Az „Öngondoskodó háztartások” program célja az otthonok komfortosságának, higiéniájának, tisztaságának, rendjének növelése, az öngondoskodás elősegítése, az élhetőbb lakáskörülmények kialakításának támogatása a családok aktív bevonásával. 

A program során tárgyi, természetbeni támogatás mellett az önkéntesek segítsége, a településen fellehető egyéb források bevonása mellett, kiemelt jelentősége van a család változást célzó hozzáállásának. Így a program egy szándéknyilatkozattal, és támogatói szerződéssel indul, melyekben a támogatott vállalja a programmal járó feladatok elvégzését, a programban való aktív részvételt. A program több szintű támogatásból áll, melyek egymás után következnek, a támogatási szintek befejezésének igazolása után.

IMG 4916A program négy szintből áll. Az első szint rendberakás, a támogatás egyéb eszközök biztosításával történik meg. A második szint javítás és tisztasági festés. Támogatás festékekkel, tisztítószerrel és egyéb eszközökkel. A harmadik szint a bútorok pótlása. A negyedik szint pedig rezsi támogatás. Lakhatási körülmények javítását célzó szociális, tárgyi és természetbeni támogatások biztosítása a Katolikus Karitász saját forrásából az együttműködés és a támogatási szintek teljesítésének függvényében.

A program az Egyházmegyei Karitász szervezetek és önkéntesek szakmai bevonásával valósult meg, akik felmérték a családok anyagi helyzetét, lakáskörülményeit és végig kísérték a támogatási szintek megvalósulását is.

Besenczi Zsolt a Pécsi Katolikus Karitász igazgatója elmondta, a program lényege pontosan az, ami már a megnevezésben is olvasható, hogy öngondoskodó. Ehhez a karitatív szervezet segítséget nyújt és biztosít. Az igények felmérése a helyi Karitász csoportok segítségével történt meg. Pécsi egyházmegyében 10 család került bevonásra, 5 pécsi család és 5 Mohács és kistérségi. A program az Egyházmegyei Karitász szervezetek és önkéntesek szakmai bevonásával valósul meg, akik felmérték a családok anyagi helyzetét, lakáskörülményeit és végig kísérték a támogatási szintek megvalósulását is.

A Katolikus Karitász 2017-ben indított el innovatív fejlesztési programját, melyhez ekkor csatlakozott a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász is.   

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Nincsenek események

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség