egy személyes példával élve elmondta, hogy amikor papnak készült, elment egy bölcs atyához, aki azt javasolta neki, ne beszéljen erről a tervéről. Az említett pap erre a következő elgondolkodtató magyarázatként a következő példát hozta: amikor elültetünk egy magot, és a példa kedvéért minden nap felforgatjuk körülötte a földet, hogy megnézzük, miként nő, akkor az a mag meghal, nem hoz hajtást.

Házasság hete 2021 23

A homília zárásaként Edvárd atya arra bátorított, merjük rábízni magunkat Jézusra. „Tegyük meg azt az alázatos gesztust, hogy kimondjuk: legyen meg a te akartatod, és higgyük el, Jézus elkezdi rendezni életünket, mert Őt az Atya küldte. Valamint őrizzük meg diszkréciónkat, titkainkat, nem kell mindent elmondani, így maradunk egészségesek!”

Végül, a szentmisét követően Edvárd atya megáldotta a jelenlévő házaspárokat, kérve a Jó Istent, hogy hűségben, kegyelemben, és egymás iránti odaadottságban tudjanak növekedni további éveik során is.

Fotó: VN

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 június
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Közelgő események

PAPSZENTELÉS a pécsi székesegyházban:
-
2024. 06. 22. - 2024. 06. 22.
Szentelési jubileumot ünneplő püspökök miséje a székesegyházban:
-
2024. 06. 29. - 2024. 06. 29.
Máriagyűdi ifjúsági találkozó:
-
2024. 07. 04. - 2024. 07. 07.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség