A teremtésvédelem, az ökológiai megtérés tetteiről nyaralásunk közben sem kell lemondanunk. Ehhez szeretnénk tippeket adni írásunkban.

 „Nem szabad azt gondolnunk, hogy ezek az erőfeszítések nem változtatják meg a világot. Az ilyen tettek valami olyan jót terjesztenek a társadalomban, amely mindig több gyümölcsöt terem annál, mint amennyit észlelhetünk, mert olyan jót hoznak létre e földön, amely mindig – ha olykor láthatatlanul is – igyekszik tovaterjedni. Továbbá az ilyesfajta magatartásformák kialakítása visszaadja saját méltóságunk érzését, nagyobb egzisztenciális mélységhez vezet, és lehetővé teszi annak megtapasztalását, hogy van értelme vándorlásunknak e világon. " (Laudato si’ 202)

Még ha a mindennapi otthoni rutinunkat sikerült is nagyjából mentessé tenni az egyszerhasználatos műanyagoktól, a nyaralás, utazás szép kihívások elé állíthat minket. Mivel az élet realitásához illeszkedő, élhető és a mindennapok sodrásában fenntartható hulladékminimalizáláshoz egy jól bejáratott rendszer kell, ezért bajban lehetünk, hogy a nyaraláson pont ettől a kidolgozott rutinsorozatunktól vagyunk megfosztva.

Azért egy kis előregondolkodással itt is sokat lehet menteni, főként, ha nem túl egzotikus tájakra utazunk (az egzotikummal hulladékszempontból az a baj, hogy túl sok minden működik máshogy, mint hazánkban, illetve a mienktől teljesen eltérő működésű és színvonalú hulladékkezelési rendszerekkel, esetleg azok teljes hiányával találkozhatunk).

Eléggé visszás, hogy elutazunk csodaszép helyekre, ahol pihenhetünk, feltöltődhetünk, új élményekkel gazdagodhatunk, és közben életmódunkkal - a mi szempontunkból: önfeledt hulladéktermelésünkkel - tönkretesszük pont azt a környezetet, amitől az örömet és a pihenést kaptuk. Úgyhogy nézzünk körül, mit tehetünk ezen a fronton:

1. Víz

- Ha iható és jóízű, igyunk csapvizet!

2. Étkezés

- Ha lehet, próbáljunk piacon vásárolni a vászonszatyrainkba, a legtöbb településen legalább heti egyszer tartanak valamilyen termelői vásárt. Vidéken sokszor jár tejesautó is, de a helyieket meg is kérdezhetjük, hogy nincs-e a környéken olyan gazdaság, ahonnan ezt-azt beszerezhetünk.
- Ha ilyen nem elérhető, akkor először is nézzük meg, hogy van-e szelektálási lehetőség a nyaralás helyszínén (esetleg haza tudjuk hozni a szelektívet), és annak megfelelően vásároljunk!
- Ne feledjük: pékárut, gyümölcs-zöldséget lehet saját zsákba venni.
- A snackeket próbáljuk minimalizálni, pékségben beszerezni vagy kimérve kapható alapanyagból (pl. magok) magunk elkészíteni!

3. Étkezés a strandon

- Saját műanyag poharat, evőeszközt, textilszalvétát tudunk magunkkal vinni, ez nem túl kényelmetlen és nem is foglal sok helyet a táskában.
- A rendelésnél legyünk gyorsak: ha nincs nálunk saját készlet, akkor rendelésnél rögtön kérjünk tartós evőeszközt és mellőzzük a szívószálat! Minimalizáljuk a papírszalvéta használatát!

- A használt egyszerhasználatos eszközöket (tányér, pohár) a helyben elérhető módon, tiszta állapotban szelektáljuk és komposztáljuk! Megkérdezhetjük a büfést vagy a szállásadónkat is, hogy hol van legközelebb szelektív kuka és komposztálási lehetőség. Ha saját nyaralónk van saját kerttel, akkor még ma állítsunk be egy komposztkeretet!
- Csak azt dobjuk a kommunális hulladékok közé, amit nem tudunk vagy csak nagy kényelmetlenség árán tudnánk válogatva gyűjteni vagy komposztálni!

4. Tisztálkodás

- Ha vásárolnunk kell, akkor a méretgazdaságossági szempontok figyelmen kívül hagyásával válasszuk a normál kiszerelést és a mini adagokat hagyjuk a boltban!

És még egy utolsó tanács: fontos szempont nyaralásnál is a hulladék minimalizálása, de legyünk megbocsátóak magunkkal. Ismeretlen helyre érkeztünk, ismeretlen rendszerek közé. Tegyünk meg mindent, ami az adott helyzetben számunkra élhetően vállalható, mert valóban minden lépés számít! De nem kell, hogy a hulladékfókusz teljesen eluralja saját és főként családunk, gyerekeink nyaralását, és hogy az egyhetes pihenésből egyhetes  szelektívkuka-kereső nyomozás legyen. Legyünk éberek a lehetőségekre, használjuk ezeket tudatosan, de ne erőltessük mindenáron! Otthon, a rendes rutinunkba visszatérve úgyis újra visszaáll rend…

Ha további tudásra és ötletekre vágynál: https://hulladekmentes.hu/.../hulladekmentes-utazas-igy.../

"A szabadon és tudatosan megélt mértéktartás felszabadító. Ez nem kevesebb élet, nem gyengébb izzás, épp ellenkezőleg. Valójában azok élveznek és élnek meg jobban minden pillanatot, akik felhagytak azzal, hogy innen-onnan csipegessenek, hogy mindig olyasmit keressenek, amijük nincs. Az ilyenek megtapasztalják, mit jelent értékelni minden egyes személyt és minden dolgot, megtanulnak kapcsolatba lépni a legegyszerűbb valósággal is, és tudnak örülni neki. Így képesek csökkenteni a kielégítetlen igényeket, korlátozni a fáradtságot és a megszállottságot. Lehetséges az, hogy kevésre legyen szükségünk és nagyon éljünk, főképp akkor, ha képesek vagyunk megtanulni, hogy más dolgokban leljük örömünket; ha megelégedést találunk a testvéreinkkel való találkozásokban, a szolgálatban, karizmáink kibontakoztatásában, a zenében és a művészetben, a természettel való kapcsolatban. A boldogság megkívánja, hogy korlátozni tudjuk bizonyos igényeinket, melyek elkábítanak minket, és így készek legyünk az élet kínálta sokféle lehetőség megragadására. " (Laudato si’ 223.)

Forrás: Teremtésvédelem.hu
Fotó: Pixabay.com

Szentmise közvetítések banner v2

 

LD honlap logó Telefon

2022 január
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Közelgő események

Férfitalálkozó - Férfi munka:
Dombóvári Művelődési Ház (7200 Dombóvár, Hunyadi tér 25.) -
2022. 01. 28. -
Férfitalálkozó - Férfi munka:
Szigetvár, Weiner Leó Alapfokú Művészeti Iskola -
2022. 02. 04. -
Házasság Hete:
-
2022. 02. 06. - 2022. 02. 14.
Férfitalálkozó - Férfi sors:
Pécs, Magtár Látogatóközpont -
2022. 02. 10. -
Férfitalálkozó - Férfi sors:
Pécs, Magtár Látogatóközpont -
2022. 02. 11. -

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

pem nek

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség