Örömmel fogadták június 26-án Felsőszentmárton hívei megújult templomukban Felfödi László püspököt, aki megáldotta az épületet, az érte dolgozó közösséget, és ünnepi szentmisét mutatott be.

A horvát hagyományait ápoló lakosságáról nevezetes Felsőszentmártonban zsúfolásig telt a megújult templom, amit a szentmise elején a főpásztor megáldott a horvát katolikus közösségben szolgáló papok jelenlétében. Az épületet a felújítás alatt akkor érték el a horvátországi 2020-as földrengés hullámai, amikor a helyszínen dolgozó munkások a keletkezett kisebb repedéseket rögtön ki is tudták javítani, így ma már nem látszanak ennek nyomai.

A friss virágokkal ízlésesen díszített templomhajó impozáns látványt nyújtott a felújított lámpák fényében. A népviseletben érkezett, fiatalokból álló népi zenekar és az asszonykórus lendületes, horvát nyelvű énekével a szentmisére is odavarázsolta a helyi, nemzetiségi atmoszférát.

Felföldi László prédikációjának elején Keresztelő Szent János példájából kiindulva a megújulás fontosságát hangsúlyozta az emberi életben. Megköszönte mindazok munkáját, akik az ünnep előkészítésében részt vettek. Az emberi élet akkor is megújításra szorul, ha nem történnek nagy bajok, csak egyszerűen megvisel minket az idő, megfáradunk, belefásulunk megszokott dolgainkba – emlékeztetett a főpásztor. A megújulás nem lehet csupán egy felületes, kisebb módosítás. Amikor a megújítás igényével nézünk mélyére emberi kapcsolatainknak, gyakran olyan dolgokat is találunk, amikre nem is gondoltunk, aminek a megváltoztatása bizony fájni fog, mégis cselekednünk kell.

Felsoszentmarton 20210626 047 Egyedi

„Mi lesz ebből a gyermekből?” (Lk 1,66) - idézte homíliájában a pécsi püspök. "Életünk céljának megtalálásában fontos szüleink példája, az, ahogyan saját személyes hitükről beszélnek gyermekeiknek. Ha ez elmarad, lehet, hogy hiábavaló a közös ima, templomba járás, nem tartja meg őket. Zakariás sem tudott eleinte mit kezdeni leendő gyermekével, akinek különleges küldetése volt: rá kellett mutatnia a Megváltóra. Keresztelő Szent János alakja a pusztaság jelentőségére is felhívja a figyelmet. A puszta az a hely, ahol megtanulunk meghallgatni másokat, csendben lenni, Istenre figyelni."

Az Egyház számára a megújulás nem egy választható tevékenység a sok közül. Ez fennmaradásának záloga. Ki kell lépnünk a megszokottból, bármilyen kényelmetlen is ez. Ha ebben a világban a keresztények nem beszélnek a hitükről, a világot teszik szegényebbé – fejtette ki Felföldi László.

A szentmise végén külön énekkel is köszöntötték a papságának szinte napra pontosan tizedik évfordulóját ünneplő Barics Gábrielt, Felsőszentmárton szülöttét, aki meghatódva köszönte meg ezt a szívhez szóló a gesztust.

A szentmise után vidám utcai mulatsággal folytatódott a helyi közösség ünnepsége.

Fotó: Hegyi László

Szentmise közvetítések banner v2

 

LD honlap logó Telefon
2021 szeptember
H K Sz Cs P Szo V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Közelgő események

Koordinátor találkozó:
Püspökség -
2021. 09. 24. -
Veni Sancte - PTE és PPHF:
Pécsi Székesegyház -
2021. 09. 24. -
Elmarad - Áldoztatók és igeliturgiát tartók képzése:
Magtár Látogatóközpont -
2021. 09. 25. -
Papi őszi rekollekció:
Pécs, Kőtár -
2021. 09. 28. - 2021. 09. 28.
Püspöki biztosok találkozója:
Pécs, Kőtár -
2021. 09. 28. - 2021. 09. 28.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

pem nek

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség