A heti rendszerességgel jelentkező „Örömhírre hangolva” videósorozat az adott vasárnap evangéliumi szakaszán való elmélkedést kívánja elmélyíteni, emellett arra buzdít, hogy olvassuk a Szentírást és cselekedjük meg az Igét!

"Szeretettel köszöntök mindenkit! 

Pünkösdvasárnap evangéliumi részletét János evangéliumának huszadik fejezetéből olvassuk (Jn 20,19-23). Az utolsó vacsora termében Krisztus ezt mondta: vegyétek és egyétek, ez az én testem (Mt 26,26). Most Jézus azt mondja: vegyétek a Szentlelket (Jn 20,22).

A Szentlélek a harmadik isteni személy, aki az Atyától és a Fiútól származik, akit épp úgy imádunk, mint az Atyát és a Fiút. A Szentlélek a szeretett személy, az Atya és a Fiú közötti kapcsolat.

A Galatáknak írt levél ötödik fejezetében azt olvassuk, hogy a Lélek gyümölcsei közt ott van a szeretet, az öröm és a béke (vö. Gal 5,22). Jézus a Szentlelkét adja nekünk, hogy megajándékozzon minket a békével. Így köszönti tandíványokat: Békesség nektek!

Békét, békességet hagy ránk, az Ő békéjét adja nekünk, de nem úgy, ahogy a világ adja. Jézus békéje abból fakad, hogy megváltott, legyőzte a bűnt, a gonoszt, hiszen az a békétlenség forrása. Jézus Krisztus halálával és feltámadásával helyreállította a békét. Ezt hozza az Ő Szentlelkével, ami a béke lelke. Segít minket, hogy bennünk is éljen Krisztus békéje és továbbadói legyünk.

A Szentlélek az öröm lelke: az Úr láttára pedig öröm öntötte el a tanítványokat – Jézus az örömét adta nekik! Az öröm abból adódik, hogy az Úr velünk van, szeret bennünket. Az öröm Jézus Krisztussal való találkozásból fakad. A Szentlélek segít bennünket is, hogy találkozzunk vele és megerősít, hogy mindig emlékezzünk rá: szeretett emberek vagyunk. Tudjuk ezt az örömöt megélni és továbbadni, hiszen az örömhírt csak örömmel lehet átadni és hirdetni.

Végül Jézus adja az Ő Szentlelkét, hogy megerősítsen a szeretetben és az irgalomban, hiszen az irgalom ott kezdődik - tanít Ferenc pápa -, ahol a másik emberre testvérként tekintünk és testvérként is fordulunk felé. A Szentlélek által az Úr megbocsátja bűneinket. Minden gyónásban megbocsát és meghív, hogy az irgalom szerint éljünk. Merjünk megbocsátani egymásnak, bocsánatot kérni egymástól. Az apostolok megtapasztalták, hogy Szentlélek kiáradt rájuk – és kiárad ránk is, így minden nap megismétlődhet a pünkösdi csoda. Ha hívjuk a Szentlelket, bennünket is betölt, hogy a Krisztusból fakadó békének és szeretnek továbbadói legyünk.

Vegyétek a Szentlelket! Akiknek megbocsátjátok bűneiket, bocsánatot nyernek; akiknek pedig megtartjátok, azok bűnei megmaradnak.(Jn 20,23)

Hívjuk a Szentlelket!

Csendesedjünk el és hívjuk Szentlelket az egész Világra!"

János 20,19-23

Mikor azon a napon, a hét első napján este lett, és a helyiség ajtaja, ahol a tanítványok összegyűltek, be volt zárva a zsidóktól való félelem miatt, eljött Jézus, megállt középen, és azt mondta nekik: »Békesség nektek!« Miután ezt mondta, megmutatta nekik a kezét és az oldalát. A tanítványok megörültek, amikor meglátták az Urat. Aztán újra szólt hozzájuk: »Békesség nektek! Amint engem küldött az Atya, úgy küldelek én is titeket.« S miután ezt mondta, rájuk lehelt, és így szólt hozzájuk: »Vegyétek a Szentlelket! Akiknek megbocsátjátok bűneiket, bocsánatot nyernek; akiknek pedig megtartjátok, azok bűnei megmaradnak.«

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Nagyboldogasszony főünnepe:
-
2024. 08. 15. - 2024. 08. 15.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség