Szent Mártáról minden évben július 29-én emlékezünk meg. Ő a háziasszonyokon, családokon, özvegyeken és hitoktatókon kívül a vendéglősök és szobrászok védőszentje is.

Szent Márta szorgalmából megtanulhatjuk, hogy ne hagyjuk, hogy a mindennapi kötelességek annyira eluralkodjanak rajtunk, hogy elhanyagoljuk a szeretetet; hitvallásából pedig megtanuljuk, hogy az Istenben való élet olyan csodákat tesz lehetővé számunkra, amelyeket nem is hittünk volna.

Három alkalommal beszélnek az evangélisták Mártáról és a testvérekről. Az első találkozást Szent Lukács beszéli el:

Útjukon betértek egy faluba. Egy Márta nevű asszony befogadta házába. Ennek volt egy húga, Mária. Ez odaült az Úr lábához, és hallgatta a szavait. Márta meg sürgött-forgott, végezte a háziasszonyi teendőket.
(Lk 10,38-40a)

A két nővérben az Egyház a lelki élet két alaptípusát látja: Márta a jótékonyságban tevékeny, aktív, Mária pedig a szemlélődésben elmerülő, kontemplatív életforma megtestesítője. 

A Mester segít neki megérteni, hogy még a dicséretes munka is azzal a kockázattal járhat, hogy elhomályosítja a belső életet. Ez a figyelmeztetés arra készteti az embert, hogy elgondolkodjon azon, mennyire fontos a lélek táplálása, Isten Igéjének meghallgatása, mert Isten Igéje az, ami értelmet ad mindennapi tevékenységeinknek. Mindamellett az Egyház csodálatra méltó odaadása miatt, amellyel a vendégeknek kényelmes pihenést nyújtó munkáját végzi, a szorgalom példaképeként ismeri el Mártát.

A második alkalom, amikor Mártával találkozunk az evangéliumban, Jézus legnagyobb csodája: Lázár feltámasztása.

A harmadik leírt találkozásról ismét János evangélista beszél:
"Hat nappal Húsvét előtt Jézus Betániába ment, ahol Lázár lakott, akit feltámasztott a halálból. Ott vacsorát rendeztek neki." (Jn 12,1-2a) Ez a vacsora azonban nem Márta, hanem a leprás Simon házában zajlott le. A három testvér is hivatalos volt: "Márta felszolgált, és Lázár is a vendégek közt volt."

Így Márta és Mária a tevékeny és a szemlélődő élet, a külső tevékenység és az imádság életének példájaként szolgálnak. A keresztény ember életéből egyik sem hiányozhat; az aktivitást és a szemlélődést egymást kiegészítőnek, és nem egymás ellentétének kell tekinteni.

Márta hitvallása

Szent Márta erős hitvallást hagyott ránk. Testvére, Lázár halála után Jézus kérdéseire adott válaszában olyan hitet látunk, amely nem habozik, nem kételkedik. Márta teljesen megbízik Istenben, még az emberi szinten lehetetlennek tűnő dolgok ellenére is: "Igen, Uram, hiszem, hogy te vagy a Messiás, az Isten Fia, aki a világba jön." (Jn 11,27)
Ez a kereszténység lényege. Márta válaszában az egész hitet egy egyszerű mondatba sűríti, amely minden hívő hitvallása; egy egyszerű válasz, amelyben minden keresztény felismerheti az élet értelmét.

A főpapok elhatározták, hogy Lázárt is megölik, mert miatta sok zsidó ment oda, és hitt Jézusban.
(Jn 12,10-11)

A hagyomány szerint az ősegyház elleni üldözésben (Kr.u. 40 körül) az egész keresztény közösséget, melynek Márta háza adott otthont, elfogták. A tengerpartra hurcolták, és ott egy evező, vitorla és kormánylapát nélküli hajón a tengerre bocsátották őket. Ám hajójuk nem süllyedt el, hanem Gallia partjainál szárazföldet ért. Kikötöttek, és hirdetni kezdték az evangéliumot. A legenda szerint Lázár püspök lett Aix városában, Márta a város betegeit és szegényeit gondozta, Mária pedig remeteként élt még harminc esztendeig.

Mártát a ferencesek kezdték ünnepelni 1262-ben, július 29-én. A 13. század végén a római naptárba is bevezették ünnepét.

Himnusz
Téged köszönt ma énekünk,
Szent Márta, áldott asszonyunk,
te méltó voltál többször is,
hogy Krisztust házadban fogadd.
A nagy Vendéget boldogan
szolgálta szíved s két kezed,
szorgoskodó gondokba vitt
az Úrért égő szeretet.
Jézust örömmel láttad el,
míg két testvéred éhesen
kaphatta tőle égi jók
s az élet szent falatjait.
A kínhalálba indulót
húgod nárdusszal kente meg,
s te legvégső szolgálatod
éber jelét adtad neki.
Urunk jó háziasszonya,
gyújtsd lángra most szívünket is,
barátságos, hű otthona
legyünk az Úrnak szüntelen.
A Háromság dicséretét,
ha majd végső hazát nyerünk,
veled daloljuk boldogan
időtlen századok során! Ámen.

Szöveg forrása:
vaticannews.va
katolikus.hu
Kép forrása: schutterstock

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség