Megjelent Kovács Gusztáv, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola rektorának legújabb, angol nyelvű kötete, mely a jó és a rossz megkülönböztetésében, valamint eldönthetetlennek tűnő dilemmákban kíván segítséget nyújtani a filozófiai diszciplína, az etika nyelvén.

konyvArisztotelész, az ókori etikai gondolkodással foglalkozó legjelentősebb emlékét, a Nikomakhoszi Etikát épp úgy tanítják a világ számos, bölcseletekre épülő felsőoktatási intézményeiben, mint a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán (PPHF), melynek rektora a műhöz szorosan kapcsolódó könyvvel jelentkezett idén áprilisban. Dr. Kovács Gusztáv az alkalmazott etika témájával foglalkozó kötete a társadalom számára fontos kérdésekkel állítja szembe az olvasót – rögtön a legelején. A könyv első mondatai egy személyes, baráti találkozás során elhangzott felvetést idéznek: I remember the moment my good friend and colleague, Attila Szücs, asked me point-blank: “So, who would you choose? Tomoceuszkakatiti or Gyugyu?” (Emlékszem, amikor egy jó barátom és kollégám, Szücs Attila megkérdezte tőlem: Kit választanál, ki lennél? Tomoceuszkakatiti vagy Gyugyu?) A kérdés alapját Sánta Ferenc 1963-ban megjelent, a nyilas korszak végét idéző Az ötödik pecsét című regényének egyik alapdilemmája adja, mely Fábri Zoltán 1976-os filmadaptációjának köszönhetően vált ismertté. A történet szerint Tomoceuszkakatiti, Lucs-Lucs szigetének fejedelme könyörtelen zsarnokként halálra kínozza tisztességes rabszolgája, Gyugyu családját. A cseléd mégsem veszíti el életbe vetett reményét, mert erkölcsi tisztasága – tudván, hogy ezeket a rettenetes bűnöket nem ő követte el – erőt adott neki. Ezzel szemben az uralkodó lelkiismerete nem szólal meg és erkölcsi tudatlanságában továbbra is embertelenül bánik másokkal.

Vajon kinek lépnénk a helyébe, ha választásra kényszerülnénk?

A döntés nem könnyű és legfőképp nem elhanyagolható, a rektor hallgatói felé is gyakran felteszi, ezzel vitára predesztinálva a hittudós-jelölteket. A Thought Experiments in Ethics (Gondolatkísérletek az etikában) azonban nem csupán kérdéseket ír le, az alapfelvetésből kiindulva interdiszciplináris módon ad választ többek között az Irgalmas szamaritánusról szóló példabeszédre, illetve a gyakorlati filozófia és a bioetika mentén kínál megoldást az eldöntetlennek tűnő helyzetekre. Akárcsak Arisztotelész fent említett műve, a PPHF kiadásában megjelenő legfrissebb kötet is átfogó módon segít emberi természetünktől vezérelt tisztánlátásban és sajátos szempontok alapján a jó valamint a rossz megkülönböztetésében. A mű egyik érdekessége, hogy amint a görög filozófus, úgy a rektor is fiának ajánlja elsősorban a benne foglaltakat. Ez a gesztus kifejezi a szerző bölcseletszeretettel kapcsolatos lojalitását és oktatói attitűdjét.

Ezért bátran ajánljuk a főiskola hallgatóinak, a humántudományokra nyitott olvasóknak, a jó és a rossz megkülönböztetésére fogékony érdeklődőknek.

A Gondolatkísérletek az etikában című kötet az MTA Tantárgy-pedagógiai Kutatási Programjának (2016–2020) keretében készült. Elérhető a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola E-könyvtárában, ahol az író további könyvei és az intézmény oktatói által összeállított művek is megtalálhatók.

Szentmise közvetítések banner v2

 

LD honlap logó Telefon
2021 május
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Közelgő események

ELMARAD - Sérültek búcsúja:
Máriagyűd -
2021. 05. 14. - 2021. 05. 14.
ELMARAD - Pedagógusnap:
Pécs -
2021. 05. 15. -
Intézményvezetői értekezlet:
Magtár Látogatóközpont nagyterme -
2021. 05. 17. -
ELMARAD - Szabadegyetem:
Magtár Látogatóközpont -
2021. 05. 19. -
Lectio Divina Eucharistica:
Dóm Kőtár -
2021. 05. 20. - 2021. 05. 20.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

pem nek

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség