Az idei nagyböjti időszakban a teremtésvédelem témakörét is szeretnénk a figyelem középpontjába állítani. A böjt önmegtagadási gyakorlatai és a teremtésvédelmi elvek által javasolt fogyasztáscsökkentés magától értetődő kapcsolatot kínálnak. 

Ferenc pápa Laudato si enciklikája nyomán túl a böjti lemondáson az elcsendesedés és befelé fordulás a valódi értékek felfedezését is hivatott elősegíteni. Hogy segítsük egymást a fenti gondolatokat gyakorlatba ültetni, minden héten egy-egy cikket teszünk közzé, ami életünk egy területét elemzi és ad teremtésvédelmi indíttatású böjtölési ötleteket, tanácsokat. További hasznos útmutatók, gyakorlati példák, naptárok elérhetőek a teremtesvedelem.hu és a laudatosilent.org oldalakon.

 

„Az önmegtagadásként megélt böjt segíti azokat, akik azt szívük egyszerűségében vállalják, hogy újra felfedezzék Isten ajándékát és megértsék az ő képére és hasonlatosságára való teremtettségünket, amely őbenne találja meg beteljesedését. Az önként vállalt szegénység megtapasztalásával az, aki böjtöl, szegénnyé lesz a szegények közt és felhalmozza a kapott és szétosztott szeretet kincseit. Ha a böjtöt ily módon fogjuk fel és éljük meg, az segít szeretni Istent és felebarátainkat, mivel – ahogy Aquinói Szent Tamás tanítja – a szeretet olyan mozgás, amely figyelmünket a másik felé fordítja és őt önmagunkkal egynek tekinti.

A nagyböjt arra szolgáló idő, hogy higgyünk, vagyis befogadjuk Istent az életünkbe és megengedjük neki, hogy „lakást vegyen” nálunk (vö. Jn 14,23). A böjtölés azt jelenti, hogy felszabadítjuk életünket mindattól, ami azt megterheli – az igaz és hamis információk és a fogyasztási cikkek áradatától is –, hogy kitárjuk szívünk ajtaját az előtt, aki egészen szegényen, mégis „kegyelemmel és igazsággal telve” (Jn 1,14) érkezik hozzánk: az Üdvözítő Isten Fia előtt.” (Részlet Ferenc pápa nagyböjti üzenetéből)

„Idén nagyböjtben a húsvétra való lelki felkészülés részeként Ferenc pápa Áldott légy enciklikájának szellemében szeretnénk olyan önként vállalható nagyböjti gyakorlatokat is a testvérek figyelmébe ajánlani, melyek nekünk és a körülöttünk élőknek is segíthetnek felfedezni a teremtett világ iránti felelősségünk és istenkapcsolatunk szoros összefüggéseit.

Érdemes konkrét elhatározásokat tenni. Év elején – különösen a nagyböjtben – ezt gyakran el is tervezzük. Ha ezeket a célokat konkrétan megfogalmazom és határidőt is szabok magamnak, nagyobb az esély a megvalósulásukra is. Pár lehetséges példa következzék itt a teljesség igénye nélkül.

Nagyböjt 1. vasárnapja (február 21.) – étkezés témája

A nagyböjt bűnbánati idő, a 40 nap kellően hosszú, de nem kibírhatatlanul sok. Elhagyunk bizonyos ételeket, szokásokat, elsősorban olyanokat, amelyeknek rabjai vagyunk. Lemondunk olyan ételekről, italokról, amelyek egyébként mindennapjaink részét képezik. Nem csak azért, mert az Egyház előírja, hanem saját magunk akaratából: szeretetből, Krisztusért, egy nagyobb öröm megvalósulásáért.

Böjtölésünk egyik, de nem egyetlen módja a bizonyos ételektől, italoktól való tartózkodás, a mértékletesség gyakorlása. Az egyházi előírás nagyböjtre igen engedékeny, hiszen ezen időszak mindösszesen 8 napjára ír elő (igen enyhe) korlátozásokat és még Hamvazószerdán s Nagypénteken is - amelyek pedig szigorú böjti napok - megengedett a háromszori étkezés.

Feladatunk egész évben, de a nagyböjtben kiemelten, hogy uralkodjunk a kínálkozó javak felett. Ahogy Böjte Csaba atya fogalmazott egy sokat idézett felhívásában: >Meg kell zabolázzuk elsősorban önmagunkban a kapzsiságot, hajtsuk el magunktól a fölösleges fogyasztás, a birtoklás utáni vágyat!<  Tegyük ezt elsősorban Krisztusért vállalt önmegtagadástól vezérelve, mindeközben figyeljünk oda teremtett világunk megőrzésére!

Nézzük meg, hogyan böjtölhetünk úgy, hogy figyelembe vesszük a fenntarthatóság szempontjait:

1. Mondjunk le a luxusról!

A legtöbb luxustermék nagyon környezetterhelő: egyrészt mert nagyon távolról is érkezhetnek, például ilyenkor az eper, cseresznye, vagy akár a távoli kontinensekről származó csokoládék, különleges italok, másrészt mert egyes terményeket fenntarthatatlan módszerekkel állítanak elő. Így az ezekről a kényeztetésekről való lemondás a lelki megerősödés mellett a fenntarthatóbb világot is szolgálja. Mérsékeljük felesleges költekezéseinket!

2. Vásároljunk szezonális zöldséget és gyümölcsöt!

A piacon most is roskadoznak a termelői pultok: sárgarépa, kelbimbó, káposztafélék, cékla, alma, körte, aszalt gyümölcsök, olajos magvak kelletik magukat. Bizony, böjti felajánlás lehet az is, hogy ezeket az ételeket fogyasztjuk minél nagyobb mértékben, segítve a termelőket, miközben testünket a helyi vitaminforrásokkal tápláljuk.

3. Csökkentsük az élelmiszer-kilométereket, vásároljunk helyi termelőktől!

Vásároljuk azokat az élelmiszereket, amelyek a lehető legkevesebb kilométert utazzák! A nagy távolságra való szállítás lényeges környezetterheléssel jár, s böjti felajánlásunk része az ennek való tudatos ellenállás is lehet. Egyszerűbb és könnyebb leemelni az első megfelelőnek tűnő árut a polcról, de egy kis áldozatot vállalva sokkal jobb megoldást is választhatunk. Annak tisztázása, honnan érkezik az étel az asztalunkra, alapvető feltétele annak, hogy megértsük a környezetre gyakorolt személyes hatásunkat.” (Forrás: teremtesvedelem.hu)

Ha ismersz teremtésvédelmi közösségeket, tudsz-e a nagyböjtben aktívan részt venni ezekben a csoportokban közös otthonunk védelmében?

Ha nem ismersz ilyen csoportokat, kik azok, akikkel együtt tudnád ezt a böjti időszakot a teremtés védelmének szentelni, közös célokat megvalósítva velük?

Ha szeretnél a Laudato Si Kör tagja lenni, jelezd felénk a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen!

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség