Augusztus 11-én Assisi Szent Klárát a hímzés, az aranyművesek, üvegesek és a televíziós szakemberek védőszentjét ünnepeljük.
Assisi Klára (1194-1253) a római katolikus egyháztörténelem kora középkori időszakának egyik legbefolyásosabb női szereplője.

Assisi Klára Assisi Szent Ferenc követője volt, de Klára megalapította a saját rendjét is, a Szegény Klarisszák rendjét, amely Klára jótékonysági és alázatossági elvein alapult. Úgy tartják, hogy ő volt az első nő az egyháztörténelemben, aki saját rendszabályt, vagyis a rendje vallásos életére vonatkozó irányelveket írt le.
 
Klára családja az ősi és gazdag Offreducci-Favarone nemzetséghez tartozott, palotájuk Assisi központjában állt. Fiatalkorában már ifjak tűntek fel Klára életében. Nem is csoda, hiszen Klára egész lénye megnyerően bájos volt, jóságot és kedvességet sugárzott. Azonban 1210-ben meghallotta Ferencet, amint a dóm mellett prédikált, szavai megindították Klárát.

XVI. Benedek pápa így szólt barátságukról egy katekézisében:

Klára, különösen szerzetesi életének kezdetén, testvéri barátságban volt mesterével, Ferenccel. Amikor két tiszta és az Isten iránt érzett mély szeretettől lángoló lélek egymásra talál, akkor a kölcsönös barátságból kapott erő segít a tökéletesség útján való előrehaladásban. A barátság az egyik legnemesebb és legkülönlegesebb emberi érzelem, amelyet az isteni kegyelem megtisztít és tökéletesít.

Tudta, hogy a családja minden erejével ellenezni fogja kolostorba lépését, ezért a következő éjszaka megszökött szülei házából.  Porciunkula nevű kápolnában szent Ferenc jelenlétében visszavonhatatlanul Istennek szentelte magát.

Sokan határozták el, hogy csatlakoznak hozzá. Nemcsak Ágnes és a legkisebb húga, Beatrice is, hanem édesanyja is felvételét kérte a kolostorba, amikor megözvegyült.

Klára levelében írja: ,,Isten a mennyek országát ígéri és a boldog élet hervadhatatlan koszorúját adja annak, aki birtokolja a szegénységet és törekszik utána.”

Nagy elszántsággal kezdte kolostori életét, és nagyon sokat követelt önmagától, annyira, hogy betegeskedései miatt Szent Ferencnek kellett közbeszólnia, és a vezeklésnek korlátot szabnia.

1244-től kezdve szinte egyhuzamban ágyban fekvő beteg volt,  a nővéreit mégis anyai gondoskodással irányította.

IX. Gergely pápa így írt Klárának: ,,Én ugyanis bizonyos vagyok abban, hogy eléred a legfőbb Bírónál azt, amit állhatatos önátadásoddal és számtalan könnyeddel kérsz.''
Klára körül élő nővérek szegénysége olykor olyan méreteket öltött, hogy napokon át nem volt mit enniük, és nyilvánvaló csoda mentette meg őket az éhenhalástól.

Bár Szent Klára "Szent Ferenc kis növényének" nevezte magát, sok tekintetben inkább egy hatalmas tölgy volt, mivel erősen, de mégis alázatosan állt nővéreinek, a szerzeteseknek és az egyháznak a szolgálatában. Végülis sok egyházi ember - köztük öt pápa - mellett állt kitartóan, akik a "szegénység kiváltságát" és az ő életfelfogását védték.

Az evangéliumi/kontemplatív élet volt az, amire Isten hívta őt. Az őt ismerők tanúsága szerint Szent Klára ráhangolódott a Szentlélek sugallataira a nézeteiben. Bizonyos mértékig az ő megközelítése egyedülálló volt, mégis teljesen ferences volt, és egységben volt Szent Ferenc elméjével és szívével, talán még intenzívebben, mint néhány férfi követője.
A pápa bíborosaival együtt eljött temetésére. 1255. augusztus 15-én avatták szentté. IV. Sándor pápa 1260-ban a klarisszák részére Assisiben új zárdát építtetett és ott helyeztette el Klára holttestét.

Ma, ha valaki átlépi Assisi kapuit, és leereszkedik az umbriai völgybe, hamarosan San Damianóba érkezik, egy csendes, fák között megbúvó helyre, az út mentén kanyargó út mentén. Az épület ma a Szegény Klarissza szerzetesnőkhöz tartozik. A híres San Damiano feszületet a biztonság kedvéért néhány évvel Klára halála után a Szent Klára-bazilika melletti, Assisi városfalain belüli monostorba szállították, a Szent Klára-bazilika mellé.

Szent Klára és a nővérek első közösségének szegényes, egyszerű otthona még mindig látható rusztikus kápolnájával, egyszerű kórusával, egyszerű refektóriumával és rideg kollégiumával. Ha az ember ezt látja, a legcsekélyebb bepillantást nyer abba a kemény életbe, amelyet a nővérek ott éltek. De írásaik szerint ez egy örömteli és békés élet volt, tele Isten és egymás szeretetével. Szent Klárának igaza volt. Minden, amire szükségünk van, az Isten és csakis Isten.

Ezt az imát Szent Klára Szent Ferenctől, mint mestertől tanulta meg, és naponta elimádkozta.

Imádság és dicsőítés az Üdvözítő jobb kezéhez

Dicsőség és dicséret legyen néked szentséges jobb Kezed sebéért, Uram Jézus Krisztus.

Ezen szent seb által engedd el minden bűnömet, amit ellened vétettem: gondolattal, szóval és cselekedettel, amikor hanyag voltam szolgálatodban, amikor romlott testem gyönyörködött akár aludtam, akár ébren voltam.

És tiszteletreméltó szenvedésed által add meg nekem, hogy a te legkegyesebb halálodat és szentséges sebeidet méltóképpen emlékezetemben tartsam, és a te bőkezűségedből testem megfegyelmezésével neked örökké hálát adjak.

Aki élsz és uralkodol, örökkön-örökké. Ámen.

Imádság: Miatyánk… Üdvözlégy…

A bal kézhez

Dicsőség és dicséret legyen néked a te bal Kezed szentséges sebéért, édességes Jézus Krisztusom. Ezen szent seb által könyörülj rajtam, és változtasd meg bennem mindazt, ami neked bennem visszatetsző. Add meg nekem a győzelmet gonosz ellenségeiddel szemben, hogy a te erőddel legyűrhessem őket. És a te legkegyesebb halálod által szabadíts meg engem a jelen és az eljövendő élet minden veszedelmétől, és tégy méltóvá engem dicsőségedre a te országodban. Ámen.

Imádság: Miatyánk… Üdvözlégy…

A jobb lábhoz

Dicsőség és dicséret legyen néked szentséges jobb Lábad sebéért, édességes Uram Jézus Krisztus. Ezen szent seb által engedd meg nekem, hogy bűneimért méltó penitenciát tartsak, és a te legkegyesebb halálod által könyörögve kérlek, hogy engem, a te szolgálódat éjjel és nappal őrizz meg a te akaratodban, és ragadj ki engem a lélek és a test minden veszedelméből, és lelkemet azon a rettenetes napon fogadd be a te hűségedbe és irgalmadba, és vezess el az örökké tartó boldogságra. Ámen.

Imádság: Miatyánk… Üdvözlégy…

A bal lábhoz

Dicsőség és dicséret legyen néked szentséges bal Lábad sebéért, legkegyesebb Uram Jézus Krisztus. Ezen szent seb által add meg nekem a teljes búcsút, hogy segítségeddel méltó legyek megszabadulni a büntető ítélettől. És a te szentséges halálod által kérlek téged, legkegyesebb Jézus Krisztus, hogy azon a napon, mielőtt e földi életből eltávozom, édességes tested és véred szentségét bűneimnek igazi gyónásával és tökéletes penitenciával, lelkem-testem tisztaságával és a szentolaj kenetével méltó legyek fogadni, és így elnyerni az örök üdvösséget. Ámen.

Imádság: Miatyánk… Üdvözlégy…

Az oldalsebhez

Dicsőség és dicséret legyen néked szentséges Oldalad sebéért, jóságos Uram Jézus Krisztus. Ezen szent seb és szentséges irgalmad túlcsordulása által, melyet egykor megmutattál Longinus katonának, ki oldaladat megnyitotta, most pedig nekünk, mindnyájunknak: könyörögve kérlek, legkegyesebb Jézusom, hogy amint te engem a keresztség által az eredeti bűntől megtisztítottál, úgy a te drágalátos véred által, mely ma az egész földkerekségen feláldoztatik és vétetik, szabadíts meg engem minden jelen és jövendő bajtól, és keserves kínhalálod által adj nekem igaz hitet, biztos reményt és tökéletes szeretetet, hogy téged teljes szívből, teljes lélekkel, minden erőmből szeresselek. Erősíts meg engem a jócselekedetekben, és add meg nekem a végső állhatatosságot a te szent szolgálatodban, hogy neked tökéletesen kedvedre legyek most és szünet nélkül. Ámen.

V: Istenemnek öt szent sebe,
F: Legyen lelkemnek gyógyszere.

V: Krisztus, tőlem sebeiddel
F: A pusztítót távolítsd el.

V: Öt sebeddel, Krisztus, nékem
F: Add meg a te békességed.

Könyörögjünk!

Mindenható örök Isten, ki az emberi nemet Fiadnak, a mi Urunk Jézus Krisztusnak öt sebével váltottad meg, add meg a téged kérőknek, hogy akik ezen sebeket naponta tisztelik, az ő drágalátos vére által a hirtelen haláltól és az örök kárhozattól megmenekülhessenek, ugyanazon a mi Urunk Jézus Krisztus által.

Ámen.

 Szent Klára imája: Krisztus Öt Szent Sebéhez - Szegedi Piaristák (szepi.hu)

Forrás:
franciscanmedia.org
szerzetesek.hu
katolikus.hu
szepi.hu

Kép forrása: https://www.indiancatholicmatters.org/11-august-feast-of-st-clare-of-assisi/

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 05. 05. - 2024. 05. 05.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.
Férfitalálkozó:
Dombóvár -
2024. 05. 10. - 2024. 05. 10.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség